Суспільство

У Житомирській області в січні склали майже десяток постанов через порушення законів про працю й нарахували близько 500 тис. грн штрафів

7 February 2022, 13:02

У січні уповноважена особа Управління Держпраці у Житомирській області склала 9 постанов за порушення законодавства про працю на загальну суму 459 тис. грн.

Про це 7 лютого повідомила пресслужба Управління Держпраці у Житомирській області з посиланням на інформацію сектору організаційно-аналітичного забезпечення Управління.

Зазначається, що перевірки неоформлених працівників здійснює ДПС, а штраф накладає Держпраця.

Порушення стосувалися статті 265 КЗпП України, а саме:

  • фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (за інформацією ДПС) – 7 постанов на суму 420 тис. грн;
  • порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам – 1 постанова на суму 19 тис. 500 грн;
  • недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні – 1 постанова на суму 19 тис. 500 грн.

В Управлінні Держпраці зауважують, що сума штрафу залежить від розміру мінімальної заробітної плати – з 1 грудня 2021 року становить 6 тис. 500 грн.

Штраф сплачується протягом одного місяця з дня прийняття постанови про його накладення. Але відповідно до статті 265 КЗпП України якщо юридична особа або фізична особа-підприємець сплачує штраф протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, то сума становитиме 50% від розміру штрафу.

А не сплачені у добровільному порядку штрафи стягуються:

  • у судовому порядку регіональними центрами зайнятості на підставі матеріалів справи, що передаються їм територіальними органами Держпраці;
  • у судовому порядку територіальними органами Держпраці;
  • органами державної виконавчої служби.

Як повідомляв Житомир.info, восени 2021 року в місті Бердичів Житомирської області на 8500 грн оштрафували бізнесмена, власника магазину, який взяв на роботу чотирьох працівників, не оформивши з ними трудові відносини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпраці штраф закон про працю  
Матеріали по темі