Влада

Житомирська облрада хоче ліквідувати будинок-інтернат, де на початку року перебували 33 підопічних

2 December 2021, 12:14

Житомирська обласна рада хоче ліквідувати комунальну установу «Обласний спеціальний будинок-інтернат», який знаходиться в селі Іванків Андрушівського району.

Відповідний проєкт рішення сесії 2 грудня оприлюднений на сайті облради.

«З метою оптимізації витрат, враховуючи листи Житомирської обласної державної адміністрації від 09.11.2021 № 6348/2-21/45, Департаменту соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації від 16.11.2011 №5207/04, рекомендації постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів, з питань комунальної власності та майнових відносин, обласна рада вирішила припинити комунальну установу «Обласний спеціальний будинок-інтернат» Житомирської обласної ради (юридична адреса: Андрушівський район, с. Іванків) шляхом приєднання до комунального підприємства по експлуатації адмінбудинків Житомирської обласної ради (юридична адреса: м. Житомир, майдан ім. С.П. Корольова,12)», - йдеться у проєкті рішення.

Зауважимо, що в січні 2021 року представниця Уповноваженого Верховної ради з прав людини перевіряла цей будинок-інтернат, в якому на той час перебувало 33 підопічних – люди літнього віку та особи з інвалідністю.

«Працівник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Олена Темченко здійснила моніторинговий візит до комунальної установи «Обласний спеціальний будинок-інтернат» Житомирської обласної ради. Розташована установа за селом Іванків Андрушівського району Житомирської області. Територія огороджена, на час карантину вихід за межі мешканцям заборонено. В будинку-інтернаті, розрахованому на проживання 40 осіб, наразі мешкає 33 людей літнього віку та осіб з інвалідністю. Під час опитування майже всіх мешканців скарг від них на неналежне ставлення з боку персоналу не надходило», - йдеться у матеріалі за результатами перевірки.

Зазначалося, що проживають мешканці в кімнатах по одному і по двоє. Житлові кімнати облаштовані необхідними меблями, мешканці можуть закривати свої шафи та житлові кімнати на ключ, але більшість ліжок старі, потребують заміни. Мешканці користуються власними телевізорами, побутовою технікою, мобільними телефонами.

«На день візиту харчові продукти на одну особу профінансовано 119 грн. Опитані мешканці схвально відгукувалися про якість чотириразового харчування. Під час візиту встановлено порушення права на охорону здоров’я. Всіма мешканцями укладені декларації з сімейним лікарем, при цьому вони одностайно скаржилися, що їм не забезпечено належної медичної допомоги. Через відсутність медичної сестри неможливо забезпечувати належне цілодобове медичне обслуговування осіб з інвалідністю. Також не забезпечено належних умов для проживання осіб з інвалідністю, яких в будинку-інтернаті проживає 29 осіб, з них – 13 користуються кріслами колісними. В установі відсутні приліжкові столи, замість туалетних стільців маломобільні мешканці змушені користуватися відрами», - інформує представниця Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Звіт за результатами візиту був направлений керівництву Житомирської обласної державної адміністрації та установи для усунення виявлених порушень, також поінформовано Мінсоцполітики.

Нагадаємо, 13 листопада 2020 року Сергій Горбаченко був звільнений з посади директора комунальної установи «Обласний спеціальний будинок-інтернат» Житомирської обласної ради і з того часу виконує обов’язки керівника закладу, а в травня 2021 року комісія з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів рекомендувала призначити Горбаченка в.о. директора комунальної установи «Обласний спеціальний будинок-інтернат».

Як повідомляв Житомир.info, з березня 2021 року суд розглядає позов заступника керівника Житомирської обласної прокуратури до Житомирської обласної ради щодо визнання протиправним та скасувати рішення облради від 25.06.2020 №1969 про припинення комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Лісовий берег» шляхом ліквідації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада будинок-інтернат ліквідація омбудсмен 
Матеріали по темі