Новини компаній

Особливості дитячої стоматології: поради для батьків

24 November 2021, 12:44

Особливості дитячої стоматології: чим відрізняється лікування зубів у дітей


Дитяча стоматологія виділяється як окремий напрямок. І це не дивно, адже діти вимагають зовсім іншого підходу. У дитячому організмі все розвивається не так, як у дорослому. І це необхідно враховувати, зокрема, і при лікуванні захворювань зубів. Наприклад, CIS на Осокорках використовує у дитячій стоматології спеціалізовані матеріали, інструменти та ліки. Зрозуміло, не можна забувати і про те, щоб похід до дантиста не став для малюка досвідом, що травмує. Те, чим займається хороший дитячий стоматолог, відноситься не тільки до медицини, а й до психології.

Які відмінності є у дитячої стоматології


Насамперед, від дитячого стоматолога потрібно знання щелепно-лицьової анатомії дитини – вміння виявляти патології в залежності від віку, підбирати відповідні методи профілактики та способи лікування.
Особливості дитячої стоматології та її відмінності від дорослої такі:

  • дитячий стоматолог – це окрема спеціальність, оскільки методи лікування дорослих та дітей сильно відрізняються;
  • всі серйозні маніпуляції здійснюються з використанням анестезії – безболісне лікування дозволяє запобігти страху перед стоматологом;
  • анестетики та матеріали для пломб для дітей використовуються не такі як для дорослих;
  • у дитини будь-які патології розвиваються швидше;
  • молочний зуб відрізняється будовою від корінного, тому вимоги до пломбування інші;
  • під час лікування молочних зубів потрібно враховувати розміщення корінних зачатків.

Відмінності у лікуванні дітей різного віку

Стоматологічні проблеми маленьких пацієнтів відрізняються не лише від дорослих. Особливості дитячої стоматології мають свої відмінності та залежать від віку.

До 1 року
Основна причина звернення до дантиста в такому ранньому віці – коротка вуздечка язика. Цей діагноз зазвичай ставлять педіатри. Але з вирішенням проблеми затягувати не варто – тільки так лікування пройде швидко та безболісно.


1 – 2 роки
У віці пів року у дитини починають прорізуватись перші зубки. Вже до двох мають з'явитись усі. Але критичним відзначають вік після року. Саме в цей період найчастіше з'являється перший карієс, який дуже швидко розвивається у пульпіті. Причин тому може бути кілька:

  • нічне грудне вигодовування;
  • погана гігієна зубів або повна її відсутність;
  • проблеми загальносоматичного характеру на тлі недоношеності чи токсикозу матері у процесі вагітності.

Прояв карієсу можна усунути лише видаленням уражених тканин і заміщенням пломбами.

5-6 років
У цьому віці ризик виникнення карієсу знову зростає. Причина у фізіології. Дитина росте, деякі зуби зміщуються, і виникає карієс на контактах. Тобто там, де зубки стикаються. А залишки їжі, що застрягли там, тільки сприяють прискореному розвитку хвороби.
Зазвичай лікар приймає рішення – видаляти зуб чи ні. Наприклад, різці випадають вже у цьому віці і їх можна видалити. Але молочні жувальні зуби та ікла змінюються корінними лише у віці 10-12 років відповідно. І тому їх зазвичай лікують.
Також у цьому віці логопед може дати направлення на корекцію вуздечки мови, через яку малюк може картувати. Сучасна дитяча стоматологія дозволяє вирішити проблему швидко та безкровно.

Основні труднощі у лікуванні зубів у дітей

Головна складність дитячої стоматології в тому, що доводиться працювати із малюками. І з дорослими домовитись буває непросто. Що вже казати про дітей. Нерідко батьки «підкуповують» своїх дітей, обіцяючи заохотити їх, купивши щось за лікування зуба. Але насправді цей метод не зовсім правильний.
Потрібно, щоб у маленького пацієнта сформувалася правильна мотивація. Зокрема, зробити так, щоб відвідування стоматолога стало не вимушеним заходом, а приємною процедурою. Це є ключовим завданням дитячого стоматолога.
Ще одна складність полягає у застосуванні наркозу. Йдеться про дітей до 3-4 років. У них не вистачає посидючості для проведення адекватного лікування. Тому в таких випадках наркоз може бути виправданим. Однак тут є свої нюанси. Лікування зубів не рекомендується починати раніше, ніж у півтора року. Вже до цього віку коріння зубів повністю сформоване. Але нерідко батьки наводять малюків із запущеним карієсом у більш ранньому віці. А іноді й по кілька разів на рік. Але важливо розуміти, що наркоз не є панацеєю.

Чи потрібно лікувати карієс молочних зубів

Практика показує, що більшість батьків не вважають за потрібне лікувати молочні зуби у дитини, адже вони і так скоро випадуть. Помилка в тому, що всі захворювання молочного зуба, якщо його не лікувати, обов'язково позначаться і на корінному. Тому слідкувати за здоров'ям тимчасових зубів необхідно більш ретельно. Особливо з огляду на те, що всі процеси в дитячому організмі проходять в іншому темпі. І втратити зуб через карієс можна дуже швидко.
Здоров'я дитячих зубів безпосередньо пов'язане із загальним здоров'ям організму. Головним його ворогом є недолік гігієни та надлишок солодощів. Дитячий стоматолог розповість маленькому пацієнту, як зберегти зубки здоровими.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі