Суспільство

Люди починають повертатися до Овруча та Малина, які зазнали масованих бомбардувань ворожої авіації

3 May 2022, 14:24

Близько сотні авіаударів, знищені домівки, церкви, об’єкти інфраструктури та назавжди зруйновані життя – це про північні громади Житомирської області. Лише в Овруцькій громаді знищено понад сто приватних будинків, аби відновити житловий фонд, вже потрібно близько 150 млн грн.

Овруч. Один з районів міста. Тут постраждали, як житлові будинки, так і центри надання послуг. Майже на кожній багатоповерхівці бачимо пошкодженні вікна, двері, балкони. Місцеві розповідають, що всі разом переховувалися в укритті.


«Слава Богу, зараз тихо, а тоді було дуже страшно, ховалися. Коли була сирена – всі ховалися, було багато людей. Одразу всі збігалися, і ми ховалися у підвалі», – ділиться Наталія.

Наталія розповідає про родину, яка переховувалася у підвалі власного будинку. Від нього залишилася лише половина, а людей так і не знайшли.

«Туди влучила ракета, один будинок в порох, якщо правильно я знаю. Там було троє людей, але такої сили був удар, що вони не врятовані, їх не знайшли, лише волосся», – каже Наталія.

Про руйнацію у цьому районі розповідає Овруцький міський голова.

«З літака ворог наніс авіаудари. Тут загинула сім'я: дружина, чоловік та мама дружини. У цьому районі біля 17 багатоповерхових будинків і понад 400 квартир, нищівної шкоди нанесено. Балкони, вікна… Тілесні ушкодження отримали люди, але незначні. Найбільше потерпіла ця родина, вона рахується як безвісти зникла», – говорить Овруцький міський голова Іван Коруд.

З початку повномасштабного вторгнення для людей було організовано евакуацію, наразі організовують автобуси, аби повернутися, але Овруцький міський голова радить з цим почекати.

«Ми щоденно по два-три автобуси направляли до поїзда, до станції Коростеня, до станції Львів. Для близько 2 тисяч людей за ініціативи міської ради організували добровільне відселення. Повертаються, ми зараз забираємо своїх людей зі Східниці, завтра поїде автобус з Яремче. Люди потомилися, я розумію наших людей, але загроза існує з боку ворога, тому я прошу наших людей, якщо мають таку можливість, щоб ще не поверталися», – говорить Іван Коруд.

Малин. Трохи більше ніж 80 км від Житомира. Близько 70 % населення виїхало. Сьогодні вже люди повертаються.

Це центральна площа. Церква, військкомат, магазини та все, що тут знаходиться, постраждало від авіаудару.

«Це було знищення всього живого, та й усе », – каже Валентина.

Постраждала й пожежна частина. Один з надзвичайників отримав контузію.

«6 березня – це був прихід по військкомату, й ударною хвилею було пошкоджено центр міста, і пожежну частину також. З наших співробітників заступник начальника частини отримав контузію. Перших два прильоти перечекав, а потім побіг у диспетчерську дізнатися, чи були виклики, у цей час зайшла ракета, і він отримав контузію», – розповідає заступник начальника відділу цивільного захисту Коростенського районного управління Головного управління ДСНС України у Житомирській області Сергій Шевчук.

Місцеві розповідають, що того дня ворог одночасно вдарив по центру міста та мосту поруч.

«Авіаудар був одночасно по військкомату й у міст. У центрі у нас людина біля військкомату загинула. Трохи прибрали, трохи краще ми зробили. До останнього була (не виїжджала), а вже потім – у мене мама 85 років, з нею важко було – виїхали на три тижні. Мабуть, 16 березня. Багато людей повертається, навіть моя донька повернулася з Західної України, перед цим моя старша донька повернулася, всі повертаються», – каже Тетяна.

Малинський міський голова розповідає, що люди, які лишилися без домівок, наразі живуть у гуртожитку в Житомирі.

«Близько 500 об'єктів пошкоджено, понад 100 знищено, серед них 70% – житловий фонд. На жаль, люди сьогодні залишилися без домівок, вони проживають у гуртожитку в Житомирі з повним утриманням, харчуванням, всім забезпеченням», – каже Малинський міський голова Олександр Ситайло.

Зазначимо, що зруйновані обстрілами об'єкти починають відновлювати по всій Житомирській області, на це вже необхідно 2,3 млрд грн.

Історія чоловіка, сім'ю якого вбили в селі Малинської громади дві російські авіабомби читайте тут.

Нагадаємо, 7 березня голова ОДА розповів про обстріли міст на півночі області: у Малині в військкоматі загинула людина, в Овручі під завалами шукають родин.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 20 квітня 2022 року в Малинській громаді було зафіксовано знищення сотні житлових будинків та ще 470 пошкоджені.

Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Малин Овруч війна обстріл авіаудар бомбардування  
Матеріали по темі