Місто

На якому етапі будівництво тролейбусної лінії на Мальованку та чи потрібна вона житомирянам, які там проживають

22 October 2021, 17:36

У Житомирі продовжується будівництво нової тролейбусної лінії на Мальованку. Основну частину робіт підрядник вже виконав, а що залишилося зробити та коли планують повністю завершити будівництво, 22 жовтня Житомир.info розповів начальник управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Костянтин Підпокровний.

«Наразі продовжується будівництво тролейбусної лінії на Мальованці. Завершено підрядником перший і найскладніший етап — проведення підземних інженерних мереж, лінії живлення. Зараз завершуються роботи щодо благоустрою тротуарної частини, де було порушено асфальтобетонне покриття, половина ділянки вже закрита, є тротуар, іншу ділянку вже готуємо під асфальтування. Облаштовано вже більше половини опор контактної мережі та проведено частково модернізацію підстанції на Корбутовці, яка буде живити цю лінію. Зараз два тижні пауза, чекаємо на погодження Європейським банком реконструкції та розвитку чергової оплати сертифікатів за проведені роботи. На наступному етапі – завершення встановлення опор контактної мережі та безпосередньо навіска контактної мережі, проводу контактного, спецчастин розворотного кільця та світлофорного об’єкту на розі вулиць — Героїв Пожежних та Чуднівська. На наступний рік нам залишаться роботи по дорожньому полотну та зупиночні комплекси, роботи проводитимуть навесні, коли будуть сприятливі погодні умови», — каже начальник управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Костянтин Підпокровний.


У прямому ефірі програми «Діалоги» на Житомир.info 21 жовтня Житомирський міський голова Сергій Сухомлин зазначав, що Державна архітектурно-будівельна інспекція України виявила деякі порушення у будівництві тролейбусної лінії.

«Роботи йдуть згідно з графіком. Була зупинка, бо ми перевіряли скарги від людей, по самому проєкту і стовпах. Була перевірка ДАБІ, і вони виявили невеликі порушення, тому це затягнулося приблизно на три тижні. По плану тролейбусна лінія мала би бути готовою до кінця року, але на два місяці буде зміщення, це приблизно в лютому буде», — розповідав Житомирський міський голова.

Начальник управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Костянтин Підпокровний уточнив, які саме порушення виявили в ДАБІ.

«Була перевірка від ДАБІ ще в середині місяця, щодо порушень за заявою мешканців, які активно протидіяли будівництву. ДАБІ не знайшла порушення щодо тротуарної частини норм по облаштуванню опорної частини, саме відстані, яка залишається для пішоходів по всій ділянці, але були зауваження щодо нахилу або кута нахилу опор. Оперативно проєктантом та технаглядом були внесені зміни до проєкту. Зараз протягом одного-двох тижнів ці питання ми з ДАБІ з’ясовуємо, показуємо, що це дійсно проєктне рішення, а не порушення підрядником, і продовжуємо роботи», — розповідає Костянтин Підпокровний.

Ми вирішили запитати, чи потрібна тролейбусна лінія жителям Мальованки. Думки розділилися. Житомиряни, які проживають на вулиці Героїв Пожежних, виступили проти, вони хвилюються, що це принесе їм додаткові незручності. Інша ж частина жителів Мальованки, які проживають біля фабрики «Крок» кажуть: район великий, і тролейбусна лінія тут просто необхідна.

«Я вважаю, що тут тролейбусна лінія не потрібна, нам на Богунію не потрібно їздити. Він буде їздити на «Крок», звідти назад. Тут вузька дорога. Навіть взимку коли будуть чистити сніг, як тут поставити машину, проїхати чи пройти? Я не знаю. Мені взимку воду носити, і як мені ходити? Ось поставили нові стовпи, а як вони порушать електричні. Вони, напевно, будуть старі знімати і ставити нові. В мене тут інтернет, як воно все буде працювати? Ні світла не буде, холодильники, телевізори, все ж поламається», — скаржаться Валентина та Надія.

«Я вважаю, що потрібно, звичайно (тролейбусна лінія), адже тут дуже великий район, обов’язково потрібно. Такий район великий і немає тролейбусної лінії, обов’язково треба, це буде дуже хороша справа», — каже Любов.

«Якщо всі райони в місті мають тролейбуси, то я вважаю, що і на Мальованці має бути», — вважає Олександр.

Нагадаємо, у червні 2021 року на вул. Героїв Пожежних почали прокладати мережу для майбутньої тролейбусної лінії на Мальованку. Тоді ж Олександр Шевчук інформував, що будівництво нової тролейбусної лінії на Мальованку хочуть закінчити до початку вересня.

Однак проти будівництва виступили мешканці вулиці Героїв Пожежних, які кажуть, що опори на тротуарах заважатимуть пішоходам, а вулиця для тролейбуса завузька. А 5 липня мешканці Мальованки прийшли на сесію Житомирської міськради, щоб розказати про проблеми з новою тролейбусною лінією.

Як повідомляв Житомир.info, 31 липня 2019 у Житомирі уклали грантову угоду з ЄБРР на 2 млн євро, за які побудують тролейбусну лінію на Мальованку. Одразу потому в Житомирі розпочали роботу над проєктом нової тролейбусної лінії і планували обговорити маршрут з мешканцями мікрорайону Мальованка. У жовтні 2019 Житомирське ТТУ оголосило тендер на виготовлення проєкту будівництва тролейбусної лінії по вул. Героїв Пожежних за 600 тис. грн.

У лютому 2020 міська комісія з безпеки дорожнього руху активно обговорювала проєкт будівництва нової тролейбусної лінії на Мальованку, а саме за якою схемою рухатимуться тролейбуси. Тоді у коментарі Житомир.info начальник управління транспорту і зв’язку Костянтин Підпокровний розповів, що старт реалізації проєкту залежить від тендеру, який проводитиметься на міжнародній електронній платформі ЄБРР. У жовтні 2020 року стало відомо, що на тендер з будівництва тролейбусної лінії на Мальованку подали пропозиції три фірми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тролейбус Мальованка тролейбусна лінія ТТУ Підпокровний  
Матеріали по темі