Економіка

Ми готові робити все для того, щоб підприємства зі сходу країни до нас переїжджали, - мер Житомира

14 April 2022, 15:04

Мер Сергій Сухомлин закликає підприємства зі сходу країни переїжджати у Житомир і обіцяє сприяння у налагодженні виробництва.

Про це Сергій Сухомлин сказав в інтерв’ю 14 квітня 2022 року.

«Ми зацікавлені в тому, щоб підприємства переїжджали і працювали в Житомирі, ми це питання підіймали під час онлайн-наради з Офісом президента, на Асоціації міст України. Цього тижня був скайп-зв’язок з міністром регіонального розвитку Олексієм Чернишовим, і я виступив з ініціативою, щоб для підприємств, які переїжджають в інші області, залишати реєстрацію там, де вони були, щоб ПДФО, місцеві податки залишалися в тих регіонах, з яких вони переїжджають. Навіть якщо в регіонах йдуть бойові дії, то ці кошти просто б накопичувалися на казначейських рахунках: потім для регіонів ці кошти будуть дуже й дуже потрібні, бо після війни треба буде робити соціальні виплати, відбудовувати свої міста, тому тут повинна бути державна позиція сильніша за місцеву», - сказав Сергій Сухомлин.

За словами мера, місцева влада має можливість сприяти налагодженню бізнесу на нових майданчиках.

«Можемо запропонувати приміщення, землю, обладнання, а ще Кабінет міністрів і Верховна рада зараз змінюють законодавство: місцевій владі дається право швидко змінювати місцеві податки, зокрема – податок на землю. До цього діяла норма, що місцеві ради повинні до червня затвердити ставки місцевих податків, які набирали б чинності з наступного року. Зараз це все змінюється, і ми можемо швидко на своєму рівні вносити зміни в оподаткування щодо місцевих податків. Тому ми готові надавати, наприклад, нульову ставку на сплату земельного податку, розглядати питання фінансування підключення мереж і багато чого іншого. Ми готові робити все для того, щоб підприємства до нас приїжджали. Я не кажу зараз про податки, але ми зацікавлені в тому, щоб ті переміщені особи, які вже знаходяться у Житомирі і яких, я думаю, буде ще багато, мали можливість знайти роботи. І люди, які отримують заробітну плату в Житомирі, будуть тут її витрачати, а це вже підтримка місцевого малого і середнього бізнесу», - наголосив Сергій Сухомлин.

Він також повідомив, що на сьогодні в обласному центрі офіційно зареєстровані 2800 переселенців, за день реєструють приблизно 200-250 людей, які залишаються у Житомирі і більшість з них потребує працевлаштування.

Повністю інтерв’ю з мером Житомира читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, в Україні під час дії воєнного стану почалася податкова реформа: набув чинності закон України від 15 березня 2022 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану». Крім того, рішенням Уряду від 18 березня 2022 року програма «Доступні кредити «5-7-9%» розширена: будь-який бізнес протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення зможе отримати кредит під 0%, після цього кредитна ставка становитиме 5%.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин бізнес підприємство  
Матеріали по темі