Суспільство

Перші газові смарт-лічильники з кіловат-годинами вже реалізовані в Україні

22 December 2021, 10:26

Прийнятий у листопаді Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії» з травня 2022 року вимагатиме зокрема ведення обліку використаного енергоносія в енергетичних одиницях (кВтгод) замість старих метричних (м3). Для пересічних споживачів, юридичних осіб та державних установ, як користувачів, це означає відразу кілька важливих змін.

По-перше, рахунок за газ буде нараховуватись з урахуванням калорійності використаного палива, а наразі по цьому показнику існують розбіжності не тільки в різні проміжки часу, але й по різних областях. Калорійність залежить від родовища і складу, є складовою якості газу, та прямо впливає на витрати споживачів — чим меншою є теплота згоряння (кВтгод/м3), тим більше доведеться спожити газу для отримання однакової кількості енергії. Але з наступного року українці застосовуватимуть досвід Європейського Союзу, сплачуючи саме за кількість використаної енергії замість кубічних метрів.

По-друге, середньозважене значення вищої теплоти згоряння газу буде вираховуватися та зазначатися операторами ГРМ на офіційних ресурсах, хоча чітко визначеної процедури для публічного оголошення поки що немає. Тобто споживачі будуть передавати показники у звичних «кубометрах», далі оператор ГРМ переводитиме їх за формулою в енергетичні одиниці — і вже тоді ця інформація буде використана для білінгу, а на наших платіжках нові одиниці з’являться поруч зі старими.

І нарешті, такі зміни породжують справедливе бажання споживачів контролювати власні витрати у нових одиницях, і бути впевненими у обґрунтованості чисел у квитанціях. Звичайно ж, встановлені побутові лічильники можуть залишатися на своїх місцях, та рахуватимуть лише кубічні метри, як і раніше. Але для «розумного» обліку газу у світі все більше поширюються смарт-лічильники, та інженерним відділом «БТК-Центр Комплект» спільно зі спеціалістами італійського виробника Pietro Fiorentini було вирішено проблему відображення актуальних витрат у кВтгод в Україні — тож клієнти зможуть бачити показники в енергетичних одиницях у реальному часі у меню лічильника.

Програмний комплекс збору даних Gasolina AMR в автоматичному режимі отримує значення теплоти згоряння з платформи оператора ГТС та дані споживання газу від смарт-лічильників, та за формулою перераховує обсяги використаного в енергетичні одиниці. Споживач зможе переглядати інформацію як в Особистому кабінеті, так і через меню лічильника.

Завдяки цьому буде просто контролювати власні витрати газу, ефективніше його використовуючи, та перевіряти суми у платіжках.

БТК-Центр Комплект

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лічильник смарт-лічильник газовий лічильник газ  
Матеріали по темі