Влада

​Оперативна інформація від силових структур України станом на 12 березня (оновлюється)

12 March 2022, 09:09

Сімнадцятий день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 12 березня.

Офіс Президента України станом на 00.00

«Російські окупанти не можуть нас підкорити. У них немає такої сили. Немає такого духу. Вони тримаються лише на насильстві. Лише на терорі. Лише на зброї, якої в них багато. Але в окупантів немає жодної природної основи для нормального життя. Для того, щоб люди могли відчувати щастя. І мріяти. Вони органічно не здатні робити життя нормальним! Всюди, куди прийшла Росія на чужу землю, мрії неможливі». Звернення Президента України Володимира Зеленського увечері 17-го дня війни.


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 24.00 12.03.2022

Триває сімнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Противник продовжує наступальну операцію проти України. Проводить заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ, а також здійснює підготовку до продовження наступу на Поліському, Сіверському, Слобожанському, Донецькому, Таврійському та Південнобузькому напрямках.

Протягом всього часу ведення бойових дій на території України ворог зустрів несамовитий опір. На жодному з напрямків не досягнув мети операції. Характер дій свідчить про невизначеність військового керівництва російської федерації у питаннях стратегічних завдань та кінцевої мети так званої “спеціальної воєнної операції”.

Окупаційні війська несуть значні втрати, сповільнили темпи наступу, на переважній більшості напрямків зупинені. Продовжують знищувати об’єкти військової та цивільної інфраструктури. З метою компенсації втрат окупанти організували підготовку додаткових сил і засобів для ведення бойових дій на території України.

На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив. Військовим керівництвом Республіки Білорусь посилено охорону кордону з Україною. Зберігається висока ймовірність безпосередньої участі збройних сил Республіки Білорусь у військовій операції проти України. Відзначається ведення повітряної розвідки об’єктів на території України за допомогою БпЛА, імовірно, з території Республіки Білорусь.

На Поліському напрямку активних наступальних дій противника не зафіксовано. Проводяться заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ. Ворог намагається провести розвідку та уточнення позицій ЗС України і можливих шляхів наступу. Окупанти продовжують налогодження системи матеріально-технічного забезпечення шляхом створення ремонтних баз на території Республіки Білорусь.

На Сіверському напрямку противник зосереджував зусилля на удосконаленні оперативної побудови військ та системи логістичного забезпечення угруповання.

На Слобожанському напрямку ворог проводив наступальні дії у районі н.п. Ізюм, у подальшому намагається просунутися у напрямку н.п. Слов’янськ. Після отриманих у районі міста Харкова втрат вивів на територію РФ (Бєлгородська область) одну з БТГр 6-ї загальновійськової армії для відновлення боєздатності. Водночас, посилив угруповання на зазначеному напрямку за рахунок введення в операцію підрозділів зі складу Північного флоту.

На Донецькому та Таврійському напрямках противник проводить штурмові дії та вогневі нальоти. Не полишає спроб штурму міста Маріуполя. Російські окупанти намагаються підготувати резерви та перейти у наступ на Сєвєродонецьк, Вугледар і Запоріжжя. Ворог має незначний успіх на Волноваському напрямку - захопив східні околиці та намагається просунутись далі.

Водночас, противник не відмовляється від спроб проведення наступу на Кривий Ріг. Успіху не досяг. Здійснює пошук слабких місць в обороні українських захистників. З метою нарощування зусиль вводить в операцію резерви зі складу Повітряно-Десантних Військ. На окремих напрямках намагається утримати раніше зайняті рубежі.

Віримо в наші Збройні Сили! Тримаємо стрій! Разом переможемо! Слава Україні!

Офіс Президента України станом на 23:00

«Перебудова економіки під нові реалії має стати ключовим фундаментом для перемоги. Тому закликаю всіх: хто може працювати та має роботу – працюйте. Хто має бізнес на територіях, де не ведуться активні бойові дії, – відновлюйте діяльність. Ви – частина економічного фронту! І зараз ви потрібні державі, як ніколи». Брифінг Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.


Офіс Президента України станом на 22.00

Ірина Верещук – про підсумки роботи гуманітарних коридорів 12 березня, а також про завтрашні маршрути.


Держприкордонслужба станом на 19.50

Захисники України мужньо стримують наступ агресора на Маріуполь. Сьогодні прикордонники у своєму секторі відповідальності відбили наступ ворожої групи. В результаті бою п’ятнадцятьох російських військовослужбовців ліквідували, двох полонили, решта орків втекли. Попри те, що з підрозділами в Маріуполі не завжди є зв'язок, прикордонники, які захищають місто переконують, що їх бойовий дух високий і вони разом з побратимами зі ЗСУ, НГУ та інших сил оборони відчувають підтримку містян і всіма силами готові боронити їх і Україну.

Сухопутні війська ЗСУ станом на 19.30

Два москальські вертольоти збили над Скадовським районом Херсонської області. Один із пілотів вижив. Можливо довезуть до лікарні. Можливо ні. Можливо по частинах.

Головне управління розвідки Міноборони станом на 19.00

Росіяни розстріляли колону жінок та дітей на Київщині. 11 березня, під час спроби евакуації з села Перемога (Баришівський район Київської області) в бік села Гостролуччя за погодженим «зеленим» коридором, окупантами була розстріляна колона мирних жителів, яка складалась виключно з жінок та дітей. Результат цього звірячого вчинку – сім загиблих. З них одна дитина. Точна кількість поранених наразі невідома. Після розстрілу окупанти змусили залишки колони повернутися до села Перемога і не випускають їх з населеного пункту. Наразі з ними практично неможливо встановити зв’язок, а також надати гуманітарну та медичну допомогу.

Нагадуємо, що питання захисту цивільного населення під час збройних конфліктів регулюється нормами міжнародного гуманітарного права. Зокрема, Четвертою Женевською конвенцією «Про захист цивільного населення під час війни».Згідно з цими нормами, навмисні напади на цивільних осіб, які не беруть безпосередньої участі в бойових діях прирівнюються до військового злочину.

Оперативне командування Північ станом на 18:30

Незважаючи на запеклі бої, які тривають на нашій рідній Чернігівщині, захисники з підрозділів оперативного командування "Північ" з кожним днем наближають час перемоги все ближче. Оборонцям вдалося звільнити ще два населених пункти і не дати при цьому можливості ворогу встановити понтонну переправу та стримати наміри ворога з просування в бік Києва. Як результат - маємо в трофеях техніки ворога більше 10-ти одиниць. Армія російської федерації вже не така сильна, як про неї розповідали з екранів телевізора пропагандисти кремля. Особовий склад деморалізований та не може вести активні бойові дії.

Міністерство внутрішніх справ про евакуацію станом на 18:00

З Вугледара та Волноваського району евакуювали близько 200 людей. Місто та навколишні села перебувають під нищівними обстрілами російської армії. Співробітники поліції Донеччини, ДСНС спільно з керівництвом обласної військової адміністрації доставили мирних мешканців до безпечного місця, звідки врятованих доправляють у більш спокійні регіони України. Встановлено, що окупанти застосовували під час обстрілів Вугледара заборонені касетні боєприпаси. Мішенями ворога стали лікарня, житлові будинки. Правоохоронці вивезли з-під ударів декілька автобусів з жінками, дітьми, літніми людьми. До них приєдналися громадяни на власному транспорті. Колону супроводжувала поліція, яка забезпечувала безпеку під час евакуації. Наразі евакуйовані дісталися першого пункту призначення, звідки за допомогою Укрзалізниці вирушають до інших областей України. Там для них вже організовано місця прихистку.

Київська область. Станом на 17:00 евакуаційна колона (40 автобусів) за маршрутом с. Микуличі - с. Немішаєво - с. Білогородка в супроводі 2 автомобілів ДСНС прибула до с. Білогородка Бучанського району. Евакуйовано майже 2 тисячі громадян. Рятувальники надають усю необхідну допомогу, в тому числі медичну та психологічну.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 18.00 12.03.2022

Триває сімнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

У зв’язку з невдалою спробою провести наступальну операцію, окупанти вимушені змінити тактику. Через значні логістичні проблеми та розтягнуті комунікації противник не спроможний забезпечити свої підрозділи паливо-мастильними матеріалами, продуктами харчування та боєприпасами, що спонукає окупантів вдаватися до мародерства та грабежу місцевого населення, магазинів, аптек тощо. До того ж, дії окупантів супроводжуються численними випадками важких злочинів проти мирного населення.

Кинуті напризволяще окупаційні підрозділи деморалізовані та мають вкрай низький морально-психологічний стан. Збільшилася кількість випадків намагань самостійно повернутись на територію російської федерації. З огляду на великі бойові втрати особового складу та проблеми з комплектуванням резервних підрозділів та частин, командування збройних сил російської федерації залучає до ведення бойових дій на території України так званих “військовослужбовців строкової служби” з території ОРДЛО та військових найманців з Абхазії, Південної Осетії і числа ув’язнених з виправних закладів російської федерації.

Майже на всіх напрямках висування окупанти намагаються закріпитися на раніше захоплених рубежах, але значного успіху не мають.

Противник продовжує наносити ракетно-бомбові удари по об’єктах критичної інфраструктури, житловим кварталам та аеродромам, цинічно нехтуючи нормами Міжнародного гуманітарного права.

На Волинському напрямку зберігається загроза здійснення диверсій на військових об’єктах та об’єктах цивільної інфраструктури.

Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Південному, Східному та Північному напрямках, здійснюється прикриття державного кордону України та морського узбережжя. На окремих напрямках проводиться стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони.

Віримо в Збройні Сили України! Разом переможемо! Слава Україні!


Міністерство внутрішніх справ станом на 15.30

Поліція документує наслідки ракетного обстрілу Авдіївської та Очеретинської громад. Російські окупаційні війська відкрили вогонь по околиці Авдіївки та с. Кам'янка Очеретинської ТГ. Пошкоджено будинки, за попередніми даними, постраждалих немає. З тактичного ракетного комплексу «Точка-У» та градів окупанти обстріляли с. Кам’янка Очеретинської громади та промислову зону Авдіївки.

ДСНС станом на 15.00

Васильків, Київщина. О 13:20 ліквідовано пожежу резервуарів із паливно-мастильними матеріалами у м. Васильків. Пожежа сталася сьогодні о 7:27 внаслідок ворожого ракетного удару. Розгерметизації резервуарів немає.

Луганська область. Внаслідок обстрілів в м. Сєвєродонецьк сталося загоряння спортивної та загальноосвітньої шкіл, квартири у багатоповерховому будинку, магазину та гаражу. Рятувальники ліквідовують пожежі. Тривають обстріли.

Через обстріли сталося загоряння 11 житлових будинків та 1 квартири в м. Рубіжне. Сталася пожежа в цеху трубного завода та картонно-тарного комбіната. Рятувальники ліквідовують пожежі та допомагають населенню вибратися з підвалів. Триває обстріл міста.

В м. Кремінна внаслідок обстрілу пошкоджено будівлю, рятувальниками виявлено 1 загиблу особу та 2 постраждалих.

Харків. Тривають аварійно-рятувальні роботи на вул. Холодногірська міста Харкова, де нещодавно ворожа ракета потрапила у 5-поверховий житловий будинок. За попередніми даними під завалами на 4-поверсі знаходиться тіло загиблої 73-річної жінки.

Офіс Президента України станом на 13.50

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича (12.03.2022 – день).

Головне управління розвідки Міноборони станом на 13.30

Армія окупанта легалізує мародерство. У зв’язку з невдалою спробою провести блискучий наступ, окупанти вимушені змінити тактику. Через значні логістичні проблеми та розтягнутість комунікацій, вони нездатні належним чином забезпечити свої підрозділи пальним, харчами, технікою, набоями та провести ротацію.

Тепер основне завдання окупантів – закріпитися на наявних позиціях, прикриваючись місцевим населенням. При цьому, підрозділи путінських військ на невизначений час залишаються відрізаними від постачання і отримали вказівку перейти на «самозабезпечення» до наступних розпоряджень. Тобто, відбирати все необхідне у місцевого населення та грабувати склади, магазини, аптеки.

Тож кадри мародерства, які останніми днями облетіли весь світ, не поодинокі випадки. До того ж, вони супроводжуються численними випадками важких злочинів проти мирного населення: вбивства, катування, зґвалтування. В тому числі – неповнолітніх.

Це цілеспрямована політика терору держави окупанта, що заохочується її вищим керівництвом.

Всі злочини окупантів фіксуються. Ті, хто їх скоює – відомі. І відплата буде неминучою.

Офіс Президента України станом на 13.30

«Зараз час, який вимагає від усіх нас бути ефективними і в рутинних справах. Виконувати свою роботу на сто відсотків, допомагати колегам, дбати про своїх близьких. І при цьому віддавати все, що необхідно для нашої оборони. Для наших захисників. Це вітчизняна війна. Це народна війна. Це війна за нашу незалежність». Звернення Президента України Володимира Зеленського.


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 12.00 12.03.2022

Триває сімнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує наступальну операцію проти України.

Зазнавши втрат на Поліському, Сіверському, Південнобузькому напрямках, зупинений на раніше досягнутих рубежах, здійснює перегрупування військ, відновлює боєздатність підрозділів, поповнює запаси.

Не досягнувши поставлених цілей, продовжує наносити ракетно-бомбові удари по об’єктах критичної інфраструктури.

На Волинському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Військовим керівництвом Республіки Білорусь здійснюються заходи щодо посилення охорони кордону з Україною. Зберігається ймовірність безпосередньої участі збройних сил Республіки Білорусь у бойових діях проти України на боці Росії.

На Поліському напрямку активних дій з боку противника не зафіксовано. Після значних втрат російські окупанти проводять заходи з відновлення боєздатності та здійснюють перегрупування військ.

На Сіверському напрямку противник здійснює інженерне обладнання позицій у районах Михайло-Коцюбинське, Левковичі, Жукотки, Городня (Чернігівська область).

На Слобожанському напрямку при спробі відновлення наступальних дій окупанти успіху не досягли.

Противник закріпився в північній частині міста Ізюм, не полишає спроб щодо його захоплення.

На Донецькому та Таврійському напрямах основні зусилля окупантів зосереджені на захопленні міст Маріуполь та Сєвєродонецьк. Противник захопив східні околиці Маріуполя.

Після невдалого штурму населеного пункту Рубіжне окупанти відступили до н.п. Капитолівка.

На Волноваському напрямку ворог намагається розвинути наступ на напрямку н.п. Красна Поляна. Здійснив спробу просування в напрямку н.п. Ольгинка.

За наявними даними, підрозділи окупантів, які здійснювали наступ у Донецькому операційному районі, зустріли потужний опір Збройних Сил України та втратили наступальні спроможності.

На Південнобузькому напрямку противник не полишає спроб відновлення наступальних дій з метою оточення Миколаєва.

З метою підтримки наступу, загарбники намагалися розгорнути підрозділи ракетних військ і артилерії та протиповітряної оборони. Успіху не мали. Противник відступив у район н.п. Милове, здійснює інженерне обладнання зайнятих позицій та підтягує резерви.

Віримо в Збройні Сили України! Разом переможемо! Слава Україні!

Міністерство внутрішніх справ станом на 11.50

За 11 березня окупаційні війська 32 рази обстрілювали міста Луганщини. Внаслідок обстрілів є загиблі та поранені мирні мешканці. Пошкоджено багатоповерхові та приватні будинки у Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному, Кремінній та Золотому. В деяких будинках через обстріли сталося займання. У місті Золоте ворожим вогнем пошкоджено газопровід. Поліцейські продовжують нести службу у посиленому режимі та фіксують всі факти воєнних злочинів. Також вчора протягом дня спільні екіпажі патрульних та співробітників поліції Лисичанська доставили гуманітарну допомогу до укриттів, де люди переховуються від обстрілів.

Міністерство внутрішніх справ станом на 10.30

Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко прокоментував можливий вступ Білорусії у війну проти України, стан справ поблизу Чорнобильської АЕС, а також оприлюднив оперативну інформацію станом на ранок 12 березня.


Оперативне командування Північ станом на 10.30

Російські "асвабадітєлі" продовжують нищити ракетами мирне місто Чернігів. Ввечері 11 березня ракетними ударами зруйновані житловий будинок та центральний готель "Україна". Військові 17 добу продовжують обороняти місто та знищують руських гнид та їх техніку пачками.

