Новини компаній

Правила безпечного використання банківської картки в інтернеті

13 December 2021, 17:52

Використання банківської картки в інтернеті – звична справа для багатьох активних користувачів. Ми платимо за підписки, купуємо товари в онлайн-магазинах, оплачуємо послуги та навіть різні інфопродукти — для цього потрібен або електронний гаманець, або картка. Для оформлення платіжних карток краще обирати перевірені та надійні банки — наприклад, https://oxibank.ua/. ОКСІ БАНК не лише пропонує вигідні програми, але й приділяє чимало уваги безпеці. Однак не все залежить від банку — є ряд правил, яких повинен дотримуватися і сам клієнт. Про них і поговоримо далі.

Збереження платіжних даних (відповідальність клієнта)
Не можна пересилати в особистих повідомленнях або залишати у відкритому доступі PIN-код банківської картки та CVV/CVC — коди на звороті картки. Коли хтось має переказати вам гроші, для цього достатньо повідомити лише номер самої картки. Запит решти даних є спробою заволодіти особистою платіжною інформацією.

Винятком є ситуації, коли ви безпосередньо оплачуєте товар на сайті через захищене з'єднання. Тоді система запитує номер картки, термін її дії, ім'я та прізвище власника, а також CVV/CVC (не пін-код!). При оплаті таким способом переконайтесь, що ви переказуєте гроші на перевіреному сайті — обов'язково перевірте адресу в адресному рядку.

Підключення всіх додаткових заходів захисту від банку
Щоб зберегти гроші на платіжній картці, обов'язково підключайте всі додаткові можливості для захисту:

  • СМС-повідомлення про зняття коштів. Зазвичай у банків за замовчуванням стоїть певна сума, з якої система починає сповіщати власників. Рекомендується цю суму знизити до нуля, щоб повідомлення надходили про будь-яку транзакцію.
  • 3D-Secure. Це технологія, потрібна для оплати в інтернеті. Коли на сайті ви введете інформацію зі своєї картки, вам прийде повідомлення від банку зі спеціальним кодом — і лише після його введення операцію буде підтверджено.
  • Ліміт зняття коштів. Дуже зручно те, що такий ліміт встановлюється для різних операцій: за країнами, при фізичному знятті грошей у банкоматі або у відділенні банку, а також при оплаті через інтернет.
  • Страхування грошей у разі, якщо шахраї заволодіють платіжною інформацією. Багато банків України зараз пропонують таку послугу, яка зможе виручити у непередбачених ситуаціях.

Для тих, хто регулярно розплачується в інтернеті є ще одне рішення.

Оформлення окремої картки для інтернет-платежів
Жителі України дуже активно користуються пропозиціями інтернет-магазинів, тому така порада стане у нагоді багатьом. Щоб менше переживати за збереження коштів, для онлайн-платежів рекомендується завести окрему картку. Той же ОКСІ БАНК не обмежує можливість клієнтів оформити два та більше варіантів пластикової картки. Зробивши додаткову картку, переказуйте на неї гроші тільки для оплати послуг та товарів у мережі, а основний рахунок для цього не використовуйте.

Але навіть якщо карта додаткова, всі попередні запобіжні заходи актуальні. Чим уважніше клієнт до своїх грошей, тим менше шансів у шахраїв його обдурити.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карта банківська карта  
Матеріали по темі