Політика

Депутат райради Олександр Міщенко закликає Житомирську міську раду забезпечити безперешкодний доступ громадян до узбережжя водойм

10 November 2021, 17:22

Враховуючи неодноразові звернення громадян, депутат Житомирської районної ради від партії «Слуга народу» Олександр Міщенко повідомляє про порушення законодавства України щодо обмеження доступу громадян до узбережжя водойм на території м. Житомира.

«На річці Кам’янка завівся нетиповий «бобер»! На території м. Житомира, на р. Кам‘янка, лівій притоці Тетерева, споруджено штучну гідроспоруду, загороджено та забудовано прибережну захисну смугу, чим порушено ряд вимог чинного законодавства України та обмежено доступ громадян до водойми. Ще у вересні до мене звернувся небайдужий представник громадськості Дмитро Бобер, щодо порушення Закону України про забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об‘єктів для загального водокористування, на території Богунського району, м. Житомира. Відреагувавши, мною було підготовлено та адресовано депутатське звернення до Державної екологічної інспекції Поліського округу, щодо проведення перевірки та вжиття заходів реагування», - повідомив Олександр Міщенко на своїй сторінці у Facebook.

«В результаті проведеної перевірки, екоінспекцією було встановлено факт порушення законності та адресовано до Житомирської міської ради лист із вимогою забезпечити виконання вимог законодавства щодо забезпечення громадян вільного доступу до води, шляхом вжиття заходів в порядку ч.5 ст. 61 Земельного кодексу України щодо демонтажу огорожі, яка встановлена по межі земельної ділянки, яка, в свою чергу, знаходиться в межах прибережної захисної смуги р. Кам‘янка, та передана громадянину для сінокосіння. Цинізмом усієї цієї історії є те, що ми живемо в державі, в якій хтось може перегородити річку, і при цьому всьому органи місцевого самоврядування не вживають ніяких заходів щодо зупинення свавілля! Закликаю Житомирську міську раду терміново навести порядок на усіх водоймах міста та забезпечити безперешкодний доступ громадян до води!», - наголосив депутат районної ради, обраний від виборчого округу N1 (Богунський район м.Житомира).

Олександр Міщенко повідомляє, що випадок на р. Кам‘янка не поодинокий, схожі ситуації щодо загорожі узбережжя та обмеження доступу громадян до води мають місце і на інших водойма Житомира.

29 жовтня 2019 році Верховна рада ухвалила Закон (проект № 0869) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування», яким, зокрема, забороняється у прибережних захисних смугах влаштування огорож або інших конструкцій, що перешкоджають доступу громадян до берегів річок, водойм та островів, крім передбачених законом випадків. Якщо ж огорожа таки встановлена, то її власник мають демонтувати впродовж 10 днів після одержання письмової вимоги місцевої державної адміністрації чи виконавчого органу сільської, селищної чи міської ради. У разі невиконання такої вимоги огорожі або інші конструкції демонтуються за рішеннями місцевого органу влади, а видатки відповідного місцевого бюджету, пов’язані з демонтажем огорож або інших конструкцій, відшкодовуються їхніми власниками.

Олександр Міщенко також нагадує, Законом доповнено статтю 60 КУпАП частинами другою та третьою:

Обмеження у будь-який спосіб безперешкодного або безоплатного доступу громадян до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, а також до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування, крім випадків, передбачених законом, -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 400 НМДГ(неоподаткованих мінімумів доходів громадян) і на посадових осіб - від 400 до 700 НМДГ.

Такі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 400 до 700 НМДГ і на посадових осіб - від 700 до 1000 НМДГ .

Пресслужба депутата райради Олександра Міщенка

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: річка Міщенко екоінспекція водойма  
Матеріали по темі