Здоров'я

​Як житомирянам отримати довідку про протипоказання до вакцинації від COVID-19

9 November 2021, 16:58

Від сьогодні, 9 листопада, житомиряни зможуть отримати довідку про протипоказання до вакцинації від COVID-19. За словами начальниці відділу медико-санітарної допомоги Центру ПМСД Ольги Нестерчук, для того, щоб її отримати потрібно звернутися до свого сімейного лікаря з документами, що підтверджують наявність постійних чи тимчасових протипоказань до щеплень. Лікар ці документи опрацьовує та передає завідуючому амбулаторії, який вирішує, чи дійсно є підстави для надання такої довідки.

«Довідка складається з двох частин — основної і додатку до довідки. В основній частині ми будемо вказувати прізвище, ім’я та по батькові пацієнта, рік його народження, лікаря, який видав цю довідку, і наявність протипоказів чи показів до проведення вакцинації, а ще обов’язково буде вказуватися, на скільки ця довідка буде дійсна, або на який термін вона видана. Якщо людина продовжує хворіти певним захворюванням, яке дозволяє йому надати протипокази, лікар може їх продовжити на певний термін. В цій довідці є додаток згідно якого там пишеться діагноз і обґрунтування. Першу частину довідки пацієнт може возити із собою і показувати її, а другу частину довідки він не зобов’язаний нікому показувати, бо там знаходяться персональні дані про його здоров’я, які може знати він та його лікар. Постійне протипоказання від будь-якої вакцинації — це наявність анафілактичного шоку, або важкої алергічної реакції на попередню дозу вакцини. Абсолютний протипоказ, якщо в людини є певний перелік захворювань, згідно якого ризики від вакцинації переважають над перевагами», — розповідає начальниця відділу медико-санітарної допомоги Центру ПМСД Ольги Нестерчук.

У Центрі ПМСД також наголошують: сімейний лікар не видаватиме пацієнту довідку про одужання, але він може надати довідку про відтермінування щеплення до певного часу.

«Сімейний лікар на сьогоднішній день сертифікат або довідку про одужання не видає, він дає довідку про стан здоров’я, якщо пацієнт в певний період хворів, і це стосується не тільки COVID-19. В «Дію» підтягнуться довідки, коли додаток запрацює, все, що було до того, як запрацює ця послуга, в «Дії» не буде підтягуватися. Але коли пацієнт запитує про відтермінування від щеплення, бо він тільки перехворів, сімейний лікар за підписом завідуючого амбулаторії може надати витяг з постанови ЛКК (лікарсько-консультативна комісія), де буде написано, що пацієнт хворів та щеплення проти COVID-19 йому показано через мінімально від 28 днів від появи перших симптомів, або від встановленого діагнозу, тобто від ПЛР чи експрес тесту, максимально на 90 діб», — каже Ольги Нестерчук.

Коли у застосунку «Дія» стане доступною довідка про одужання від коронавірусу - поки невідомо, у Міністерстві цифрової трансформації зазначають, що це може статися вже цього тижня, як і інформація про актуальні ПЛР-тести.

Нагадаємо, МОЗ надав рекомендації щодо медичних протипоказань для вакцинації від COVID-19.

Як повідомляв Житомир.info, 4 листопада 2021 у МОЗ роз’яснили умови отримання COVID-сертифікатів про одужання: діагноз встановлює лікар на основі ПЛР-тесту, документ діятиме 90 діб

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вірус вакцина протипоказання довідка сертифікат про одужання  
Матеріали по темі