Новини компаній

Як вибрати буксирувальний трос: основні характеристики буксирувального троса

1 December 2021, 14:59

Характеристики та критерії оцінки якості буксирувального троса ???? Правила та особливості вибору буксирувального ременя.

На що звернути увагу при виборі буксирувального троса?

Кожен водій знає, що буксирувальний трос – це дуже важливе пристосування, яке може знадобитися в будь-який момент. З'їзд з дороги, попадання в сніговий замет, бруд або технічна несправність, виникнення якої виключає можливість руху своїм ходом,– з усіх цих негараздів можна з честю вибратися за допомогою строп.

Характеристики та критерії оцінки якості буксирувального троса

Буксирувальні стропи можна умовно розділити на 2 типу: жорсткі та гнучкі. Перші призначаються для буксирування вантажівок і важких машин, а другі – використовуються для транспортування легкового транспорту.

Буксирувальні вироби розрізняють на:

  • типу матеріалу;
  • довжині;
  • вантажопідйомності;
  • наявності та типів кріплень.

Як тросів для буксирування легкого транспорту і самохідних пристроїв використовують ремені, корабельні канати та стрічки. Пристосування для переміщення вантажних машин і важких ТЗ (зокрема, позашляховиків) повинні відрізнятися підвищеною міцністю. Найкращим матеріалом вважаються сталеві канати (жгути з дроту). Правилами дорожнього руху не забороняється використовувати сталевий канат для переміщення легкових машин. Але через незручності при зберіганні водії частіше комплектують машини компактними виробами з тканини або поліпропілену, а також з авіаційного капрону.

При підборі стропів, за допомогою яких можна буксирувати автомобіль або витягти з кювету, кучугур або болота будь самохідний пристрій, слід звернути увагу на наявність прапорців або інших покажчиків, які убезпечать пересування по міських дорогах, перехрестях та іншим потенційно аварійних ділянках.

Правила та особливості вибору буксирувального ременя

Перш ніж купити найбільш підходящу модель вироби для буксирування авто, потрібно уважно вивчити всі характеристики, вказані виробником, а також врахувати вантажопідйомність машини, тип транспорту і вимоги до буксированому пристосуванню, прописані в ПДР.

Згідно з ним для буксирування легкового автомобіля можна використовувати стрічки, ремені та канати. Вантажні машини дозволено транспортувати лише на жорсткому зчепленні. Стропи для легковиків можуть бути виготовлені з поліпропілену, текстилю і капрону. Вантажні авто з великою спорядженої масою потрібно комплектувати сталевими канатами.

Оцінюючи троси за критерієм зносостійкости, слід зазначити, що вироби з авіаційного капрону і поліпропілену вважаються кращим варіантом. Вони не схильні до впливу вологи, не рвуться при навантаженнях і не страждають від тертя.

Також при виборі слід звертати увагу на тип кріплення. Найбільш зручними вважаються карабіни, дозволяють надійно зафіксувати трос, підвищити міцність зчеплення і мінімізувати тертя. Стропи для вантажного транспорту зазвичай оснащують скобами або гаками. Найдешевший варіант буксированого троса – м'який ремінь або корабельний канат, які зав'язують на фаркопі, багажнику або бампері. Головним недоліком гнучких стропів вважається швидкий знос внаслідок підвищеної навантаження.

Оптимальна довжина буксированого троса – 4 м. Саме такого розміру виготовляють стальні канати. Довжина гнучкого зчеплення варіюється від 4 до 6 м (що обумовлено наявністю або відсутністю кріплень).

При виборі пристосування для буксирування авто, водій повинен звернути увагу на вантажопідйомність. Згідно вимогам, значення, вказане виробником на вибраної моделі виробу, повинно двічі перевищувати споряджену масу автомобіля. Особливо важливо звернути увагу на цю характеристику при покупці м'яких тросів у вигляді стрічок, які не мають карабінів, гаків або інших видів кріплень. Це зв'язано з тим, що в процесі експлуатації стропи (особливо текстильні), при виникненні підвищеного натягу можуть лопнути.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі