Новини компаній

Блок живлення для світлодіодної стрічки

13 January 2022, 12:07

Блоки живлення є невід'ємними атрибутами світлодіодної техніки. Такі вироби необхідні для перетворення мережевих 220 В змінного струму до 24 або 12 В постійного. По суті, блок питания для ЛЕД ленты є мініатюрним трансформатором-перетворювачем і служить у тому, щоб забезпечувати діодам коректні параметри вольтажу. Застосовуються дані пристрої для багатьох видів світлодіодної техніки – у тому числі, люстр, світильників, гнучкого неону, ЛЕД-лінійок та ін.

Розміри блоків живлення часто такі, що їх можна легко розмістити в затишному місці - наприклад, за спеціальним ревізійним люком в декоративній стелі, в окремій облаштованій ніші або зовсім приховати за шторою або меблями. У разі особливо важливим можна назвати чинник охолодження даного вузла. Як і будь-який інший пристрій, блок живлення для світлодіодної стрічки гріється при роботі, тому йому потрібне достатнє тепловідведення для підтримки працездатності.

Вибір блоків живлення за параметрами

Мабуть, основною перевагою всіх виробів є їх компактність і незалежність від техніки, що живиться. Наприклад, споживачі можуть заздалегідь змонтувати світильник або стрічку, а потім приєднати блок питания 24 вольта до наявних дротів. Також не варто забувати, що знижена напруга набагато безпечніша для людей, ніж мережна, а тому застосування таких вузлів – дуже важливий фактор безпеки. Навіть якщо людина торкнеться струмовідних частин, її життю та здоров'ю нічого не загрожуватиме.

Основною складністю споживачів є початковий вибір даних виробів. Вибирати блоки живлення слід за цілим рядом параметрів, проте головними з них будуть клас захищеності та потужність. Існують герметичні та негерметичні вироби. Перші встановлюють у зонах із високою вологістю, а другі – у житлових кімнатах та інших сухих приміщеннях. Герметичні моделі часто не мають жодних відкритих ділянок, крім приєднувальної клеми, а негерметичні виконуються в перфорованих корпусах, що допомагають забезпечити достатнє відведення тепла.

Однак, головна складність вибору практично завжди полягає в тому, якої потужності слід купувати блок живлення для ЛЕД-стрічки на 24 В. Виходити необхідно з того, якими є довжина контуру підсвічування та реальне споживання енергії одним погонним метром виробу. Знаючи ці параметри, необхідно їх перемножити, потім додатково взяти запас по потужності. Наприклад, для триметрової стрічки, що має енергоспоживання 12 Вт/м, розрахунок буде гранично простий: 3 м * 12 Вт/м = 36 Вт. Це реальна споживана потужність розрізаного відрізка, але, якщо купити блок живлення на LED-стрічки рівно на 36 ват, такий виріб може прослужити недовго. Нестабільність вольтажу у вітчизняних мережах часто провокує стрибки, що впливають на всю підключену техніку, а тому необхідно мати запас потужності, здатний компенсувати ці явища.

Фахівці традиційно рекомендують брати запас не менше 20%, а при довжині контуру підсвічування понад чотири метри – навіть 25%. Тому в цьому випадку потрібна мінімальна потужність складе 36 Вт * 1,2 = 43,2 Вт. Зрозуміло, стандартних блоків живлення з таким номіналом не існує, тому купувати необхідно модель з найближчою більшою потужністю – наприклад, 45 або навіть 60 Вт, залежно від виробника. Багато споживачів не вважають за потрібне витрачатися на обладнання, параметри якого перевищують розрахункові, але це практично завжди веде до передчасного виходу з ладу і світлодіодної стрічки та самих БП.

Важливо пам'ятати, що довжина контуру підсвічування, який можна підключати до одного блоку живлення для світлодіодної стрічки, має обмежуватися п'ятьма метрами. Взагалі, до будь-якого джерела живлення допустимо підключати необмежену кількість стрічок, але максимальна довжина окремих відрізків не повинна перевищувати ці 5 метрів, інакше їхня робота може бути нестабільною.

Джерело: 5watt.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі