Суспільство

В Україні збираються провести амністію з нагоди 30-річчя Незалежності: звільнити можуть майже 1200 засуджених

17 February 2022, 14:37

На пленарному засіданні 17 лютого 2022 року прийнято за основу проєкт закону «Про амністію з нагоди 30-ї річниці незалежності України».

Про це повідомляє пресслужба Верховної ради.

«Законопроектом пропонується визначити правові основи звільнення осіб від відбування покарання на підставі акту амністії, механізм взаємодії кримінально-виконавчої служби з органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Проектом передбачається оголосити амністію і поширити її дію насамперед на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально: на неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей з інвалідністю, до осіб з інвалідністю першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, осіб, що досягли пенсійного віку, учасників бойових дій, осіб, які захищали суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях тощо», - йдеться у повідомленні.

Основними критеріями для застосування амністії згідно з проектом є:

незначна суспільна небезпека діянь, що вчинила особа, яка відбуває покарання;

об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання;

значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії.

Законопроектом також визначено категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується: це насамперед особи, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі кримінальні правопорушення, а також особи, які вчинили кримінальні правопорушення з використанням службового становища (корупційні кримінальні правопорушення).

Зауважимо, що проєкт закону про амністію був зареєстрований у Верховній раді ще 16 березня 2021 року.

«Незважаючи на те, що відповідно до статті 7 Закону України «Про застосування амністії в Україні», закони про амністію Верховна Рада України може приймати не частіше одного разу протягом календарного року, востаннє такий закон було прийнято ще у грудні 2016 року, тобто більше 4 років тому. Станом на 01 квітня 2020 року в установах виконання покарань відбували покарання 32 тисячі 942 особи. У разі прийняття проекту Закону попередньо підлягатимуть звільненню 1173 осіб, які за формальними ознаками можуть підпадати під його дію», - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Як повідомляв Житомир.info, в 2016 році Верховна рада ухвалила закон про амністію, який поширювався і на учасників антитерористичної операції, що воювали без оформлення всіх необхідних документів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон амністія звільнення засуджений тюрма колонія  
Матеріали по темі