Здоров'я

МОЗ удвічі скоротило тривалість амбулаторного та стаціонарного лікування пацієнтів із коронавірусом

7 February 2022, 17:03

Міністерство охорони здоров’я внесло зміни до 722 наказу «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)»: зміни передбачають скорочення тривалості амбулаторного та стаціонарного лікування пацієнтів із COVID-19.

Про це 7 лютого повідомив пресцентр Міністерства охорони здоров’я.

«Змінами було скорочено тривалість як амбулаторно-поліклінічного, так і стаціонарного лікування. Раніше пацієнт мав перебувати на лікуванні 10 днів від дати появи симптомів або ж від дати взяття матеріалу на тестування. Повторне тестування на COVID-19 також могло проводитись не раніше 10 днів з часу появи симптомів чи першого позитивного тесту. Тепер повторне тестування на наявність в організмі вірусу можна проводити через 5 днів від дати появи симптомів або отримання позитивного результату тестування методом ПЛР. Важливо, що йдеться лише про тестування методом ПЛР. Якщо людина отримала негативний ПЛР-тест та не має симптомів захворювання, то самоізоляцію можна завершувати», – йдеться у повідомленні.

Також самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів захворювання через 5 днів від дати їх появи або від дати отримання позитивного результату тестування.

Окрім того, змінено вимоги до повторного проведення тестування. Тепер підтвердженим вважається випадок COVID-19 без наявності симптомів, але який був підтверджений експрес-тестом на антиген. Основна умова – контакт із підтвердженим випадком COVID-19.

Раніше підтвердження експрес-тестами було достатньо лише для осіб, у яких були наявні симптоми COVID-19. Для безсимптомних хворих необхідно було підтвердження ПЛР-методом.

Також змінами до наказу пріоритезували зусилля з відстеження контактів випадків COVID-19. В умовах «червоного» рівня епідемічної небезпеки тепер будуть відстежуватися лише контакти високого ризику інфікування та тяжких наслідків захворювання. Контактами високого ризику вважатимуться члени сім'ї інфікованого, вразливі контактні особи за станом здоров’я, а також особи, які перебувають у закритих приміщеннях із високим ступенем ризику, як-от лікарні та установи довготривалого догляду.

Ті, хто отримав повний курс щеплення та ревакцинацію, вважатимуться контактами низького ризику.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 вересня 2021 року всі медзаклади мали формувати лікарняні в електронному вигляді, але 1 вересня Міністерство охорони здоров’я повідомило, що перехідний період продовжено до 1 жовтня «аби всі отримували якісні послуги і не залишились осторонь системи соціального захисту населення». 1 жовтня усі заклади охорони здоров’я розпочали видачу електронних лікарняних: у МОЗ пояснили, як це працює.

Як у Житомирі працює нова система видачі електронних лікарняних, дивіться у відеосюжеті від 6 жовтня 2022 року

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 МОЗ лікарняний сімейний лікар  
Матеріали по темі