Здоров'я

У житомирській міській лікарні №2 показали новий ангіограф, оглянути обладнання приїхав також директор Інституту серця

3 November 2021, 15:06

Для житомирської міської лікарні №2 ім. В.П. Павлусенка придбали ангіограф останніх моделей японської компанії Toshiba (Canon). Завдяки новому апарату пацієнти отримуватимуть медичну допомогу при лікуванні серйозних серцево-судинних захворювань.

Лікарі відділення пройшли навчання в Інституті серця МОЗ і вже проводять діагностику на обладнанні.

«Практично старт даний. Перша коронарографія була проведена 25-го числа (жовтня), і на даний момент ми провели 14 коронарографій і 3 стентування. Це обладнання буде дозволяти проводити втручання на головному мозку, бо ми зараз говоримо про інфаркт, ми маємо запустити надання допомоги при гострому інфаркті, наступний етап це, звичайно, інсульти», – каже завідуючий міським центром ішемічних хвороб ЦМЛ №2 Олесь Кутній.


Звертатися до нового відділення можуть усі жителі області. Ургентна допомога буде безоплатною, однак при плановому огляді на апараті пацієнт сплачуватиме кошти зі свого гаманця.

«Є ургентна кардіологія, яка буде оплачуватися, ми отримуємо пакети. Якщо ми маємо на увазі, що ми займаємося інфарктами, до нас приїжджає хворий – одержава відшкодовує стентування і коронарографія, також відповідні певні таблетовані засоби, тобто йдеться про ургентну допомогу – інфаркт міокарда. Варіант другий: якщо це планова діагностика, то вона зараз в державі абсолютно не оплачується», – пояснює завідуючий міським центром ішемічних хвороб ЦМЛ №2 Олесь Кутній.

Ангіограф придбали в лізинг виключно за кошти міського бюджету.

«Понад 20 млн гривень, точну цифру не скажу. Була державна програма, але всі ми пам'ятаємо, що на той час лікарня не мала статус опорної, і фактично нам держава не змогла надати таке обладнання, але депутатський корпус вирішив усе-таки купити таке обладнання», – говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Подивитися на обладнання приїхав директор інституту серця МОЗ Борис Тодуров.

«Загалом по країні причиною летальності 67% є серцево-судинні захворювання. Це катастрофічна цифра і це загроза національній безпеці, тому на Заході ця цифра вдвічі менша. В Україні помирає на рік понад 400 000 людей від цих захворювань, тому відкриття такого відділення у Житомирі з новим сучасним ангіографом дозволять рятувати людей при гострому інфаркті та хронічній ішемічній хворобі, за різних інших судинних патологій. Це будуть тисячі пацієнтів на рік. Нормальне фінансування, за наявності витратних матеріалів і так, щоб людям це було доступно, таке лікування може рятувати на сьогодні найважчі випадки», – зазначає директор Інституту серця МОЗ Борис Тодуров.

Окрім цього, влада Житомира та представники Інституту серця мають підписати меморандум про співпрацю.

«Буде три напрямки: підготовка кадрів, обмін досвідом і майстер-класи у тих випадках, коли буде йти мова про складних пацієнтів і потрібна буде наша допомога. ми будемо приїжджати та допомагати. Також, звичайно, це наукова співпраця », – розповідає директор Інституту серця МОЗ Борис Тодуров.

Який вигляд має кардіологічне відділення житомирської лікарні, дивіться у фоторепортажі від 6 жовтня 2021 року

Нагадаємо, 21 лютого 2020 року депутати Житомирської міської ради на позачерговій сесії 20 лютого виділили 13,46 мільйонів гривень для купівлі ангіографа, який функціонуватиме на базі КП «Лікарні №2ім. В. П.Павлусенка».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ангіограф лікарня лікарня №2 Кутній кардіологія  
Матеріали по темі