Новини компаній

Пробкова підлога: що кажуть про новинку фахівці

3 November 2021, 13:29

Все більше українських споживачів зупиняють свій вибір на пробковій підлозі – це модно, екологічно й естетично. Переваг у такого варіанту безліч, але є і певні недоліки. В цьому питанні ми й спробуємо фахово розібратися, щоб споживацький вибір був максимально усвідомленим, а враження про коркову підлогу – якомога позитивним.

Що таке сучасна пробкова підлога

Як можна здогадатись з назви, підлогове коркове покриття виготовляють з кори так званих коркових або пробкових (це одне і теж) дерев. Насамперед це дуб корковий і західний, але використовують також феллодендрон амурський, бальсу пірамідальну та деякі інші менш популярні рослини. Найбільш якісними фахівці вважають вироби з дуба.

Оскільки пробкова підлога дуже популярна у громадян, стурбованих екологією, варто зауважити що процес заготівлі сировини не завдає шкоди рослинам – через 5-10-15 років дубові дерева повністю відновлюють втрачене покриття. Деякі спеціалісти рекомендують використовувати пробку, вирощену в Португалії, але увесь Середземноморський регіон (включаючи північ Африки) придатний для вирощування таких дубів. У Китаї також є свій «китайський корковий дуб», проте його якість більшістю фахівців оцінюється як дуже посередня.

Якщо резюмувати унікальні властивості, за які цінують цей матеріал, можна виокремити декілька тез:

  • Пробка є чи не найлегшим з твердих натуральних матеріалів, особливо при фаховій обробці.
  • Цей матеріал дуже пружний та легко відновлює свою первісну форму навіть при великих навантаженнях.
  • Пробка вирізняється дуже низькими показниками теплопровідності, які можуть з легкістю конкурувати з високотехнологічною синтетикою. Вона майже не горить, має низьку газо- та водопроникність. Погано всотує запахи.

Якщо ви вагаєтеся стосовно вибору меблів для коркової підлоги, рекомендуємо звернутися до фахівців меблевого гіпермаркету «СоюзМеблі». Серед найширшого асортименту ви точно знайдете варіант естетичного дивану або шафи, які не залишають слідів на підлозі.

Підлогові пробкові модулі виготовляють пресуванням дрібних частинок-гранул підготовленої кори при надвисокій температурі. Важливо, що ніякі синтетичні сполучні речовини при цьому не використовуються – достатньо природного суберину, що має клеючі властивості.

На українському ринку таких підлог представлено декілька базових варіантів. Найдорожчою та найякіснішою фахівці вважають португальську або іспанську чи італійську з використанням великих гранул. Такий матеріал дуже пружний та міцній, знижує шум та стійкий до стирання. Мабуть, варто згадати пробкову «підкладку» під ламінат – її не слід плутати з підлоговими виробами.

Різновиди пробки та правила вибору

Зараз існує два різновиди виробів із пробки, які різняться за способом укладання. Клейова підлога приклеюється жорстко, а у замкового типу окремі панелі скріплюються один з одним за допомогою однойменного з'єднання.

Клейове пробкове покриття – це двошарові панелі зі спресованої крихти та коркового шпону. Товщина таких виробів на нашому ринку почасту 4 або 6 мм. Найбільш розповсюджені розміри – 45х45 см, 60х30 см і 90х30 см. Контактний клей має бути сертифікований для цього виду робіт. Така підлога не боїться води, тому вона може укладатися на кухні та в ванній кімнаті сучасних квартир, в приватних будинках такий варіант також популярний, бо гарно переносить перепади температур та вологості.

Панелі такого типу можуть бути тонованими чи натурального кольору – все це на розсуд споживача чи дизайнера. Тоновані світлі менше вигоряють, натуральні – більше пасують до етнічних чи скандинавських мотивів в інтер’єрах.

Підлога замкового типу також має свої переваги та недоліки. Фахівці акцентують увагу на менших вимогах до рівності покриття, але естетика (особливо в бюджетних варіантах) може постраждати, і підлога не буде мати цільного вигляду. Клейовий варіант теж недосконалий, проте йому нема альтернативи, якщо мова йде про приміщення з вологістю або перепадами температур. Укладка його теж потребує неабияких здібностей, тому рядовому домашньому майстру навряд чи це під силу.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підлога пробкова підлога  
Матеріали по темі