Фоторепортаж

​Житомирський «будинок-серце» з висоти та із середини. Фоторепортаж

2 February 2022, 15:20

Однією з неоднозначних архітектурних споруд в Житомирі є легендарний будинок у формі серця на майдані Перемоги. Влітку фасад будинку частково приховують крони дерев та запарковані поряд авто. Взимку ж гарний час “зловити” момент, щоб роздивитися архітектурну споруду з усіх боків.

Будинок збудовано у 19 сторіччі. Існує багато міських легенд про цю будівлю.

Найвідоміша - це історія про публічний будинок. Найромантичніша - про те, що будинок побудував закоханий купець на честь своєї коханої. Проте найдостовірнішою видається та, за якою архітектору виділили невелику трикутну ділянку землі на перехресті, щоб використати її максимально ефективно він і придумав таку форму.

Так це, чи ні - зараз вже складно дізнатися. Проте з висоти пташиного польоту цей будинок і справді нагадує серце. А якщо подивитися на нього під певним кутом збоку, можна подумати, що він плаский.

Зсередини форму серця можна прослідкувати, якщо стати під сходами і подивитися вгору.

Зараз тут розташований “Міський інформаційний центр” та “Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування”. Тут розміщені звичайні офісні кабінети, але не всі з них мають звичну прямокутну форму.

З вікон та балконів можна помилуватися краєвидами на майдан Перемоги та Спасо-Преображенський собор.

Нагадаємо, «будинок-серце» в центрі Житомира міг втратити свою форму, бо у 2013 до однієї зі стін 100-річної будівлі впритул планували добудувати 5-типоверховий салон краси, тож люди з сусідніх будинків вийшли на протести проти забудови.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: будинок-серце архітектура  
Матеріали по темі