Події

Підприємець із селища поблизу Житомира переконував сельчан, що новини про російській обстріли – це «маніпуляції та фейки»

15 April 2022, 09:21

На Житомирщині співробітники Служби безпеки України припинили діяльність чергового колаборанта, який стверджував, що обстріли українських міст та сіл російськими окупантами – то фейк, видуманий українською владою.

Про це 15 квітня повідомляє пресцентр управління СБУ в Житомирській області.

«За даними досудового розслідування, житель селища поблизу Житомира переконував мешканців своєї територіальної громади у тому, що ракетно-бомбові обстріли їхнього та навколишніх населених пунктів здійснюються не рашистськими «асвабадітелямі», а українськими військовими. Що стосується новини про ці обстріли у ефірах вітчизняних телеканалів – це нібито «маніпуляції та фейки», які поширюються «на замовлення» української пропаганди. Обурені місцеві жителі поскаржилися до спецслужби на антиукраїнську позицію сусіда. Оперативники СБУ провели належну перевірку. Її результат – повідомлення про підозру фігуранту за ч.1 ст.111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України», - йдеться у повідомленні.

Документували протиправну діяльність співробітники управління СБ України в Житомирській області спільно зі слідчими ГУ Національної поліції у регіоні за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури уточнила, що у колабораційній діяльності підозрюється 48-річний житель Житомирського району, приватний підприємець.

«Для пропаганди своїх поглядів прихильник рашистів використовував публічні місця. Зокрема, у центрі села, неподалік магазину та будинку культури, де завше людно, підозрюваний «роз’яснював», що в Україні не війна, а проведення російською федерацією «спеціальної військової операції». Колаборант схвалював таке рішення, запевняючи односельчан, що після цього настане краще життя тощо», - інформує прокуратура.

За інформацією поліції, під час досудового розслідування було встановлено, що 48-річний житель с. Сінгурів з початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну публічно заявляв односельцям та жителям смт Озерного про те, що ракетні обстріли населених пунктів здійснюють Збройні сили України. Він наголошував, що ніякої військової агресії росіян стосовно українців немає та виправдовував їх дії на території України.

12 квітня дізнавачі відділу поліції №1 Житомирського райуправління спільно зі співробітниками УСБУ провели санкціонований обшук за місцем проживання чоловіка та вилучили ймовірні свідчення його протиправної діяльності. Наступного дня дізнавачі поліції оголосили чоловікові про підозру за ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, від початку російської війни в Україні за процесуального керівництва окружних прокуратур розпочато 27 кримінальних проваджень за ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність), станом на 13 квітня було викрито вісім осіб, яким повідомлено про підозру, та стосовно п’ятьох обвинувальні акти вже скеровано до суду.

Як повідомляв Житомир.info, 4 квітня 2022 року в Бердичеві суд ухвалив вирок у кримінальному провадженні щодо місцевого подружжя за фактом колабораціонізму: обох на 11 років позбавили права обіймати посади, пов'язані із виконанням функцій держави та місцевого самоврядування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ колаборант пропаганда РФ прокуратура 
Матеріали по темі