Національна гвардія України станом на 10.30

Ситуація в регіонах. Дані облдержадміністрацій.

  • Київщина Напружена ситуація в Бучанському та Броварському районах. Біля Гостомеля - бої. Немішаєве, Бородянка - пересування техніки. Броварський та Вишгородський район – обстріли. Біля Василькова – влучання в нафтобазу.
  • Чернігівщина.Вечір і ніч обстріли Чернігова смерчами, авіанальоти, хаотичні обстріли.
  • Сумщина.Близько 5 ранку був авіаналіт на Суми, кілька потраплянь. Інформація про пошкодження та жертви уточнюється.
  • Кіровоградська область З 5 ранку повітряна тривога, кілька вибухів. Ймовірно бомбили аеропорт у Кропивницькому і Канатове.
  • Дніпропетровщина На Дніпропетровщині вже кілька годин тривога. Спрацювала ППО.
  • Харків. Кілька повітряних тривог за ніч. Тривають бої у деяких напрямках, вчора ЗСУ знищили колону російської техніки.
  • Донеччина. По усій лінії зіткнення: вогонь різного рівня інтенсивності. Волноваха — під контролем російських військ. Маріуполь в облозі.
  • Миколаївщина. У місті Миколаїв усю йшов обстріл градами та смерчами. Зранку також лунали вибухи.
  • Херсонщина. Відносно спокійна ніч. В районі аеропорту було чутно вибухи.

Станом на 11 березня, 549 цивільних загинули, ще 957 — отримали поранення від початку вторгнення Росії в Україну, повідомили в Управлінні верховного комісара ООН з прав людини та додали, що кількість може бути більшою.

Офіс Генерального прокурора станом на 10.10

За 16 днів війни в Україні вже загинуло 79 дітей та майже 100 поранено. Найбільше постраждалих у Київській, Харківській, Донецькій, Сумській, Херсонській та Житомирській областях. Ця цифра не є остаточною через відсутність можливості огляду місць обстрілу, де збройні сили РФ ведуть активні бойові дії.

Наразі зруйновано більше 280 навчальних закладів - 9 з них знищено повністю. У Донецькій області пошкоджено 110 навчальних закладів, у Сумській - 28, в Києві - 17 та більше 10 закладів дитячих лікувальних установ.

В середньому за час війни окупантом щоденно руйнується 17 навчальних закладів. Відтак 7 мільйонів дітей позбавлені можливості навчатися через активні бойові дії на території України та цілеспрямоване руйнування таких закладів.

Ювенальні прокурори продовжують фіксувати всі злочини, вчинені збройними силами РФ, проти дітей.

Головне управління розвідки Міноборони станом на 10.10

Росія опрацьовує два варіанти ядерного шантажу – Кирило Буданов. Держава-агресор намагається залякати світ ядерними вибухами, і в будь-якому випадку звинуватити Україну
Про це начальник ГУР МО України бригадний генерал Кирило Буданов заявив в ефірі телеканалу “Україна 24”.
“Ми маємо інформацію про розроблення двох варіантів. Який з них вони оберуть, це залежить лише від них. Перший – це масштабне підпалювання радіоактивних лісів, підніметься одразу радіоактивна хмара, і піде в напрямку, куди дме вітер. Друге – застосування артилерії по ядерному сховищу. Результат буде той самий. Що в першому, що в другому випадку російське керівництво має на меті звинуватити саме Україну, і саме її “нацистські”, “неонацистські” формування, яких тут насправді не існує”, – розповів Кирило Буданов.
Він нагадав, що Росія не вперше вдається до ядерного шантажу. Уже був умисний обстріл блоків Запорізької атомної електростанції, а також ракетний удар по Харківському фізико-технічному інституту, на території якого розташовується експериментальний ядерний реактор.
“Це все на меті має залякування. Тепер російське керівництво розуміє, що їхні плани швидкої кампанії провалилися, і вони переходять до ядерного шантажу”, – сказав керівник воєнної розвідки України.
Голова ГУР наголосив, що в будь-якому разі, до якого б сценарію не схилилося російське керівництво, це буде ядерний тероризм, екоцид та екологічна катастрофа, яка зачепить як Європу, так і Росію. А найбільше постраждають Білорусь і Україна.
Детальніше в інтерв’ю з головою ГУР Кирилом Будановим

