Новини компаній

​6 правил монтажу теплої підлоги

1 February 2022, 16:20

До частих захворювань іноді призводить незначне переохолодження організму, яке стається навіть під час ходіння по холодній підлозі. Щоб підтримувати у власній оселі комфортний мікроклімат навіть взимку, подбайте про якісне опалення, встановіть у разі потреби додаткові обігрівачі або укладіть теплу підлогу. Але перед цим ознайомтесь з шістьма правилами робіт та дізнайтесь про поширені помилки, яких найчастіше припускаються під час самостійного здійснення монтажу такої системи.

1. Чорнова стяжка

Перед укладанням елементів теплої підлоги необхідно впевнитись, що чорнова стяжка є ідеально рівною. Якщо залишити вм’ятини або вибоїни, утеплювач в подальшому може деформуватися.

2. Утеплювач

Між стяжкою та трубами укладіть якісний утеплювач. Вибирайте матеріал, враховуючи його ширину та місце, де він буде використовуватись. Інакше не вдасться уникнути тепловтрат. Якщо виконується монтаж теплої підлоги на першому поверсі, підійде пінополістирол від 50 мм. Чим товщим він буде, тим теплішою стане підлога. На міжповерхових перекриттях можна укладати утеплювач товщиною 30 мм. Уникайте крихкою теплоізоляції, бо вона залишатиме навіть сліди від каблуків. Вибирайте пінопласт або полістирол з щільністю 35 кг/м3.

3. Крок укладання труби

Спочатку розрахуйте, на якій відстані укладатимуться труби. Якщо монтаж виконати без попередніх розрахунків, під час експлуатації спостерігатиметься ефект «зебри». У приміщенні стануть помітними холодні та теплі зони. Така помилка виникає, коли труби між собою укладаються на великій відстані. Оптимальний крок дорівнює 15 см, а біля вікон – 10 см.

4. Амортизація

З курсу фізики відомо, що під час нагрівання тіла розширюються. Стяжка також має такі властивості. Щоб попередити виникнення тріщин, використовуйте демпферну стрічку. Укладайте її по периметру кімнати. Якщо простір великий, розташуйте її додатково між ділянками площею 20 квадратних метрів.

5. Розподільний колектор

Уникайте укладання багатьох гілок на одному колекторі. Навіть потужний насос не в змозі забезпечити рівномірний розподіл тепла по всій площі приміщення. В окремі контури не буде поступати гаряча вода, тому підлога залишатиметься холодною. З цієї ж причини не рекомендується укладати гілки довжиною понад 80 метрів. Усі контури повинні бути приблизно однаковими, щоб забезпечити рівномірний прогрів.

6. Труби

Труби для укладання теплої підлоги повинні бути цілими. Навіть маючи бажання економити у всьому, не припускайте використання обрізків, в тому числі з обтискними фітингами. У процесі експлуатації може статися ситуація, яка спричинить розрив труб у місцях з’єднання. Це призведе до витоку теплоносія. Щоб ліквідувати такі наслідки, доведеться знімати підлогове покриття, вибирати бетон та ставити муфту.

Якщо прислухатись до рекомендацій, монтаж теплого полу буде здійснено якісно. Поверх нього укладіть ламінат або плитку, використовуйте термо клей, який не втрачає властивостей під впливом підвищеної температури та має тривалий експлуатаційний термін.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підлога тепла підлога  
Матеріали по темі