Економіка

До війни з окупантами долучаються городні війська: в Україні запускають ініціативу «Сади перемоги»

30 March 2022, 19:27

В Україні запускають ініціативу, яка допоможе запобігти продовольчій кризі під час війни.

Про це 20 березня повідомляє «Українська правда» з посиланням на всеукраїнську ініціативу «Сади перемоги».

«Війна на території Україні унеможливлює використання всіх сільськогосподарських земель, що згодом може призвести до продовольчої кризи. У Міністерстві аграрної політики та Міністерстві розвитку громад закликають українців якомога ефективніше використовувати земельні ділянки. Щоб активізувати цей процес, відомства хочуть реалізувати всеукраїнську ініціативу «Сади Перемоги». Її мета – ефективно використати кожен клаптик землі, на якому можна виростити врожай, що допоможе знизити ризик гострої продовольчої кризи», - пише видання.

У рамках проєкту українцям надаватимуть консультації: про організацію «Садів Перемоги», про ефективне городництво, про зберігання та переробку вирощеної продукції, про вирощування овочів та зелені в домашніх умовах.

«Мільйони українців мають дачі та городи, ба більше – балкони й прибудинкові ділянки, які сьогодні можуть стати зброєю проти окупанта. Тож кожен з нас має посадити свій Сад Перемоги!», – закликають на сайті ініціативи.

Зазначається, що за оцінками експертів, через військові дії у 2022 році Україна може недоотримати:

близько 42% щорічного врожаю зернових і зернобобових;

53% врожаю гречки;

68% врожаю помідорів;

36% врожаю картоплі;

46% врожаю цибулі;

38% врожаю моркви;

45% врожаю огірків;

32% врожаю капусти;

35% врожаю буряків та багатьох інших культур.

Ініціатори зазначають, що «Сади Перемоги» – не нова ідея. Такі овочеві, фруктові та трав’яні сади, були висаджені в приватних помешканнях і громадських парках у США, Великобританії, Канаді, Австралії та Німеччині під час Першої та Другої світових воєн. Вони допомогли вистояти країнам у найскрутніші часи.

Більше інформації про ініціативу можна дізнатися на сайті та у соцмережах.

Нагадаємо, міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко в середині березня розповів, як Україна забезпечена продовольством, що буде з посівною та чи загрожує світу продовольча криза. За кілька днів після цього брифінгу Лещенко написав заяву про відставку, а Верховна рада 24 березня проголосувала за призначення міністром аграрної політики та продовольства народного депутата України від партії «Слуга народу» Миколи Сольського.

Як повідомляв Житомир.info, рішенням Уряду від 18 березня 2022 року програма «Доступні кредити «5-7-9%» розширена: будь-який бізнес протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення зможе отримати кредит під 0%, після цього кредитна ставка становитиме 5%; максимальна сума кредиту збільшена до 60 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна продовольство Сади перемоги город  
Матеріали по темі