Здоров'я

Організація «Лікарі без кордонів» планує реалізувати в Житомирській області проєкт з лікування туберкульозу у ВІЛ-інфікованих

28 January 2022, 16:36

Будівництво сучасної бактеріологічної лабораторії на базі житомирського обласного протитуберкульозного диспансеру, яке фінансують «Лікарі без кордонів», – на фінальному етапі. У планах міжнародної організації – упродовж двох років реалізувати проєкт «Туберкульоз-СНІД».

Про це 28 січня повідомила пресслужба Житомирської обласної ради.

Зазначається, що голова обласної ради Володимир Федоренко зустрівся з представниками благодійного фонду «Лікарі без кордонів – Бельгія», зокрема новим директором філії в місті Житомирі Діном Мохаммадом.

В облраді нагадують, що «Лікарі без кордонів»/ Medecins Sans Frontieres – це міжнародна незалежна гуманітарна медична організація, програми якої діють в 70 країнах світу, в тому числі і в Україні.

«У 2018 році для впровадження пілотного проєкту організацією було обрано Житомирщину. Його метою є надання пацієнторієнтованої комплексної моделі догляду за хворими на хіміорезистентний туберкульоз та забезпечення успішного завершення лікування в Житомирській області задля зменшення рівня смертності, спричиненої хіміорезистентним туберкульозом та подальшого поширення хіміорезистентного туберкульозу», – нагадують в обласній раді.

Задля реалізації зазначеного проєкту у 2019 році були впроваджені в лікування нові препарати – бедаквілін та деламанід, в подальшому ці препарати використовувались в протоколах лікування хіміорезистентного туберкульозу по всій Україні. Це надало можливість скоротити термін лікування хіміорезистентного туберкульозу до 9-12 місяців.

Головний лікар Житомирського обласного протитуберкульозного диспансеру Віталій Дідик, який також долучився до зустрічі, повідомив, що із 300 хворих, які були проліковані, 80% отримали ефективне лікування.

«За весь період реалізації проєкту благодійним фондом «Лікарі без кордонів – Бельгія» протитуберкульозному диспансеру було надано гуманітарної допомоги в розмірі більше 100 млн грн. Це придбання медичного обладнання, медикаментів, витратних матеріалів, проведено капітальний ремонт сучасного аптечного складу, бронхоскопічного кабінету. На етапі завершення будівництво сучасної бактеріологічної лабораторії третього рівня біологічної безпеки. На даний час завершується монтаж обладнання та проводиться тестування вентиляційної системи», – пише пресслужба обласної ради.

Також нині відпрацьовується спільний проєкт «Туберкульоз-СНІД», який включено у план діяльності міжнародної організації на наступні 2 роки.

«Якщо раніше найбільша увага приділялася саме процесу лікування, то на 2022-2023 роки ми зосередимо увагу ще й на профілактиці туберкульозу. Окрема увага приділятиметься лікуванню туберкульозу у ВІЛ-позитивних пацієнтів. Наша основана задача – безперебійність надання допомоги пацієнтам у майбутньому», – зазначив Дін Мохаммад.

Довідка обласної ради: У 2018 році був підписаний Меморандум між Житомирською обласною радою, управлінням охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації, обласним протитуберкульозним диспансером Житомирської обласної ради та благодійним фондом «Лікарі без кордонів – Бельгія» щодо проєкту «Комплексна модель ведення хворих на хіміорезистентний туберкульоз: діагностування, лікування та супровід пацієнтів у Житомирській області, Україна».

У 2021 році Володимир Федоренко підписав Меморандум про продовження співпраці з міжнародною організацією «Лікарі без кордонів» до 2023 року.

Благодійний фонд «Лікарі без кордонів – Бельгія» орендують приміщення КНП «Обласний протитуберкульозний диспансер» Житомирської обласної ради загальною площею 49,9 кв. м.

Нагадаємо, у вересні 2021 року пресслужба Житомирської обласної ради інформувала, що в КНП «Обласний протитуберкульозний диспансер Житомирської обласної ради» тривають роботи з будівництва сучасної мікробіологічної лабораторії. Тоді зазначалося, що лабораторію планують відкрити «найближчим часом».

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2018 року постійна комісія Житомирської обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів надала дозвіл на будівництво в обласному протитуберкульозному диспансері мікробіологічної лабораторії площею 350 кв.м, яке профінансує незалежна гуманітарна медична організація «Лікарі без кордонів – Бельгія».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тубдиспансер лабораторія Лікарі без кордонів туберкульоз ВІЛ  
Матеріали по темі