Влада

У поліції є підстави оголосити про підозру чотирьом особам, причетним до продажу безкоштовних ліків у житомирському онкодиспансері

12 November 2021, 15:08

У Житомирській обласній раді 12 листопада відбулося засідання постійної комісії з питань охорони здоров'я, де представники правоохоронних органів розповіли про хід слідства щодо схеми продажу безкоштовних ліків онкохворим.

«Встановлено спосіб розкрадання лікарських засобів, які фактично були придбані за державні кошти, це лікарський засіб «Паклітеро», який поставляється на безкоштовній основі і на безкоштовній основі хворим мали його видавати. Робилося так: нібито їх немає, хворий за власні кошти купував в аптеці ці засоби, далі вони списувалися і реалізовувалися іншим аптекам, для продажу», - заступник начальника ГУНП Володимир Шевців.

В середньому ціна на такий лікарський препарат по Україні становить 1 250 грн. Як зазначили правоохоронці, що це не єдині безкоштовні ліки, які могли продавати пацієнтам за схожою схемою.

«Висунуто ті питання, які необхідні слідству з метою перевірки інших лікарських засобів. Таких, як «Цисплатин», «Доцетаксел» – це ті лікарські засоби, у нас є всі підстави вважати, які аналогічним чином могли списуватися. У зв'язку з цим в понеділок аудит виходять на цю перевірку», - сказав Володимир Шевців.


Наразі докази зібрали на чотирьох осіб, втім підозру жодному не оголосили.

«За цей час нами були проведені слідчі дії, які дозволяють повідомляти про підозру. Проєкти підозри вже зроблені з цього приводу і ми ініціювали засідання в обласній прокуратурі на вівторок, де будемо зважувати докази, які у нас є. Особисто ми вважаємо, на чотирьох осіб вже зібрані докази і можна пред'являти підозри. Серед них є службові особи», - зазначив начальник слідчого управління Володимир Шевців.

Також під час засідання комісії розглянули рекомендацію народного депутата щодо тимчасового відсторонення від посади директора КНП ««Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради Сабадаша Ігоря Івановича.

«Відправити таку відповідь народному депутату: інформація взята до відома, підстав згідно з інформацією правоохоронних органів та Конституції України немає. Краще Третякову вигнали б, а не нами керували, кого відсторонювати. Прошу мою пропозицію, крім останнього речення, поставити на голосування», - сказав депутат Житомирської обласної ради Руслан Годований.

Таку рекомендацію члени комісії не підтримали. Директор онкодиспансеру участі в голосуванні не приймав.

Зазначимо, що Україні є сервіс «Ліки контроль», який допоможе онкохворим отримати призначені препарати безкоштовно.

Нагадаємо, 7 жовтня голови ОДА та облради на засіданні парламентського комітету обговорювали ситуацію в житомирському онкодиспансері. Раніше, 5 жовтня, на депутатській комісії керівник житомирського онкодиспансеру доповідав про ситуацію в закладі та співпрацю зі слідством.

Як повідомляв Житомир.info, 26 вересня 2021 року правоохоронці повідомили, що у Житомирській області викрили схему продажу безкоштовних ліків для онкохворих: медики призначали онкохворим лікування, а дороговартісні ліки пропонували купувати в аптеках при тому, що дані медикаменти вони безкоштовно отримували від держави на кожного хворого. Ліки згодом по документах списувались, а у реальності продавались представникам приватних аптекарських мереж у кількох областях України за значно заниженими цінами, така схема діяла принаймні упродовж останніх пів року, щомісячно забезпечуючи дохід її організаторам у розмірі близько півмільйона гривень. Причетним до оборудки виявився Сергій Гринчук, завідувач хіміотерапевтичного відділення, депутат Житомирської міської ради від ОПЗЖ. 28 вересня керівництво Житомирської облради надало офіційний коментар щодо ситуації з обшуками в онкодиспансері. Директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш заявив, що весь колектив шокований, що їх колеги заробляли на препаратах для важкохворих людей. Наказом від 1 жовтня відсторонили від займаних посад працівників онкологічного диспансеру, які причетні до незаконного продажу ліків для онкохворих: завідуючий хіміотерапевтичним відділенням Гринчук С.О., лікар уролог Пономарьов О.В., медична сестра по введенню хіміопрепаратів Калюжна Л.І.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: онкодиспансер ліки підозра поліція шахрайство  
Матеріали по темі