Здоров'я

Навіть коли нічого не болить: лікар житомирської гінекологічної клініки про підступність безсимптомних захворювань та профогляди, які рятують життя

2 February 2022, 10:32

«У мене нічого не болить, то чого просто так іти до гінеколога? Даремна трата часу й грошей…». Як не дивно, однак навіть від сучасних жінок можна почути подібні фрази. Поширеною лишається і практика постановки діагнозу самій собі, «призначення» препаратів таких, як «подруга пила», Google пише або радить фармацевт в аптеці.

Як під «нічого не болить» можуть ховатися патології шийки матки та як вберегтися від діагнозу «рак», пояснює акушер-гінеколог приватної медичної клініки «МедісК» Леонід Капельник.

Захворювання шийки матки підступні тим, що часто не дають жодного сигналу, застерігає лікар.

«На жаль, онкопатологія шийки матки – це одне з лідируючих захворювань серед інших онкопатологій жіночого населення. Важливо розуміти, що будь-яке захворювання шийки матки завжди малосимптомне або взагалі безсимптомне, і жінка не може виявити його самостійно. Такі захворювання в змозі діагностувати лише лікар», – наголошує Леонід Капельник.

Лікар акцентує: першими дзвіночками, що можуть бути передвісниками недуги та на які жінки часто не звертають жодної уваги є: виділення зі статевих шляхів запального характеру, які жінки розцінюють як молочницю та намагаються самостійно лікувати; болі та дискомфорт в низу живота; мажучі кров’янисті виділення, що виникають під час або після статевого акту.

При появі подібних симптомів вкрай важливо якомога швидше звернутися до лікаря!

Леонід Капельник також пояснює: існують так звані фонові й передракові захворювання, які самі по собі не є загрозливими, однак вони можуть стати «полем» для серйозних недуг.

«Серед хвороб шийки матки існують такі поняття, як фонові захворювання і передракові захворювання. Фонові захворювання – ті, які безпесередньо не викликають своїм результатом онкопатологію, але якщо жінка їх має, то вони дуже сприяють розвитку будь-якої іншої патології шийки матки. Передракові захворювання статевих органів, а саме шийки матки, – це доброякісні процеси, але існує ймовірність того, що вони можуть перейти в рак шийки матки», – зауважує лікар.

Леонід Капельник ще раз і ще раз наголошує: анатомічні особливості жіночих статевих органів виключають можливість виявити хворобу самостійно, тому щорічні профогляди у гінеколога мають стати для жінки правилом.

«Я вже казав, що передракові захворювання шийки матки зазвичай безсимптомні. І навіть рак шийки матки на початкових стадіях проходить без симптомів. Виявити ці захворювання можна лише своєчасно звернувшись до лікаря на профогляд. Варто пам’ятати: не кожен передрак має свій рак, але кожен рак має свій передрак. Це треба чітко розуміти: не завжди передракові стани переходять в онкопатологію, але завжди будь-якій онкопатології, включаючи патологію шийки матки, передує передраковий стан, який можна було б вчасно діагностувати та лікувати. Тому у всьому світі рекомендують, аби щорічно жінка проходила профогляд», – каже лікар.

Акушер-гінеколог зазначає, що обов’язковим для профілактичних оглядів є цитологічний мазок (тест папаніколау або ПАП-тест), а також оглядова кольпоскопія. Тест папаніколау називають «золотим стандартом» щорічного гінекологічного скринінгу, який має стати для кожної жінки таким же звичним, як похід до стоматолога, перукаря чи майстра манікюру. Раз на рік його обов’язково необхідно пройти, щоб там не було. Оглядова кольпоскопія – це діагностична процедура, в якій використовується оптичний прилад, що дозволяє бачити навіть мінімальні зміни на слизовій оболонці шийки матки та «підказує», чи потрібні додаткові обстеження.

Леонід Капельник закликає жінок будь-якого віку бути поміркованими та відповідально ставитись до власного здоров’я, яке є основою благополуччя всієї родини.

«Ми не закликаємо, аби всі приходили саме до нас у клініку, ми просимо кожну жінку бути уважною до свого здоров’я. Не нехтуйте щорічними оглядами! Адже один-єдиний мазок може зберегти ваше життя», – наголошує акушер-гінеколог Леонід Капельник.

Пройти повне та якісне гінекологічне обстеження можна у клініці «МедісК». Тут знають все про жіноче здоров’я!

Детальніше про клініку та основні напрями її роботи – тут

Багато корисної інформації на сторінці в Instagram. Стежте також за медзакладом у Facebook.

Адреса Медичної клініки «МедісК»
м. Житомир, майдан Путятинський, 9/50
Телефон: (097) 121-00-21

Графік роботи:
Понеділок – п’ятниця з 8:30 до 19:00
Субота – з 9:00 до 14:00

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МедісК гінеколог гінекологія  
Матеріали по темі