Фоторепортаж

​Багаторазові сумки, торби на колесиках та пакети-«маєчки» - з чим житомиряни ходять за покупками. Фоторепортаж

1 February 2022, 15:29

З 1 лютого 2022 року почала діяти постанова Кабінету міністрів, якою встановлені мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети.

Наша фотокореспондентка в обідню пору в районі Житнього ринку “полювала” на житомирян, щоб подивитися, чи багато людей перейшло на більш екологічну альтернативу пакетам.

Продавці на ринку розповідають, що приблизно 60% їх покупців приходить з пакетами, проте кажуть, що у постійних клієнтів помічають, що вони використовують поліетиленові пакети по кілька разів, є бабусі, які місяцями приходять на ринок з одними й тими ж пакетами. Житомиряни підтверджують, що вважають недоцільним викидати пакети і будуть використовувати їх, доки не порвуться. Є і ті, хто вважає цей закон дурницями і не збирається носити з собою багаторазові торбинки. Проте вони не проти платити будь-яку розумну ціну за пакети, і навіть продукти на обід купують у поліетиленових пакетах-маєчках.

За нашими спостереженнями більшість молоді перейшла на тканині та багаторазові сумки. Якщо серед дівчат популярніші яскраві екоторби чи модні шопери, то хлопці надають перевагу рюкзакам, мотивуючи це тим, що “туди все влазить і руки вільні”. Дехто каже, що береже свої яскраві торбинки до весни - літа, а взимку використовує темні або однотонні.

Також багаторазові сумки та торбинки з органзи, бавовни, поліетилену та інших тканин дуже популярні серед пенсіонерів. Для них це не лише стильний аксесуар, але й можливість зекономити.

Є і багато тих, хто до кінця ще не перейшов на екоторбинки і одночасно використовує і пакети, і тканині екоторби.

Нагадаємо, з 10 грудня 2021 року в Україні запрацювали обмеження щодо обігу поліетиленових пакетів. Відтепер у магазинах, супермаркетах, аптеках та ресторанах більше не можна буде безкоштовно взяти одноразові пакети, у які здебільшого пакують овочі та фрукти. Станом на грудень 2021 о Кабмін не затвердив ціни на такі пакети, тому магазини їх встановлювали самостійно. Скільки тоді коштували поліетиленові пакети у супермаркетах Житомира та яку альтернативу пропонували магазини, дізнавалися журналісти Житомир.info.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2019 року у місті хотіли обмежити використання пластикових пакетів та рекомендувати магазинам «змінити стандарти обслуговування». Такий проєкт рішення Житомирської міської ради був опублікований на сайті мерії. У березні 2019 року тодішній директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця детальніше розповідав Житомир.info про таку ініціативу депутатів та готовність бізнесу до ймовірних впроваджень. У квітні запланували запровадити соціально-екологічний проєкт, метою якого стала відмова від використання пластикових пакетів. Натомість містянам пропонували перейти на екологічні торбинки. 22 травня 2019 виконком підтримав соціальний проєкт #ЦяТорба, який мав обмежити використання пластикових пакетів у місті.

Верховна Рада 12 листопада 2019 року у першому читанні підтримала законопроєкт №2051-1 про заборону реалізації пластикових пакетів завтовшки до 50 мкм та оксобіорозкладних пластикових пакетів на території України з 1 січня 2022 року. За ухвалення такого рішення проголосували 365 депутатів.

Поки депутати працювали над врегулюванням цього питання в законотворчій площині, житомиряни поступово почали відмовлятися від використання поліетиленових пакетів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сумка торба пакет  
Матеріали по темі