Події

Житомирський нардеп та його адвокат ігнорують судові засідання, ВАКС вирішив направити виклик до суду у Верховну раду

16 February 2022, 16:19

Вже кілька днів народний депутат від Житомирської області Сергій Кузьміних та його адвокат Лариса Криворучко не з’являються на засідання Вищого антикорупційного суду, який за клопотанням прокурорів САП має обрати нардепу запобіжний захід.

Зокрема, 16 лютого на 15:00 було призначене чергове засідання щодо обрання запобіжного заходу, але Кузьміних та Криворучко не з’явилися. На засіданні суддя Олег Ткаченко зачитав заяву адвоката, що її телефон не справний і вона не може приймати телефонні дзвінки, а у підзахисного НАБУ взагалі вилучило телефон. Натомість суддя зауважив, що виклики надсилалися на електронну пошту адвоката, з якої вона своєю чергою направила заяви в суд, що по часу було пізніше, тобто лист з ВАКС вона мала бачити, але не відомо чи захотіла його прочитати.

Щодо Кузьміних, то НАБУ дійсно вилучило телефон (iPhone 11), але повернуло нардепу сім-карту, втім адвокат в заяві пояснила, що телефонного апарату у нардепа немає, сім-карта сама по собі не працює, тому її підзахисний не може отримувати телефонні дзвінки.

Присутній на засіданні прокурор САП пропонував ухвалити рішення щодо примусового доправлення до суду народного депутата, але суддя зауважив, що таке рішення передчасне. Прокурор також питав, чи повідомляли про засідання суду за місцем роботи Сергія Кузьміних.

«Я думаю, що слушна ваша думка, ми спродуємо сьогодні повідомити пана Кузьміних ще шляхом направлення листа на адресу секретаріату Верховної ради, або голові Верховної ради з тим, щоб вони посприяли нам у врученні, або у повідомленні про дату та час засідання», - сказав суддя.

Після цього він призначив продовження засідання щодо обрання запобіжного засобу нардепу Сергію Кузьміних на 15:00 год. 17 лютого.

«А вже завтра, якщо ми вичерпаємо всі можливі ресурси для повідомлення, розглянемо можливість більш дієвих заходів. Я вважаю, що ми ще дамо змогу пану Кузьміних з’явитися самому, з адвокатом чи без такого, повідомимо ще раз. Якщо не буде результату, тоді завтра вирішимо питання. Ми відшукаємо можливість якось повідомити Верховну раду, може там до нього доведуть необхідність того, що треба у суд з’являтися, його колеги, або старші товариші. А сьогодні оголошую перерву до завтра, до 15-ї години», - завершив засідання Олег Ткаченко.

Нагадаємо, 8 лютого Вищий антикорупційний суд намагався обрати Кузьміних запобіжний захід, але рішення так і не ухвалили: засідання перенесли на 11 лютого. 10 лютого адвокат нардепа Лариса Криворучко повідомила, що її підзахисний був на допиті в Національному антикорупційному бюро, але відмовився надавати свідчення. 11 лютого ВАКС продовжив розгляд справи щодо обрання запобіжного заходу народному депутату від Житомирської області Сергію Кузьміних: прокурор САП просив арешт на 60 діб, а у разі внесення застави – одягнути «електронний браслет». Рішення так і не ухвалили і суддя Ткаченко переніс засідання на 14 лютого. На першому засіданні цього дня адвокат заявила відвід судді, а на засідання, яке було призначене на 15:00 цього ж дня ні вона, ні нардеп вже не прийшли.

15 лютого о 8:30 відбулося судове засідання, на якому було відмовлено у задоволенні клопотання адвоката щодо відводу судді Ткаченка. Нардеп та його адвокат на засіданні були відсутні, хоча цього дня, як, до речі, і 16 лютого, Сергій Кузьміних голосував у Верховній раді. У направленій до суду заяві адвокат Лариса Криворучко повідомила, що її телефон з 14:00 14 лютого несправний, дзвінки не приймає, а у нардепа він вилучений.

Зауважимо, що вдень 15 лютого Лариса Криворучко на своїй Facebook-сторінці викладала власне фото з телефоном:


Як повідомляв Житомир.info, ввечері 28 січня 2022 року детективи НАБУ затримали народного депутата від Житомирської області Сергія Кузьміних під час передачі значної суми грошей: нардепа затримали з хабарем у 558 тис. грн, які він отримав за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями і лікарнею у Житомирській області. 31 січня генпрокурор Ірина Веденіктова повідомила про підписання підозри народному депутату Сергію Кузьміних, який підозрюється у скоєнні злочину з використанням своїх службових повноважень і впливу.

1 лютого НАБУ та САП закликали нардепа Сергія Кузьміних припинити ігнорувати виклики до правоохоронців та не боятися Закону. 2 лютого Національне бюро опублікувало оперативне відео підготовки та отримання нардепом Сергієм Кузьміних хабаря за поставку медичного обладнання у житомирську лікарню. А вже 3 лютого НАБУ оприлюднило інформацію про оголошення народного депутата в розшук, викритого на одержанні 558 тис. грн неправомірної вигоди:Кузьміних звинувачується за ч.2 ст. 369-2 КК України (Зловживання впливом), де передбачене покарання у вигляді штрафу від семисот п’ятдесяти до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 12 тис. 750 грн до 25 тис. 500 грн) або позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. 4 лютого Сергій Кузьміних вперше прокоментував подію: заявив, що здивований інформацією НАБУ про свій розшук, а його адвокат Лариса Криворучко зауважила, що «політична складова кримінальної справи очевидна».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кузьміних суд адвокат ВР ВАКС  
Матеріали по темі