Події

Розповідали в укритті, що міста обстрілюють ЗСУ, та прагнули звільнення від «бандерівців»: у Житомирі і Бердичівському районі викрили колаборантів

26 April 2022, 17:56

У Житомирі та у Бердичівському районі СБУ викрила трьох колаборантів.

Про це 26 квітня повідомив пресцентр Управління СБ України в Житомирській області.

«Співробітники Служби безпеки України припинили діяльність ще трьох адептів секти «руZZкого міра» – двох житомирян та мешканця Бердичівщини», – йдеться у повідомленні.

• Житель обласного центру, ховаючись у бомбосховищі від ракетно-бомбових ударів авіації ворога, переконував присутніх у тому, що бомбардування мирних міст здійснюються не рашистськими «асвабадітелямі», а Збройними Силами України. Крім того, колаборант стверджував, що «наші наведуть порядки», щойно окупують місто.

• Аналогічну публічну «агітацію» в підтримку загарбницької політики кремля проводив серед житомирян іще один містянин. Чоловік підкреслював, що збройний напад рф на Україну є виключно «превентивною» дією, та категорично заперечував обстріли загарбниками житлових кварталів і цивільної інфраструктури України. Натомість житомирянин стверджував, що від «справедливої демілітаризації» потерпають виключно військові об’єкти.

• Житель одного із сіл Бердичівського району на загал аргументував доцільність «спецоперації путіна» необхідністю досягнення рашистами двох цілей – «відновлення радянського союзу і звільнення України від нацистів і бандерівців». У розмовах зі знайомими він також публічно звинувачував українських військових у обстрілах міст і сіл, називаючи їх «укронацистами».

За матеріалами СБУ фігурантам кримінальних проваджень повідомлено про підозру за ч.1 ст.111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Документування «почекунів руZZкого міра» проводили співробітники Управління СБ України в Житомирській області спільно зі слідчими ГУНП у регіоні за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

Пресслужба ГУНП у Житомирській області уточнює, що житомирянину-колаборанту, який біля бомбосховища розповідав про «братній народ», – 55 років.

Також віку і житель Бердичівського району (Вчорайшенська громада) Бердичівського району. Чоловік поблизу крамниці у присутності селян заявляв, що «ніякої війни немає, це спецоперація росії по звільненню України від бандерівців і нацистів; прийдуть наші і швидко наведуть тут порядок, швидко вивчите російські закони; буде як в російському Криму…».

У прокуратурі зазначають, що він є уродженцем Одещини.

Поліцейські оголосили фігурантам проваджень про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) КК України.

25 квітня обвинувачення жителя Бердичівського району скеровано до суду.

Як повідомляв Житомир.info, 22 квітня 2022 року пресслужба Житомирської обласної прокуратури інформувала, що колаборантам з Коростишева та Бердичева суди винесли вироки. Покарання – позбавлення права обіймати певні посади, пов’язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування на строк 11 років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: колаборант СБУ прокуратура поліція  
Матеріали по темі