Влада

МОЗ хоче зробити обов’язковою вакцинацію від COVID-19 для медиків та працівників комунальних підприємств

12 November 2021, 13:27

Міністерство охорони здоров’я збирається розширити перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим.

Проєкт відповідного наказу 11 листопада оприлюднили на сайті МОЗ.

До переліку шести категорій, які підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти коронавірусної інфекції, хочуть додати ще працівників:

органів місцевого самоврядування;

закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності;

комунальних підприємств, установ та організацій.

«В умовах стрімкого погіршення епідемічної ситуації, коли в більшості регіонів України запроваджено «червоний» рівень епідемічної небезпеки, з метою забезпечення безперебійної роботи усіх об’єктів критичної інфраструктури, працівники яких мають високий ризик інфікування COVID-19 через часті контакти з різними верствами населення, необхідним є розширення Переліку, у зв’язку з чим розроблено відповідний проєкт акта», - йдеться у пояснювальній записці до проєкту наказу МОЗ.

Зазначається, що Європейський суд з прав людини у квітні 2021 року підтвердив положення національного законодавства, що обов'язкова вакцинація є законною і може бути необхідною в демократичних суспільствах та не суперечить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Метою вакцинації є захист кожної людини проти серйозних хвороб, через вакцинацію чи колективний імунітет.


Зміни, які пропонується внести до наказу МОЗ

Нагадаємо, 20 жовтня 2021 року на засіданні Кабміну затвердили умови відсторонення від роботи невакцинованих працівників відповідно до переліку професій, затвердженого наказом МОЗ від 4 жовтня 2021 року. Від роботи працівників почали відсторонювати з 8 листопада. МОЗ 9 листопада додало до наказу про обов’язкові щеплення ще три категорії: соцпрацівників, працівників стратегічних підприємств та підприємств, установ і організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади. Відсторонювати від роботи працівників зазначених категорій почнуть з 9 грудня 2021 року.

Як повідомляв Житомир.info, 1 листопада 2021 року голова облдержадміністрації Віталій Бунечко підписав розпорядження про відсторонення від роботи невакцинованих працівників ОДА. На засіданні Житомирського міськвиконкому 4 листопада ухвалили рішення про обмежувальні заходи щодо недопущення поширення коронавірусної інфекції COVID-19, яким ввели часові обмеження в транспорті для пільговиків та недопущення до робочих місць невакцинованих працівників, які будуть переведені на дистанційну роботу.

На ранок 12 листопада 2021 року у Житомирі були відсторонені від роботи 34 працівники навчальних закладів, які з тих чи інших причин не отримали щеплення проти коронавірусної хвороби.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОЗ щеплення вакцинація коронавірус  
Матеріали по темі