Здоров'я

​Е-лікарняний можна відкрити дистанційно, якщо маєте симптоми COVID-19, грипу чи застуди, - МОЗ

9 February 2022, 13:32

Українці з симптомами COVID-19 або грипу зможуть відкрити лікарняний у дистанційному режимі.

Про це 9 лютого повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

«У разі наявності симптомів COVID-19, грипу або застуди пацієнт може зателефонувати до свого лікаря й отримати рекомендації щодо лікування. Після консультації лікар може створити медичний висновок про тимчасову непрацездатність на період до 5 днів. Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має прийти на особистий огляд для подовження строку своєї непрацездатності», - пояснили в МОЗ.

За інформацією пресслужби МОЗ, пацієнти, які мають прояви грипу, гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, або гострого респіраторного захворювання, можуть відкрити електронний лікарняний у дистанційному режимі. Міністерство розробило та видало наказ від 04.02.2022 № 233 «Про особливості формування медичних висновків в окремих випадках», який пройшов державну реєстрацію в Міністерстві юстиції. Таке рішення пов’язане з необхідністю безперервно надавати медичну допомогу та зменшити навантаження на лікарів.

«Ні для кого не секрет, що пандемія позначилась на медичній системі. Якщо порівнювати «допандемійні» часи, то зараз навантаження на усіх лікарів збільшено в рази. Щоб хоча б якось зняти частину навантаження з медиків, ми вирішили зменшити час прийому на відкриття медичного висновку про тимчасову непрацездатність для людей, які мають симптоми, як під час COVID-19», – пояснила деталі рішення заступник Міністра охорони здоров’я Марія Карчевич.

Тобто в разі наявності симптомів гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, грипу або гострої респіраторної інфекції пацієнт може зателефонувати до свого лікаря й отримати від нього рекомендації щодо лікування. За результатами такої консультації лікар може сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) на період до 5 днів, який є основою для відкриття електронного лікарняного. Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має звернутися до лікаря на особистий огляд для подовження строку своєї непрацездатності шляхом створення нового МВТН у межах цього випадку.

Нагадаємо, 1 жовтня усі заклади охорони здоров’я розпочали видачу електронних лікарняних: у МОЗ пояснили, як це працює.

Як у Житомирі працює нова система видачі електронних лікарняних, дивіться у відеосюжеті за 6 жовтня.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 вересня 2021 року всі медзаклади мали формувати лікарняні в електронному вигляді, але 1 вересня Міністерство охорони здоров’я повідомило, що перехідний період продовжено до 1 жовтня «аби всі отримували якісні послуги і не залишились осторонь системи соціального захисту населення».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: е-лікарняний лікарняний коронавірус грип застуда сімейний лікар симптом  
Матеріали по темі