Здоров'я

Поради житомирянам щодо ранішньої кави: скільки, яку та чи краще пити чай

17 December 2021, 16:42

Кава або чай? Нерідко ми обираємо між двома напоями.

Який з напоїв корисніше вживати зранку, чи справді організм отримує заряд енергії та чи потрібно обмежувати їх кількість у своєму раціоні?

Журналісти Житомир.info вирішили дізнатися відповіді на ці запитання. Ми поспілкувалися з дієтологом, яка до того ж є практикуючим педіатром та фітнес-інструктором.

«Не рекомендую пити чай чорний та зелений або каву разом зі сніданком. У чаї та каві є дубильні речовини (таніни), які зв'язують вітаміни. Тобто якщо ви з'їли корисний сніданок і чай, то ви зв’язали вітамінами, й вони просто проходять, ніяк не засвоюються. Рекомендую починати ранок зі стакана води, у тій кількості, в якій вам комфортно, потім снідати через певний період, а потім вже пити якийсь із напоїв», – говорить дієтолог Олена Добранська.


За словами дієтолога, в каві є корисні речовини. Серед різноманіття – латте, капу чино тощо – краще обрати каву без додатків.

«За усіма останніми дослідженнями, за останні років 20 – дослідження взагалі доволі змінна річ – , але щодо кави, то дві-три чашки кави вдень – це про здоров’я, не про шкоду. Це має бути якісна кава. Навіть серед розчинної кави ми можемо знайти досить хороші варіанти, і це не означає, що вона погана. Якщо ви вживаєте каву або чай, де є молоко або сиропи, будь-які додатки, які містять у собі калорії – це вважається прийманням їжі. Тобто організм сприймає, як їжу. І ось організм не встиг розібратися з тим, що ви там йому поклали, і ви йому підкидаєте нову роботу. Це також не позитивно для роботи підшлункової залози. У такому випадку, якщо ви п'єте чай або каву з молоком, цукром – краще зробити повноцінним прийомом їжі. Наприклад: о 8-ій ви поснідали, випили трав'яний чай, через 3,5-4 години взяли каву з молоком, горіхи і банан, шматок сиру, тобто зробили повноцінний прийом їжі», – розповідає дієтолог Олена Добранська.

Чорний та зелений чай також містять кофеїн, це не стосується трав'яного та фруктового чаю.

Кава та чай – не найкращий спосіб зарядити себе енергією, ці напої краще вживати для задоволення, каже дієтолог.

«Чай та кава містять кофеїн. Треба з кофеїном бути обережним і вживати свою норму. Хочу підкреслити, що чай та кава мають бути в задоволення, а не для того, аби не поспати, а треба «вмикатися». Та сама матча (різновид чаю – ред.) – у ній також є кофеїн. Просто уважно читайте, скільки кофеїну міститься», – наголошує дієтолог Олена Добранська.

Як розповідає дієтолог, до неї звертається чимало людей, які мають проблеми зі здоров'ям через надмірне вживання кофеїну.

«Перш за все, це буде впливати на вашу серцево-судинну систему. Коли перебір кофеїну, це стимулює серце скорочуватися, ви будете відчувати тахікардію і відчуття постійної тривоги, як тривога на душі. Наступне, це наша підшлункова, тому що занадто багато кофеїну не позитивно впливає на її роботу. Жовчний так само. При переборі кофеїну дуже страждає психоемоційний стан, до того, що людина може відчувати депресію. Мабуть, кожен другий. Тому що ми зараз живемо у такому темпі, ритм життя такий, що ми відкладаємо сон, відпочинок, відновлення, повноцінно поїсти, а кава все це швидко вирішує. А людина шукає якусь чарівну пігулку, яка швидко підбадьорить, підніме на ноги і швидко увімкне працездатність», – каже дієтолог Олена Добранська.

Якщо вам потрібно зарядитися енергією, то краще зроби руханку або вийти на повітря на декілька хвилин.

Нагадаємо, що за п’ять років кава в центрі Житомира подорожчала вдвічі. Фоторепортаж з оглядом цін

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кава чай дієтолог харчування  
Матеріали по темі