Місто

RE: Як у перинатальному центрі в Житомирі рятують передчасно народжених дітей

20 November 2021, 09:55

Щороку в Україні раніше терміну на світ з’являється близько 20 тисяч малюків.

17 листопада, в Міжнародний день передчасно народжених дітей, журналісти Житомир.info дізнавалися, як в перинатальному центрі рятують дітей з низькою вагою.

«Багато діток народжуються передчасно і таких діток називають: «ранні пташки», «поспішайки» або «діти Божої ласки». У всьому світі кожного року народжується близько 15 млн недоношених дітей. Якщо рахувати – це кожна 10 дитина. У нашому перинатальному центрі щороку народжується близько 300 недоношених дітей. Хочеться зауважити, що найскладніша група дітей вагової категорії до півтора кілограма, таких у нас за цей рік (2021 рік) народилося близько 60 дітей, і це майже вдвічі більше в порівнянні з попереднім роком», - говорить медичний директор КНП «Обласний перинатальний центр» Житомирської облради Олена Астрейко.


Наразі в перинатальному центрі знаходиться 20 недоношених дітей. Немовля, яке народилося передчасно, спочатку потрапляє до відділення інтенсивної терапії. Зараз тут виходжують хлопчика, який при народжені важив 920 грамів.

«Діти у нас виходжують або в кювезах, або на репутаційних столах відкритого типу. Це обладнання дозволяє виходжувати дітей, починаючи з 500 грамів. Ось один з наших пацієнтів, йому вже трохи більше ніж 2 тижні, він народився передчасно на 25 тижні вагітності і у вкрай важкому стані. Дитинка зараз знаходиться на апараті штучної вентиляції легень», - розповідає в.о. завідувачки відділення інтенсивної терапії новонароджених Ірина Сергейко.

Далі дитину переводять до відділення неонатального догляду та ІІ етапу виходжування новонароджених.

Саме тут нам показують Ярослава, який народився на початку вересня з вагою 980 грамів та 38 см зросту. Мама та немовля пройшов непростий шлях, і сьогодні хлопчик важить 2 кілограми, ба більше, готується їхати додому.

«Три тижні, 21 день, з витікаючими навколоплідними водами дорощували цю дитину в животі у мами для того, аби, коли вона народиться, було менше проблем з легенями. Сьогодні вона самостійно їсть, дихає і не дає нам ніяких негативних моментів. Думаю, якщо все буде добре, в кінці тижня або на наступному тижні дитина поїде додому», - каже Майя Смоляр - завідувачка відділення неонатального догляду та ІІ етапу виходжування новонароджених.

Мама Ярослава каже, крім медичної допомоги, малечі, яка народжується передчасно, надважлива любов батьків.

«Я вірила, просто вірила. Навіть якщо там, різні були випадки, що гірше було, але все одно я йшла посміхалася, що все добре. Любов - звісно, коли почали давати дитину матері, він вже почав відчувати і я його просила, щоб починав дихати самостійно і він почав дихати самостійно», - ділиться мама немовляти Тетяна.

У Міжнародний день передчасно народжених дітей для матусь та малечі в перинатальному центрі підготували подарунку.

Лікарі кажуть: і хоча працювати з такими крихітками вкрай важко, коли вони набирають вагу, самостійно починають дихати та повертаються додому – це найголовніше та того варте.

Нагадаємо, у березні 2020 року у житомирському пологовому будинку народився хлопчик вагою 750 грамів.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2019 року в житомирському пологовому будинку 38-річна жінка народила дівчинку Катю вагою понад 5 кг. 10 лютого Катеринці виповнилося один рік. Житомир.info привітав малечу та поцікавитися, як вона виросла, адже медики прогнозували, що до року дівчинка розвиватиметься швидше за однолітків і може важити на два кілограми більше.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перинатальний центр пологовий новонароджений недоношена дитина передчасне народження  
Матеріали по темі