Здоров'я

За час вакцинальної кампанії 44 медзаклади в Житомирській області, які проводять безоплатні щеплення, отримали від НСЗУ майже 12 млн грн

4 November 2021, 12:43

У Житомирській області 44 медзаклади проводять щеплення від коронавірусу, з початку вакцинальної кампанії вони отримали від НСЗУ майже 12 млн грн.

Що відбувається з вакцинацією від COVID-19 у Житомирській області: про кількість провакцинованих та оплату медикам, 4 листопада розповіли в пресслужбі НСЗУ.

«44 медичні заклади У Житомирській області та місті Житомир долучилися до національної вакцинальної кампанії проти коронавірусу. Усього з початку вакцинальної кампанії від коронавірусу Національна служба здоров’я виплатила їм більше 11,64 млн грн», - йдеться в матеріалі НСЗУ.

У цих закладах пацієнт може отримати свою безоплатну дозу вакцини. Послуги з вакцинації також безоплатні для пацієнта — за них платить НСЗУ.

У області та містах працюють мобільні бригади з вакцинації — щеплення маломобільних громадян та колективів від 50 людей.

Вони отримують оплату за фактичну кількість провакцинованих осіб: 25 грн — за першу дозу введеної вакцини і 60 грн — за другу. Інформацію про вакцинацію медики вносять до електронної системи охорони здоров’я і тільки на підставі цієї інформації НСЗУ платить закладам.

«Вакцинація від коронавірусу в Україні безоплатна для всіх. Всі вакцини безпечні та безоплатні. Послуги медиків з проведення імунізації також. Для того, щоб отримати свою вакцину від коронавірусу необхідно знайти час, зручний для вас заклад та записатися. Якщо ви не можете дійти до пункту щеплення самостійно — викликайте мобільну бригаду. Зазначу, що майже 560 тис. житомирян отримали хоча б одну дозу вакцини від коронавірусу. Двома дозами вакцинована майже 231 тисяча людей. Це непогані показники, але для епідеміологічної безпеки темпи вакцинації варто підвищити», — зауважила директорка Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Алла Горбатюк.

Як має проходити щеплення від коронавірусу та де його можна зробити?

Медичні заклади, які укладають договір на вакцинацію проти COVID-19, зобов’язуються працювати так:

  • Для початку медичні працівники повинні поінформувати вас щодо процедури вакцинації та отримати інформовану згоду — документ, який кожен підписує перед щепленням.
  • Лікар має вас опитати, щоб виявити протипоказання, з’ясувати схильність до алергій.
  • Після цього вам розкажуть про подальші дії та можливі побічні реакції.
  • Лише тоді можна безпосередньо провести вакцинацію з дотриманням вимог інфекційної безпеки.
  • Протягом 30 хвилин після щеплення за вами спостерігають, щоб зафіксувати несприятливі події після імунізації в разі їх виявлення.
  • Факт вакцинації реєструють в електронній медичній картці пацієнта.
  • Якщо вакцина дводозова, медпрацівники повідомляють пацієнту час і місце наступного щеплення, у разі потреби допомагають із реєстрацією на наступний візит.
  • Якщо раптом у пацієнта виникає невідкладний стан у процесі вакцинації, йому надають першу медичну допомогу і викликають швидку.

«Наголошуємо, що відсутність декларації з сімейним лікарем конкретного медичного закладу або її відсутність узагалі не є підставою для того, щоб людині відмовили у вакцинації від COVID-19. Щоб зробити щеплення, необхідно записатися. Знайти перелік пунктів щеплень можна на сайті vaccination.covid19.gov.ua», - зазначили в НСЗУ.

Мобільні бригади з імунізації вакцинують організовані колективи із більше ніж 50 людьми та маломобільних громадян. На колективне щеплення записує людей роботодавець. Маломобільні громадяни можуть звернутися до контакт-центру за номером 0 800 60 20 19.

«Якщо вам не вдається записатися на вакцинацію самостійно, звертайтеся до контакт-центру Міністерства охорони здоров’я за номером 0 800 60 20 19», - просять в НСЗУ.

Як працює центр масової вакцинації, який переїхав у колишнє приміщення райради Житомира, дивіться у відеосюжеті від 1 листопада 2021.

Як повідомляв Житомир.info, перший центр масової вакцинації у Житомирі почав працювати 12 червня 2021 на базі ЗОШ №6. З 26 серпня центр вакцинації переїхав у ТЦ «ОЛДІ», що знаходиться на вулиці Михайла Грушевського, 5.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вакцина вакцинація щеплення центр вакцинації НСЗУ  
Матеріали по темі