Місто

Житомирські рятувальники показали техніку, яку використовують під час пожеж та надзвичайних ситуацій

21 December 2021, 17:32

Новий білоруський МАЗ, ЗІЛи з 90-х, КамАЗи, сучасні європейські та американські марки автомобілів - у головному управлінні ДСНС у Житомирській області показали, яку техніку використовують під час роботи.

Три пожежні машини головне управління у Житомирській області отримало 21 грудня. Техніку передали, як гуманітарну допомогу з Шотландії. Одне авто поїде у підрозділ до Коростеня, інші два розподілять між житомирськими частинами.

«Хоч вони й 2004-го року, але пробіг у них невеликий. Як говорив, ми їх отримали з аварійно-рятувальної частини, можливо, для людей буде цікаво, яка обслуговувала тунель, який зв’язував Європу з Великою Британією під Ла-Маншем», - коментує начальник ГУ ДСНС у Житомирській області Ігор Нікітчук.

У гаражі пожежно-рятувальної частини №2, що на вул. Святослава Ріхтера, перебуває чотири машини, які виїжджають для гасіння пожеж. У гаражі стоїть новий МАЗ і пожежні машини 90-х років.

«Є старі види техніки такі, як 131-ий ЗІЛ, техніка на базі 130-го ЗІЛу. Нещодавно ми отримали техніку на базі МАЗу, це було буквально нещодавно, тиждень тому, новенька техніка по державній програмі», - каже начальник пожежно-рятувальної частини №2 ГУ ДСНС в області Дмитро Хміль.

Як зазначають пожежники, на старих машинах зручніше доїжджати у важкодоступні куточки області, особливо під час негод. Але в них взимку важко відігрітися.

Показують техніку і в аварійно-рятувальній частині, яка знаходиться на вул. Героїв Пожежних. Рятувальники розповідають, основна техніка, на якій виїжджають - нова.

«В частині знаходиться за штатом 40 одиниць техніки та поза штатом - 14 одиниць техніки. Найновіша зараз перед вами у гаражі - це Ford Ranger і Volkswagen Crafter. Також у нас є інженерна техніка, яка знаходиться при відділенні радіаційної та хімічної розвідки та у групи піротехнічних робіт», - говорить заступник начальника аварійно-рятувальної частини ГУ ДСНС в області Максим Федоров.

Найчастіше використовують машину Volkswagen Crafter, яка обладнана усім необхідним. На ній виїжджають практично кожного дня.

«Ми виїжджаємо на всі виклики, які надходять на пункт зв'язку частини. Тут знаходиться техніка, за допомогою якої ми можемо деблокувати потерпілого з автомобіля, можемо відкрити двері, де потрібно різати, підняти й так далі», - додає заступник начальника аварійно-рятувальної частини ГУ ДСНС в області Максим Федоров.

Серед пожежної техніки в аварійно-рятувальному загоні спеціального призначення - вогнегасні машини та спеціальна техніка ще з 80-тих - 90-тих років, КамАЗ, якому приблизно 10 років та новенький МАЗ.

«Машина, яка за мною МАЗ – це нова техніка. Вона у 2018 році до нас прийшла, вона успішної виїжджає на пожежі і нам дуже допомагає. Вся інша техніка, яка знаходиться у гаражі, це і 40-ка річні автомобілі ЗІЛи, вони старі, але свою роботу виконують. Ще КАМАЗ, він дещо новіший, але років 10 йому є», - говорить заступник начальника частини спеціальної пожежної техніки ГУ ДСНС в області Олексій Федоров.

У гаражі перебуває єдина в Житомирській області пожежна машина з підйомником, який може дістатися на 16 поверх. Ця техніка не нова, але зі своєю задачею справляється.

Поруч з нею – автомобіль зв'язку та освітлення та пожежна насосна станція, яким більш як 30 років.

«Це називається АЗО-12 – автомобіль зв’язку та освітлення, на базі ГАЗ-66, використовується на пожежах, якщо потрібно освітлювати місце пожежі та підтримувати зв'язок. Це пожежна насосна станція, 100 літрів в секунду продуктивність насосу, виїжджає в парі з автомобілем рукавним», - пояснює Олексій Федоров.

Ці машини використовують не так часто, але всі вони на ходу і в будь-який момент можуть виїхати, щоб виконувати завдання.

Хто вони, рятувальники, – герої чи звичайні люди, які так само виконують свою роботу? У день професійного свята, 17 вересня, житомирські рятувальники розповідали про особливості професії.

Як повідомляв Житомир.info, в грудні 2016 року на балансі управління ДСНС в Житомирській області перебувало 160 пожежних автомобілів і тоді ж обласне управління ДСНС отримало від ДСНС України новий автомобіль піротехнічної служби, а до цього коштом держбюджету пожежну техніку востаннє оновлювали у 2009 році.

5 травня 2018 року шести підрозділам ДСНС області вручили нову пожежну та аварійно-рятувальну техніку, отриману напередодні від ДСНС України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДСНС техніка автомобіль рятувальник  
Матеріали по темі