Події

У 2021 році в Житомирській області від зґвалтувань потерпіли 23 дитини – утричі більше, ніж у 2020

24 January 2022, 13:42

Упродовж 2021 року в Житомирській області від зґвалтувань потерпіли 23 дитини, а це утричі більше, ніж у 2020-му. Більше, ніж удвічі збільшилася кількість потерпілих у правопорушеннях, пов’язаних із домашнім насильством.

Про це 24 січня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури з посиланням на інформацію начальниці відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури Оксани Кайданович. Такі невтішні факти і цифри вона озвучила під час зустрічі із заступником голови Житомирської облдержадміністрації Віктором Градівським 21 січня.

«На Житомирщині, як і в Україні, спостерігається сумна тенденція зростання кількості злочинів, скоєних проти неповнолітніх. Щоразу зростає кількість дітей, які стають жертвами насильства. Зокрема, в Житомирській області проти статевої свободи та недоторканості особи минулоріч обліковано 41 кримінальне правопорушення – майже вдвічі більше, ніж за попередній рік. Лише від зґвалтувань потерпіли 23 дитини, тоді як у 2020 році – семеро. Більше, ніж удвічі збільшилося потерпілих у кримінальних правопорушеннях, пов’язаних з домашнім насильством», – йдеться у повідомленні.

Аби забезпечити захист прав такої категорії дітей, необхідно створити спеціалізований центр – Барнахус, переконані прокурори.

«Діти, які стають учасниками кримінального провадження – як потерпілі, так і свідки – потребують особливого захисту, кваліфікованої підтримки юристів, психологів, інших вузьких спеціалістів. Забезпечити захист прав такої категорії дітей, як засвідчив досвід інших країн та окремих регіонів, і в нашій області може спеціалізований Центр – Барнахус, створення якого ініціює обласна прокуроратура», – наголосила Оксана Кайданович на першій робочій зустрічі.

Зазначається, що адміністрація схвально віднеслася до такої ініціативи прокурорів. Фактично вже розпочалися перші спільні кроки щодо пошуку належного приміщення в обласному центрі.

«На сьогоднішній зустрічі обговорили деталі та алгоритм впровадження спільного проєкту. Попереду – ініціювання укладення Меморандуму між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Житомирською обласною державною адміністрацією про взаєморозуміння щодо створення центру захисту для дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення (модель Барнахус)», – пише прокуратура.

Відтак у планах – вже цього року відкрити у Житомирі Барнахус та впровадити спеціалізований захист прав неповнолітніх потерпілих і свідків у кримінальних злочинах.

Довідка прокуратури: наразі в Україні, в окремих регіонах триває процес утворення центрів підтримки дітей у процесі правосуддя за моделюю Барнахус (Barnahus). Барнахус (Будинок дітей) – це спеціалізований центр по роботі з дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів. Тут проводиться співбесіда з такими дітьми, здійснюється їх медичний огляд для цілей судової медицини, надаються усі необхідні терапевтичні послуги від відповідних спеціалістів.

Завдання Барнахусу:

• Забезпечити дітям і підліткам, які зазнали різних видів жорстокого поводження і потерпіли від злочинів, отримання належної оцінки, лікування і підтримки;

• Запобігти травматизації дітей внаслідок повторних співбесід, які проводять різні служби в різних місцях;

• Створити для проведення слідчих інтерв'ю середовище, дружнє по відношенню до дітей, яке б знижувало рівень занепокоєння дитини, що, у свою чергу, має вирішальне значення для успішного отримання інформації.

Як повідомляв Житомир.info, 14 січня 2022 року пресслужба Житомирської обласної прокуратури інформувала про тяжкий злочин відносно дитини, скоєний неповнолітнім: за даними слідства, 15-річний хлопець вчинив сексуальне насильство щодо 10-річної дівчинки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: зґвалтування насильство сексуальне насильство домашнє насильство малолітній неповнолітній прокуратура  
Матеріали по темі