Фоторепортаж

​Як у Житомирі навчаються діти з порушеннями зору. Фоторепортаж

13 December 2021, 14:28

У сучасному світі багато чинників призводить до порушень зору. Комусь в цій проблемі можуть зарадити окуляри чи контактні лінзи, іншим же скоригувати зір практично неможливо.

Існує безліч технологічних засобів, які допомагають людям із порушенням зору бути са­мостійними, допомагають навчатися та орієнтуватися на місцевості. Як навчаються діти з порушеннями зору у Житомирі, дізнавалася наша фотокореспондентка.

Житомирська спеціальна школа №1 – це єдина на область школа, де навчаються діти з порушеннями зору. Тут навчаються діти з зором, нижчим від 40 %. Освіту у школі здобувають 97 дітей з усієї області, з них 45 – дітей з інвалідністю. Знаходиться школа на вулиці Леха Качинського, 17.

На цілодобовому перебуванні з понеділка по п’ятницю у закладі знаходяться 14 дітей з віддалених районів. Для них тут облаштовані кімнати для відпочинку, сну, санітарно-гігієнічних потреб, також організовано п’ятиразове харчування.

У класах тут по 10-12 дітей. Кожен клас має спеціальне освітлення до 500ЛК.

«У слабозорих людей, дітей є певні особливості, які не всі розуміють. Дехто думає, що все можна виправити окулярами, проте це далеко не завжди так. Іноді будь-яка корекція протипоказана або ж взагалі неможлива. Існує поширена думка серед людей, що той, хто носить окуляри, в них гарно бачить. На жаль, це не завжди так. Поки слабозора дитина у звичайній школі примружиться і спише завдання з дошки, інші діти вже закінчать писати контрольну, тож така дитина просто не встигає, і далеко не всі педагоги це розуміють. Тут же зовсім інша ситуація. Лікар-офтальмолог дає вчителям рекомендації конкретно по кожній дитині», – розповідає директорка школи Людмила Крайнова.

Діти навчаються за загальноосвітньою програмою, але з додатковою корекційно-реабілітаційною роботою. Програма початкової ланки 1-4 класів збігається повністю. Програма 5-9 класів розтягнута на рік довше, щоб зменшити навантаження на дітей. Тобто, навчання у середній школі триває з 5 по 10 класи. Старша школа, 11-12 класи, прирівнюється до 10-11 класів у звичайній школі.

У коридорах тут – спеціальні тактильні ігри, на підлозі – розмітки. Двері, сходинки та входи позначені спеціальними позначками та марковані жовтим кольором.

Учні забезпечені спеціальними зошитами та підручниками, необхідними їм корекційними засобами і канцелярським обладнанням.

Окрім навчання, діти тут займаються виховними, корекційними, розвитковими заняттями.

«У першій половині дня у нас відбувається навчальний процес, у другій половині дня - корекційно-реабілітаційна робота. Тут діти займаються з корекційним педагогом, логопедом, дефектологом, тифлопедагогом, медичною сестрою та лікарями. Також у другій половині дня у нас відбувається виховний процес, спортивні та мистецькі гуртки», –розповідає директорка.

У закладі є спеціальне корекційне обладнання для комплексної корекційно-реабілітаційної роботи. Це і медичний кабінет з внутрішнім переділом на затемнену кімнату, і місце для проведення офтальмологічних лікувальних процедур. Він обладнаний апаратами «Панорама», КЕМ, лазером «Луч-1», синоптофором, амбліотренерами та ліцензійними комп’ютерними програмами для лікування амбліопії. Також у закладі є ізолятор на 3 місця, облаштований кварц-лампою, кабінет ЛФК з сухим басейном, тренажерами і сенсорними м’ячами.

У школі облаштовано три комп’ютерні класи. Програмне забезпечення, встановлене на робочих місцях, спеціально розроблене для дітей зі зниженим зором та сліпих. Встановлено мультимедійні проєктори та інтерактивні дошки.

Лінгафоний кабінет розрахований на вивчення іноземної мови, де вчитель за допомогою програми «Опіс» має можливість кожній дитині дати індивідуальне завдання в залежності від рівня її знань.

Тифлокабінет містить 13 комп’ютерів, на яких проводять корекційні вправи для зору з дітьми, та логопедичні заняття.

«Наші діти дуже комунікабельні та люблять брати участь у міських та обласних заходах і змаганнях. Вони адаптовані у соціумі і вільно себе почувають. Наші вихованці займали призові місця не лише в Україні, а й у Європі на різних змаганнях. Вони успішно здають ЗНО та вступають у відомі ВНЗ: у Київський політехнічний, Богомольця, Шевченка. Тобто, ці діти нічим не обмежені - ні вибором професії, ні вибором навчального закладу», – розповідає Людмила Крайнова.

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2018 начальник УКБ В’ячеслав Глазунов прокоментував «геніальну» розкладку тактильної плитки в Житомирі, над якою кепкують в соцмережі: спочатку – тактильної плитки, якою огородили сітілайт на вул. Небесної Сотні, потім – з плитки на вул. В. Бердичівська, яка вела в бетонний стовп. А у 2019 році начальник управління розповідав, що виправити усі недоліки підрядник має до кінця літа. Влітку 2021 року Глазунов пояснював, чому сітілайт на Небесної Сотні вже чотири роки огороджений тактильною плиткою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитина незрячість незрячий порушення зору вада зору  
Матеріали по темі