ДСНС станом на 10.00

Дніпропетровська область: внаслідок пожежі у приватному будинку постраждало 11 осіб, з яких 9 - діти. 12-го березня о 06:12 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про займання приватного будинку на вулиці Калиновій села Новопідкряж Могилівської сільської територіальної громади Дніпровського району. Прибувши на місце, рятувальники встановили, що в кімнаті одноповерхового житлового будинку горить домашнє майно на площі 10 кв.м. Займання локалізовано о 06:45 та ліквідовано о 07:06. На пожежі постраждало 11 осіб, з них 9 дітей (віком від 1,5 до 17 років), які з попереднім діагнозом: отруєння продуктами горіння у стані середнього ступеня важкості госпіталізовані до Царичанської центральної районної лікарні.

Київська область. 12 березня у с. Гоголів, Броварського району, в результаті ракетного удару, сталася пожежа в будівлі цеху по виготовленню рибної продукції ТОВ Шельф та зруйновано будівлю для охорони. На гасіння пожeжі було залучено 3 одиниці техніки та 7 чоловік особового складу. Пожежу ліквідовано на площі 3000 м.кв. Жертв та постраждалих не виявлено.

Київ. 12 березня о 6:17 надійшло повідомлення про пожежу, яка виникла на вул. Хорива, що у Подільському районі столиці. По прибуттю, бійці встановили, що внаслідок попадання невідомого об’єкту, горить покрівля 4-поверхової адміністративної будівлі. О 7:34 пожежу локалізовано на площі 50 кв. м та о 8:34 - ліквідовано. Жертв та постраждалих немає.

Харківська область: станом на 07:30 12 березня 2022 року. 11 березня продовжувались пошукові роботи тіл загиблих людей, внаслідок ворожого бомбардування, ще в ніч з 9 на 10 березня. Тоді авіабомба влучила в 2-х поверховий житловий будинок за адресою с-ще Слобожанське, вул. Центральна. З під завалів дістали тіла 5х людей, жінка (45-47 років), жінка (35-37 років), чоловік (до 40 років) та діти 2 роки та 12-14 років. Пошукові роботи тривали 10 та 11 березня. Загалом за добу рятувальники здійснили понад 40 виїздів для ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель. Було відпрацьовано близько 40 адрес, де знаходились спрацьовані та не розірвані вибухонебезпечні предмети.

Київська область. 12 березня о 03:50 у с. Квітневе Броварського району внаслідок обстрілу виникла пожежа складу зберігання замороженої продукції. Попередньо жертв та постраждалих немає. Від ДСНС залучено 20 осіб та 4 од. техніки. О 37:54 пожежу складу ТОВ «РЛЦ» у с. Квітневе Броварського району локалізовано на площі 28 тис. м.кв. Триває гасіння.

Головне управління розвідки Міноборони станом на 9.45

Росіяни зазнають страшних втрат, яких вони ніколи ще не мали – Кирило Буданов. Про це начальник ГУР МО України бригадний генерал Кирило Буданов заявив в ефірі телеканалу “Україна 24” Керівник воєнної розвідки України підкреслив, що всі мрії окупантів про швидке захоплення України розбилися дуже швидко. “Нам відомі майже всі їхні плани. Як тільки у великих кабінетах зароджуються якісь ідеї, ми одразу про них знаємо. Ще раз кажу, всі спроби захопити Україну військовим шляхом проваляться”, – сказав начальник ГУР МО України. “18 батальйонно-тактичних груп повністю втратили свою боєздатність, ще 13 повністю знищені. 31 батальйонно-тактична група за два тижні фактично втратила боєздатність. Це страшні втрати, яких росіяни ніколи ще не мали”, – зазначив бригадний генерал Кирило Буданов. За його словами, у військово-політичному керівництві Росії розпочалися великі проблеми. “Зараз залишилося дві людини, які абсолютно відверто виступають за продовження бойових дій на території України, це путін та шойгу. Навіть генералітет РФ виступає проти. Хтось активніше, хтось просто мовчки, іноді навіть саботуючи деякі накази керівництва росії”, – зазначив керівник воєнної розвідки України.

Генеральний штаб ЗСУ станом на 9.30

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 12.03

  • особового складу / personnel - понад/ more 12 000 осіб,
  • танків / tanks ‒ 362 од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 1205 од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 135 од,
  • РСЗВ / MLRS - 62 од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 33 од,
  • літаків / aircraft – 58 од,
  • гелікоптерів / helicopters – 83 од,
  • автомобільної техніки / vehicles - 585 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters - 3 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks - 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 7.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Командування Повітряних сил ЗСУ

11 березня група тактичного призначення у складі бомбардувальників Су-24м, штурмовиків Су-25, вертольотів Мі-24 армійської авіації здійснили до десяти нальотів на колони ворожої техніки, під час яких нанесла потужні ракетно-бомбові удари по броньованій техніці та живій силі рашистів.

Винищувальна авіація Повітряних Сил ЗС України на літаках Су-27 та МіГ-29 за значної чисельної переваги противника провела до десяти повітряних боїв на кількох напрямках і повернулась без втрат. По ворожих літаках було випущено дев’ять ракет «повітря-повітря» середньої та малої дальності. Очікуємо гарних новин!

Як от від зенітних ракетних підрозділів Бук-М1 та С-300, які нині вразили п’ять повітряних цілей: безпілотний літальний апарат «Форпост» та чотири гелікоптери окупантів. Втім, інформація ще уточнюється.

Також, є інформація від протиповітряної оборони оперативного командування «Північ» про ураження рашистського винищувача-бомбардувальника Су-34 на Чернігівщині.

Сухопутні війська ЗСУ станом на 9.10

Арта 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада - Закарпатський легіон розганяє російську бронетехніку як тарганів. Артилерія 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади накрила вогнем бронетехніку росармії. Є прямі влучення в танк і дві БМП. Якийсь час підбита й огорнута димом техніка ще рухається, потім зупиняється, екіпаж рятується втечею. Інші броньовані машини й танки розбігаються від вогню нашої артилерії, як таргани. Докладніше – на відео, відзняте бойовим дроном.

ЗСУ атакували колону рашистів на підступах до Києва. Відео тут

Офіс Президента України станом на 9.00

Ірина Верещук – про роботу гуманітарних коридорів 12 березня.


Повітряне командування Схід станом на 8.00

Підрозділом Дніпровської зенітної ракетної бригади знищено ворожу крилату ракету над Дніпром. Війська РФ отримують значні втрати в наземних операціях, тож підступно наносять удар за ударом з повітря. Проте воїни протиповітряної оборони 24/7 пильнують небо. Сьогодні ви побачили їх в дії на власні очі.

Міністерство внутрішніх справ станом на 7.30

Понад 10 тисяч громадян звільнено з окупації на Київщині. Діти, матері, літні люди та жінки з інвалідністю тепер в безпеці. Минув третій день масштабної евакуації жителів з населених пунктів Київської області, які опинились в зоні бойових дій та зайняті агресорами. Понад 20 автобусів вивезли жителів Бучі, Бородянки, Андріївки, Микуличів, Козаровичів та Гостомеля.

Генеральний штаб ЗСУ станом на 06.00 12.03.2022

Розпочалась сімнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.

Противник в Поліському, Сіверському, Південнобузькому операційних районах має великі втрати у живій силі та техніці, зупинений та намагається закріпитись на раніше захоплених рубежах.

На Донецькому напрямку під час спроб просунутися вперед окупанти отримали гідну відсіч від Українських Захисників та були зупинені на окремих напрямах, на решті - ворог суттєво зменшив темпи просування.

Від початку бойових дій тридцять одна батальйонно-тактична група противника, що діяла на території України, втратила боєздатність.

За результатами бойових дій більшість підрозділів збройних сил російської федерації, що мали безпосередній вогневий контакт з підрозділами Збройних Сил України деморалізовано, морально-психологічний стан особового складу продовжує знижуватися, фіксуються випадки здачі в полон окремими групами. Протягом останніх трьох діб спостерігається рух малих груп дезертирів противника

Теги: війна агресія спротив Генштаб Міноборони ЗСУ ДПСУ МВС Нацполіція  
Матеріали по темі