Новини компаній

Юзабіліті-аудит сайту: рекомендації щодо покращення

11 November 2021, 14:19

Під час створення або вдосконалення сайту потрібно дотримуватися принципів юзабіліті. Юзабіліті – це можливість вебресурсу бути зручним для користувача.

Навіщо потрібна оптимізація юзабіліті

Оптимізація юзабіліті дозволить:

  • зменшити відсоток відмов;
  • покращити та оптимізувати інтерфейс;
  • краще розуміти потреби користувачів завдяки відстеженню їхньої взаємодії з сайтом;
  • визначити, наскільки продукт зручний та зрозумілий для людини.

Вплив юзабіліті на конверсії сайту

До того ж оптимізація юзабіліті дозволить збільшити конверсії на сайті. Так, продумана навігація підштовхне користувача виконати цільову дію, наприклад, зателефонувати до компанії, написати менеджеру, завантажити документ із цінами, замовити товар, скористатися послугою. Важливо правильно сформувати зміст та структуру сайту. Якщо відвідувач замислиться хоча б на короткий час або не зрозуміє, як здійснити дію на сайті, можна його втратити. Наприклад, якщо він, потрапивши на головну сторінку, не побачить, як замовити товар, не зорієнтується де знаходиться та що робити далі, він без жалю закриє вкладку.

Рекомендації щодо покращення юзабіліті сайту

В основі розробки юзабіліті сайту стоїть залізне правило: «Чим простіше – тим краще». Побачивши звичну структуру сайту, користувач швидко зорієнтується та знайде те, що його цікавить. Якщо сайт виявиться складним, то зростають шанси, що відвідувач залишить сайт, так і не здійснивши конверсію.

Щоб юзабіліті сайту став кращим, варто подбати про безліч нюансів. Серед них:

  1. Дизайн. Не варто перевантажувати сайт строкатими кольорами. Очі користувача швидко втомляться від такого дизайну, а сприйняття знизиться. Краще віддати перевагу мінімалістичному оформленню, а також подбати про поєднання кольорів фону та шрифту.
  2. Логічно структурований та унікальний контент. Структура, оформлення, інформативність, новизна, відсутність помилок та зрозумілість допоможуть створити контент, який затримуватиме користувачів на сайті.
  3. Легкість пошуку. Важливо, щоб користувач бачив усі розділи, до яких можна перейти. Якщо категорій дуже багато, додайте пункт «Карта сайту», який дозволить зрозуміти, які розділи містить сайт. Також важлива наявність помітного рядка пошуку по сайту.
  4. Ненав'язлива пропозиція допомоги. Пропозиція допомоги користувачеві – гарна ідея. Однак робити це потрібно обережно. Великі вікна, що вискакують, з пропозицією допомогти, величезна кольорова смужка з номером телефону лише відштовхнуть.

Зрозуміти, що потрібно змінити, щоб підвищити загальну комфортність для відвідувача, допоможе аудит юзабіліті (UX-аудит) та вебаналітика сайту.

Аудит юзабіліті сайту

Рекомендується розпочинати юзабіліті тестування сайтів з моменту створення ресурсу. Однак UX-аудит сайту можна проводити на будь-якому етапі функціонування, щоб покращувати ресурс.

Якщо ви бажаєте замовити юзабіліті-аудит сайту та/або послуги вебаналітики, звертайтесь до діджитал-агентства Ланет CLICK. Фахівці Ланет CLICK мають досвід у проведенні юзабіліті аудит сайту різних тематичних напрямів, виявляють їхні проблеми та пропонують ефективні шляхи вирішення.

Контакти:

  • Телефон: +38 (044) 225-19-00
  • E-mail: lanetclick@lanet.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі