Влада

​У Житомирській області суд зобов’язав селищну раду взяти на баланс «Панський палац», який є пам’яткою архітектури

22 December 2021, 16:29

Прокурори через суд зобов’язали Любарську селищну раду Житомирської області визнати пам’ятку архітектури «Панський палац» безхазяйним майном та набути право власності на палац.

Про це повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Мурований палац, споруджений у першій половині 19-го століття на території с. Вигнанка Житомирського (Любарського) району, за розпорядженням облдержадміністрації, з травня 1996 року взятий на облік та під охорону як архітектурна пам’ятка місцевого значення. Проте тривалий час орган місцевого самоврядування право власності на споруду не реєстрував, відповідно, охоронного договору не укладав, технічна документація не виготовлена. Унаслідок цього архітектурна пам’ятка руйнувалася, оскільки не проводилися належні реставраційні чи ремонтні роботи для її збереження. Чуднівська окружна прокуратура вжила заходів представницького характеру та подбала про об’єкт культурної спадщини, що в умовах розвитку місцевого туризму є важливим як для сьогодення, так і для майбутнього нашого краю», - йдеться у повідомленні.

Відповідне рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 30 листопада 2021 року 3 грудня опублікували в Єдиному реєстрі судових рішень.


Скріншот з рішення суду

Довідково: село Вигнанка розташоване на правому березі річки Случ. Мурований палац, споруджений у класичному стилі у першій половині ХІХ ст., перебуває у Державному реєстрі пам'яток архітектури України. У різні часи селом володіли декілька поміщиків. Майже сімдесят років, з 1920 по 1989, до побудови нового приміщення школи, у панському палаці навчалися діти (з Інтернет-джерел).

Як повідомляв Житомир.info, у липні 2021 року пресслужба Житомирської обласної прокуратури повідомляла, що хоче зобов’язати селищну раду взяти на баланс палац, споруджений на початку ХІХ століття.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура пам'ятка архітектури суд селищна рада Любарський район палац  
Матеріали по темі