Новини компаній

Ініціатива Hey, Pitches! допомагає молодим фаундерам оцінити свої проекти з різних перспектив

28 October 2021, 12:44

Інвестор Руслан Тимофєєв: Проект антипітчингу Hey, Pitches! вже приносить плоди індустрії стартапів

Hey, Pitches! - спільна ініціатива венчурних фондів Adventures Lab та Flyer One Ventures. Вона допомагає молодим стартаперам проаналізувати переваги та недоліки свого бізнесу, щоб підготувати його для виходу на інвестиційний ринок. Її автори - засновник Adventures Lab Руслан Тимофєєв та керуючий партнер фонду Андрій Криворчук. Підприємці розповіли про головну ідею соціального проекту і пояснили, яку саме підтримку фаундери отримують від експертів.

Як створювався проект антипітчингу

Hey, Pitches! зовсім не про пітчинг, як могло б здатися, виходячи з назви, стверджує Андрій Криворчук. Суть ініціативи розкриває історія її появи. Про проект такого роду фундатори задумалися під час роботи з компаніями, які включені в інвестиційний портфель Adventures Lab. Вони звернули увагу на те, що на ділових зустрічах із фаундерами дуже багато часу приділяється обговоренню питань та проблем, пов'язаних із розвитком їхнього бізнесу.

Тоді Руслан Тимофєєв і Андрій Криворчук з партнерами вирішили організувати платформу, за допомогою якої стартапери з невеликим досвідом зможуть об'єктивно оцінити свої проекти, звернувшись до експертизи підприємців, бізнес-ангелів, творців венчурних фондів, інвесторів.

Ідея Hey, Pitches! протилежна пітчингу — це «антипітчінг», каже Криворчук. Щомісяця експерти проекту розглядають заявки від фаундерів і відбирають команди з неординарними та перспективними ідеями. Фахівці запрошують їх на так званий краш-тест, під час якого учасники отримують шанс виявити вразливі місця у своєму бізнесі, знайти ефективні методи їх усунення та розробити стратегії для подальшого розвитку.

Перед приходом у Hey, Pitches! команди заповнюють анкети, відповідають питання і складають список власних, які пізніше будуть задані інвесторам. Перша така зустріч відбулася у серпні. Заявку подали близько 60 команд. Обрано було п'ять найкращих учасників, і кожному з них експерти приділили по годині. За цей час бізнесмени встигли конструктивно обговорити представлений продукт, а фаундери отримали повний, розгорнутий фідбек за всіма параметрами проекту.

Хто приходить у Hey, Pitches!

За словами Руслана Тимофєєва, запити на участь надходять від стартаперів із різних регіонів України. Серед них є як творці софту для комп'ютерів та мобільних, так і розробники апаратного забезпечення. Вони можуть бути на різних стадіях розвитку, але приблизно 70 відсотків – MVP-проекти (Minimal Viable Product). Потреби у них також різні. Одним командам потрібно правильно протестувати продукт, іншим – масштабуватись, третім – налаштувати монетизацію тощо.

Найчастіше — коли клієнт настільки захоплений своїм уявленням про побудову бізнесу, що не бачить інших способів для розвитку, навіть якщо вони набагато ефективніші, ділиться спостереженнями засновник Adventures Lab. Перед собою ініціатори Hey, Pitches! поставили завдання допомогти підприємцям-початківцям зняти шори, щоб вони могли оцінити ситуацію тверезо і з різних перспектив.

Втім, це не означає, що експерти самі вирішують усі проблеми за клієнтів, робить ремарку Руслан Тимофєєв. Підхід у експертів інший: вони плавно підштовхують фаундера до правильних відповідей на запитання і тим самим допомагають йому дійти правильних висновків.

Краш-тести та антименторство

Одним із учасників перших сесій стала IT-компанія Zeely, яка розробила додаток-конструктор для створення комерційних сайтів за допомогою смартфонів. Її генеральний директор Ярослав Самойлюк віддав належне досвіду фахівців із Hey, Pitches! та їх нетривіальному підходу до роботи:

«Це не менторство в класичному значенні, а "антименторство": тебе у процесі розмови підводять до потрібних рішень. На мою думку, ще ніхто в Україні не робив нічого подібного», — ділиться враженнями він.

На консультацію приходили і представники стартапу Pavooq, який аналізує патерни комунікації користувачів у різних месенджерах. CEO компанії Євген Берез, розповідаючи про свою взаємодію з Hey, Pitches!, зазначив, що краш-тест дозволив виявити критичні проблеми їхнього проекту, і команда вже розпочала їх виправлення.

А Віталій Сидоренко, голова Jiffsy, майданчики для e-commerce в індустрії моди, повідомив, що результати спілкування з інвесторами перевершили всі їхні очікування: вони розпочали переговори з представниками бізнес-акселератора Startup Wise Guys, який займається розвитком проектів B2B.

Таким чином, експертиза Hey, Pitches! вже дає плоди як окремим бізнесам, так і індустрії стартапів в цілому, переконаний Руслан Тимофєєв. Команди, які створюють амбітні продукти, але не можуть розвивати їх належним чином через брак досвіду, нерозуміння деяких процесів, невміння бачити помилки, тепер набувають нових знань, мотивації на розвиток і всіх необхідних компонентів майбутнього успіху.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі