Влада

АМКУ розглядає справу стосовно Житомирського виконкому, який своїми рішеннями обмежив права фірм, що працюють на ринку вивезення сміття

9 February 2022, 15:04

Антимонопольний комітет виявив ознаки порушення виконкомом Житомирської міськради конкурентного законодавства на ринку вивезення твердих побутових відходів і розпочав розгляд справи.

Про це 8 лютого повідомила пресслужба Північного міжобласного територіального відділення.

«За результатами розгляду заяви одного з суб’єктів господарювання, який здійснює професійну діяльність з вивезення твердих побутових відходів на території Житомира, Відділенням було встановлено, що Виконком у 2020 та 2021 роках прийняв ряд рішень», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, згідно цих рішень виконавчий комітет зобов’язує балансоутримувача Полігону із захоронення побутових відходів забезпечити приймання таких відходів виключно від підприємств-перевізників твердих побутових відходів, які визначені за результатами конкурсу виконавцями цих послуг на певній території м. Житомира, а також зобов’язує управителів багатоквартирних будинків, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків укладати договори на вивезення окремих побутових відходів (твердих, великогабаритних, ремонтних) виключно з визначеними виконавцями послуг з вивезення побутових відходів.

«Вказані рішення обмежують права суб’єктів господарювання, які не були визначені виконавцями послуг з вивезення побутових відходів на певній території Житомира за результатом конкурсу, однак здійснюють відповідну діяльність згідно норм Закону України «Про публічні закупівлі», є управителями багатоквартирних будинків, яким співвласниками таких будинків замовлена послуга з вивезення відходів. щодо участі в конкуренції у сфері вивезення твердих побутових відходів поряд з іншими суб’єктами господарювання та створює несприятливі умови діяльності на ринку, оскільки не маючи укладеного договору по захороненню твердих побутових відходів, суб’єкти господарювання не можуть здійснювати діяльність з вивезення твердих побутових відходів замовників відповідних послуг на території Житомира», - повідомили в АМКУ.

Розпорядженням адміністративної колегії Північного МТВ АМКУ розпочато розгляд справи № 185/60/32-рп/к.22 за ознаками вчинення виконавчим комітетом Житомирської міської ради порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних дій органу місцевого самоврядування, що можуть призвести до спотворення конкуренції на ринку надання послуг з вивезення побутових відходів на території м. Житомир.

Нагадаємо, у березні 2021 міська рада прийняла рішення, за яким на житомирське сміттєзвалище мають пускати лише сміттєвози виконавців послуг з вивезення ТПВ в місті і сусідніх ОТГ.

У жовтні 2021 виконком своїм рішенням затвердив порядок приймання сміття на міському полігоні.

Як повідомляв Житомир.info, після початку роботи сміттєпереробного заводу у Житомирі можуть рекультивувати і закрити сміттєзвалище. Про такі плани взимку 2020 розповідав мер Сергій Сухомлин.

На сесії Житомирської міської ради 10 листопада 2020 депутати затвердили результати конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів. Відео обговорення та голосування дивіться тут.

Про «житомирські сміттєві війни», які мали місце після затвердження конкурсу на нових перевізників ТПВ, дивіться у відеосюжеті від 23 листопада 2020.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сміття ТПВ полігон конкуренція АМКУ вивезення сміття  
Матеріали по темі