Фоторепортаж

Підземні темниці, хижі рослини та космічні технології – цікавинки житомирського Поліського університету. Фоторепортаж

4 February 2022, 16:50

Цей матеріал не є рекламним і створений у рамках проєкту, у якому Житомир.info розповідає про цікавинки житомирських вищих навчальних закладів у серії фоторепортажів.

Поспілкуватися з різноманітними тваринами, дізнатися, як працюють космічні технології та у яких галузях їх використовують, відвідати різноманітні музеї та ще багато чого цікавого можна у Поліському національному університеті. Цьогоріч університету виповниться 100 років. Він був створений у вересні 1922 року для підготовки спеціалістів аграрного сектору.

Особливістю університету є велика кількість навчальних корпусів, які розташовані в різних частинах міста. Корпуси, які знаходяться біля парку Гагаріна, поєднані між собою переходами. Тут легко заблукати, якщо прийшов сюди вперше. Коридори та переходи створюють містичну атмосферу. А ще на вікнах багато вітражів. Вони хоча і не старовинні, але у сонячну погоду додають коридорам та кабінетам магічності.

Один із корпусів Поліського університету розташований у будинку колишнього Волинського окружного суду, пам’ятки архітектури місцевого значення. Тут можна подивитися залу судових засідань усієї губернії. Приміщення прикрашене ліпниною і колонами, а відстань від підлоги до сталі тут близько 15 метрів. Вже рік у залі розташована експозиція з приватної колекції на космічну тематику.

У цьому ж корпусі можна подивитися каземати для арештантів. Зараз їх розкопують і планують створити тут туристичну локацію.

В університеті створено багато різних тематичних музеїв. У них водять організовані екскурсії. Щоб зацікавити вас, ми покажемо кілька з них.

У морфологічному музеї можна познайомитися з анатомічними препаратами, виготовленими студентами та викладачами університету. Виставковий фонд нараховує понад чотири сотні експонатів: препарати нирок, судин, легень, черепи, скелети, опудала тощо. Хоча деякі експонати не для тих, хто дуже вразливий, проте вони слугують гарною навчальною базою для студентів.

У музеї ґрунтів і мінералів можна побачити зрізи ґрунтів, напівкоштовне каміння, мармури, мінерали та багато чого, що зазвичай приховують шари ґрунту.

Наприклад, звичайнісінька сіль може мати дивовижний вигляд та різні кольори.

Дорогоцінне каміння тут також є, але воно не оброблене і де саме воно лежить не показують, бо вже були випадки крадіжки екземплярів.

Якщо втомився від навчання, то тут можна помилуватися міськими краєвидами з верхніх поверхів деяких корпусів.

Поспілкуватися з тваринами можна не лише у контактному зоопарку сільськогосподарських тварин, але і у екологічному центрі. Тут діє експозиція з павуками і тарганами, комахоїдними хижими та екзотичними рослинами. А ще тут можна почухати білку дегу, посидіти на стільцях з паперу та побачити скам’янілості.

Зараз у корпусах проводять модернізацію, ремонтують навчальні аудиторії. Частина з них вже має новітній технологічний вигляд та сучасне оснащення.

У центрі космічних технологій Поліського національного університету приймають сигнали та обробляють інформацію з супутникових знімків, а також навчають студентів використовувати космічні технології у різних сферах діяльності.

У навчальному закладі багато “родзинок” на будь-який смак: інформаційний центр Європейського союзу, лабораторія робототехніки, інженерингова школа для розробки і втілення власних стартап-проєктів, сучасна лабораторія ветеринарної медицини, ветеринарна клініка, центр розвитку громад та ще багато чого. Для кожного цікавинки свої, але у нашому фоторепортажі ви можете подивитися ті, які можна проілюструвати.

Гортайте слайдер та дивіться більше фотографій цікавинок Поліського національного університету.

Про цікавинки ДУ «Житомирська політехніка» дізнавайтеся з фоторепортажу від 28 січня 2022 року

Анна Максимова, фотокореспондентка Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Поліський університет університет  
Матеріали по темі