Фоторепортаж

​Зламані, переїхані машинами, вкрадені та засохлі – який вигляд мають рослини з живої огорожі у Житомирі. Фоторепортаж

7 February 2022, 17:48

Восени 2016-го року у Житомирі на Театральній та Київській висадили зелену огорожу з туй та дерну. Рослини висаджували як альтернативу залізним парканам. Проте вже у жовтні 2017 року рослини почали “зникати” – частину дерев вкрали, частина всохла.

Туя, гортензія, дерен, ялівець, туя смарагд, самшит та інші рослини відділяють від дороги та прикрашають житомирські тротуари у літню пору року.

Зараз між зеленими насадженнями великі прогалини: частина з них відсутня або зламана. Біля деяких зламаних туй видно свіжі сліди машин. Деякі туї пожовтіли.

У коментарі Житомир.info еколог КП «Зеленбуд» Житомирської міськради Олена Бондарчук розповіла, скільки рослин було висаджено, скільки вкрадено і скільки видалено через те, що засохли або були зламані чи пошкоджені містянами.

За її словами, по вулиці Театральній загалом був висаджений 751 кущ, 107 кущів не пережили першу зиму, і довелося видалити. З 2017 по 2021 роки було вкрадено 44 кущі, а підсажено 41 кущ.

По Київській посадили 1690 кущів, з них було викрадено 32 кущі, таких, що зламали й не прижилися – 390 кущів, а підсадили 365.

По вулиці Бердичівській було висаджено 419 кущів, вкрадено 33, зламаних не було, всі кущі прижилися.

«Багато містян переходять дорогу у недозволених місцях і просто проходять по насадженнях, ламаючи їх. Досить часто паркують авто і ламають кущі. Ми звертаємося в управління поліції, коли бачимо факти пошкодження, але нам не завжди повідомляють, чи знайшли і покарали порушників. Підіймається питання встановлення додаткового металевого паркану, який би стримував людей і змушував їх обходити. До прикладу, як це зробили біля “Універмагу”», – розповіла Олена Бондарчук.

Еколог також розповіла про шкоду для кущів від сольової суміші, якою взимку посипають тротуари.

«На скільки я знаю, там не має використовуватися пісково-соляна суміш. Не ми там посипаємо тротуари, тому точно сказати не можу. Першу зиму ще частково використовували сіль і ми повесні промивали грунт, щоб розбавити сіль, щоб вона не так шкодила корінню рослин. Бішофіт є природним матеріалом і сам по собі не шкодить. Але у яких його сполуках використовують і які домішки там є – це вже питання», – зазначила Олена Бондарчук.

Вона також розповіла про інші фактори, які негативно впливають на “зелений паркан”.

«Фактори, які впливають на розвиток рослин – це їх розташування. Близькість до дороги, температурний режим, бетон, плитка навколо. Рослини отримують стрес та розвиваються не так швидко, як вони розвиваються у парку чи на алеях. Протягом всього вегетативного періоду ми підживлюємо рослини. Використовуємо Нітроамофоску, рихлимо ґрунт, щоб не було застою води та була більша прохідність кисню для коріння. Від Київської до майдану Перемоги туї пишні, великі і у них приріст кожного року. Якщо говорити про туї біля Бердичівської, то там їм тісно, бо там є розвинута коренева система дерев. Туям не вистачає живлення, тому ми постійно їх підживлюємо, але ріст у них менший. На зиму туї всі стають не такими гарними і трохи жовтіють. Це нормальний процес. По весні вони відновлюються і дають приріст. Але якщо вони сохнуть і рижіють, то це не є нормою”, – пояснила Олена Бондарчук

Нагадаємо, наприкінці 2017 року центрі Житомира зникли кілька десятків туй.

Житомир.info



Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: туя кущ зелена огорожа Зеленбуд  
Матеріали по темі