Новини компаній

Я вагітна: що далі

8 December 2021, 17:14

Тест показав дві довгоочікувані смужки, сумнівів більше немає — ви вагітні. Якщо ви переживаєте цей стан уперше, то неминуче розгубитеся. Що робити тепер, куди йти, як зробити усе правильно?

1cPkbcB_sFCGgVgoPb3yOlElgIfxfwm3ZKs7xvxbvOx6mSVv71_10T9zIiSaC1IF6sHSLpnEClrKqVXOEAWdejGK5Z8F1NAypJc3bs4f9LitSPijTN3l0ONboMJqmA

Зв'язатися з лікарем

Думка, яка зазвичай приходить першою, — йти до гінеколога. Це не буде зайвим, але слід знати, що оптимальний час для постановки на акушерський облік — 7–8 тижнів. Однак якщо у раніше були проблеми із зачаттям та виношуванням, або ви завагітніли за допомогою ДРТ (допоміжних репродуктивних технологій), до лікаря слід звернутися якомога раніше.

Також варто проконсультуватися з гінекологом, якщо ви не впевнені в тому, що вагітні, наприклад, якщо у вас і раніше траплялися затримки, а аптечні тести нечіткі, або якщо затримка супроводжується болями й кров'янистими виділеннями. В останньому випадку це слід зробити невідкладно, щоб виключити позаматкову вагітність.

Якщо все в нормі, можна відразу зв'язатися з гінекологом або сімейним лікарем, а для постановки на акушерський облік прийти в рекомендований ними час.

Встати на акушерський облік

Наразі жінка може стати на акушерський облік там, де їй більше подобається. Це може бути будь-яка жіноча консультація, не обов'язково прив'язана до місця проживання, або приватний медичний центр, що спеціалізується на акушерсько-гінекологічній допомозі та веденні вагітності. Лікаря також можна обрати за бажанням. Все, що потрібно для оформлення, це паспорт.

У момент постановки на акушерський облік лікар оформляє обмінну карту вагітної. Обмінна карта — головний документ, у якому докладно фіксується перебіг вагітності. Вона починає заповнюватися під час оформлення жінки на облік, туди вносяться всі дані щодо акушерсько-гінекологічного анамнезу, самопочуття жінки, її стану здоров'я. У міру розвитку вагітності лікар фіксуватиме в обмінній карті ключові параметри (набір ваги, об'єм живота, висоту стояння матки, серцебиття плода тощо), а також результати діагностичних досліджень. Коли настає час пологів, жінка пред'являє обмінну карту своєму акушеру-гінекологу, навіть якщо це той самий лікар, який вів вагітність і вносив до неї дані, адже він не може пам'ятати особливості всіх своїх пацієнток. Медична інформація, що міститься у карті, допоможе вибрати оптимальну тактику ведення пологів, а у разі виникнення ускладнень може виявитися життєво важливою.

Підтримувати правильний спосіб життя

Якщо ви, завагітнівши, відмовитеся від усіх насолод на користь ЗСЖ, нічого хорошого в цьому не буде, один стрес. Важливо дотримуватись балансу. Потрібних заходів не так вже й багато: збалансовано харчуватися з додаванням в раціон свіжих овочів та фруктів, достатньо відпочивати, щодня гуляти на свіжому повітрі, бути рухомою, але не перевтомлюватися. А ще обов'язково радіти майбутній зустрічі з малюком.

eIuQ0udcXC7rQFPbUnwe5dt6IicRKDOrTWzXHoE_5-oUVUyg3Q55spgrqDQnFF01cRuxcurczM8XI1sgw7rWEzhVDYwq6KIc4aLPS5MAnFMlwqPrbghpT2GUJiQtJA

Бути на зв'язку з лікарем

Під час вагітності важливо дотримуватись лікарських рекомендацій, вчасно приходити на плановий огляд, вчасно проходити скринінги та взагалі бути зі своїм лікарем на зв'язку. Коли вас щось турбує, звертайтеся до лікаря, який веде вагітність, не чекаючи планового візиту.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі