Фоторепортаж

Який вигляд має та як працює клуб «Соколова гора» на околиці міста. Фоторепортаж

9 December 2021, 15:00

Клуб «Соколова гора» є однією з трьох філій житомирського Палацу культури. Розташований він на околиці міста по вулиці Вільський шлях, 265.

Побудований він був в 1965 році при комбінаті нафтобази “Рекорд” у комплексі з дитячим садочком. У 90-х роках клуб перейшов у розпорядження відділу культури.

Завідувачка філії-клубу Людмила Перегуда розповідає, що за ці роки у клубі були і музична студія, і мережа гуртків самодіяльності. Основні відвідувачі філії – діти. На сьогодні філію відвідує близько сотні дітей.

«Можна сказати, що філія виконує роль позашкільної освіти, адже поряд знаходиться 15 школа, яка віддалена від центру міста, тому більшість дітей приходить сюди. У літній період тут займаються не лише учні місцевої школи, але й ті діти, які приїжджають до бабусь і дідусів на канікули.

Тут навчається багато дітей з найближчих сіл – Кам’янка, Вишпіль та інші. Коли у них закінчуються уроки, вони мають перечекати час до маршрутки і приходять до нас. Тут вони можуть і погратися, і поспілкуватися, відвідати гурток за інтересами.

Ми тісно співпрацюємо зі школою і проводимо спільні заходи», – розповідає Людмила Перегуда.

Зараз тут працюють гурток вокалу, юних моделей, художнього читання та драматичний гурток, а також любительські об’єднання: клуб любителів велоспорту та клуб «Ігроман», де діти грають в шахи, шашки, доміно та інші настільні ігри.

«Наш філіал не дуже фінансується, тож доводиться працювати на ентузіазмі та просити спонсорську допомогу у депутатів, і частина з тих, хто відповідають за цей виборчий округ, надають суттєву допомогу. Можна сказати, що ми “дочірнє підприємство” Палацу культури, тож костюми, іноді апаратуру та необхідне беремо в них.

Два роки тому у нас працював безплатний денний літній табір з цікавою та інтенсивною програмою. Останній раз табір зробили платним, і, на жаль, це не знайшло відгуку у місцевих мешканців. Район у нас специфічний, до нас приходить багато дітей з соціально вразливих верств населення. Зараз всі гуртки для дітей безплатні. На жаль, нам ставляться вимоги “зверху” переходити на самоокупність, але якщо зробити заняття платними, багато родин не зможе собі це дозволити», – розповідає жінка.

Філія працює з 10 до 18 години і, не зважаючи на велику клієнтуру, має маленький штат.

«На сьогодні ми маємо великий запит на фахівців з хореографії та малювання.

По штатному розкладу тут передбачені завідувач філії та художній керівник на одну ставку, який має охопити всі види діяльності. Проте це не зовсім правильно для такого району. Зараз розглядається питання зміни штатного розкладу.

Капітальний ремонт тут робили років 7 тому, зараз проводимо невеликі поточні ремонти, підновляємо апаратуру. Звісно, все не ідеально і хочеться кращого», – розповідає Людмила Перегуда

Окрім мистецьких та спортивних занять, у приміщенні клубу знаходиться і сучасна бібліотека.

«У нас орендує приміщення 5 філіал міської бібліотечної системи. У нас гарна співпраця та спільні заходи», –розповідає завідувачка.

Фоторепортаж з житомирського Палацу культури, відзнятий 3 лютого 2021 року, дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: клуб Соколова гора Вільський шлях  
Матеріали по темі