Фоторепортаж

Наслідки російських авіаударів по цивільних об’єктах у Житомирі два місяці по тому. Фотоогляд

4 May 2022, 13:30

З перших днів повномасштабного вторгнення російських військ на територію України під авіаудари потрапляють цивільні об'єкти у різних містах країни. Під час авіаударів по Житомиру постраждали та загинули мирні люди, були зруйновані житлові будинки, школа, пошкоджені лікарні. Фотокореспондентка Житомир.info 3 травня знімала наслідки авіаударів по цивільних об’єктах, які росіяни бомбардували у березні 2022 року.

Богунія

Ввечері 1 березня в результаті обстрілу Житомира загорівся житловий будинок, повибивало вікна у міській лікарні, постраждав міський перинатальний центр. Люди чули вибух навіть перебуваючи в укриттях у інших частинах міста. Внаслідок цього ворожого обстрілу Житомирі загинули троє людей, а 16 осіб, серед яких 7 дітей, отримали травми та госпіталізовані до лікарень. Вибухами було зруйновано та пошкоджено 10 приватних житлових будинків. Повністю зруйновані 3 одноповерхові магазини, 1 пошкоджено. ті, кому вдалося вціліти, розповідали моторошні речі.

Зараз тут провели прибирання, прибрали небезпечні предмети. Але картина залишилася не менш жахливою. Між уламків проростають квіти, дбайливо висаджені колишніми господарями, лежать дитячі речі, книги та хустка. Залишилися тут і пошкоджена побутова техніка, і автівки. На деревах досі знаходяться розкидані вибуховою хвилею частини будівель. У одному з напівзруйнованих будинків залишився жити господар.

Вікна у міській лікарні №2 ім. В.П.Павлусенка" та перинатальному центрі закрили листами фанери, але лікарняні заклади зараз працюють.


Центр

Вранці 4 березня у центрі Житомира з повітря обстріляли ліцей № 25. Житомиряни бачили автомобілі швидкої допомоги та спецтранспорт рятувальників, які мчали у центр міста. Рятувальники евакуювали зі зруйнованої будівлі ліцею на Малій Бердичівській 5 людей. Повідомлялося, що, за попередніми даними, внаслідок потрапляння боєприпасу жертв і постраждалих немає. Відео наслідків авіаудару по ліцею – тут.

19 березня вчителі, учні та небайдужі люди влаштували толоку біля зруйнованого ліцею № 25 у Житомирі. Вони розбирали руїни та прибирали скло, цеглу та сміття. Прибирають тут і досі. Серед руїн на клумбі самотньо проріс тюльпан, зі зруйнованого поверху видно вцілілу книжкову полицю, на якій і досі стоять книги. У руїнах досі лежать навчальні матеріали з різних предметів: плакати з тваринами, таблиці з мови, математики.

Якщо пройтися навколо, то наслідки вибуху жахають. Окрім школи постраждали і навколишні будинки - у новобудові, яку ще не здали, повибивало вікна, у кількох будівлях поряд, серед яких церква, також. Вибухова хвиля пошкодила навіть вікна в обласній бібліотеці.


Корбутівка

Увечері 8 березня окупанти завдали ракетного удару по гуртожитку на Корбутівці в Житомирі. Мер оприлюднив фото уламку ракети з емоційним підписом:"Осколок с Водоканала. Отсутствие военных в общежитии, раненные гражданские. Пишу, сука, на русском, нет там нигде воинов. Они давно долбят вас под Киевом и Николаевом, Черниговом и Сумами".

За інформацією поліції станом на ранок 9 березня, внаслідок авіаудару по гуртожитку загинули четверо людей. Ще троє отримали поранення. За інформацією Головного управління ДСНС у Житомирській області, також 8 березня внаслідок авіаційного удару в одному з провулків Житомира (на Корбутівці) отримали травми різного ступеню важкості та були госпіталізовані 2 особи. Уламками бомби пошкоджено 15 приватних житлових будинків. Наступного після обстрілу дня гуртожиток виглядав суцільною руїною, а 22 квітня мешканець гуртожитку на Корбутівці показав залишки своєї квартири.

Зараз завали трохи розібрали, навколо гуртожитку квітнуть квіти, зеленіє трава. Проте це робить картину ще більш моторошно. На завалах хтось залишив свіжі квіти. Всередині гуртожитку частково вціліли окремі кімнати, у яких лишилися речі колишніх господарів. Проте більшість гуртожитку зруйнована.

Музикалка

Увечері 9 березня був здійснений черговий бомбовий удар по Житомиру. Одна з двох бомб потрапила у житловий будинок біля Бердичівського мосту. Бабуся, яка мешкала там, дивом вціліла. За інформацією поліції, 9 березня у Житомирі після 19 години в результаті падіння ракети було зруйновано приватний будинок, пошкоджено розташовану поруч АЗС, котельню і теплотрасу та вибиті шибки у двох лікарнях міста, двоє житомирян травмовані. За словами місцевих жителів, постраждали навколишні будинки - десь зірвало частину покрівлі, десь погнуло чи зірвало огорожу, десь вибило вікна.

Зараз будинок бабусі, у подвір’я якої впала ракета, майже розібраний. Від будинку лишилася тільки частина стіни і два вікна Залишки не хитрого майна дбайливо складені по купках. Вдень 3 травня тут працює чоловік, який розбирає завали. Він розповідає, що біля будинку росли молоді десятирічні горіхи, які вибухом ніби скосило, натомість старі дерева вціліли. Шкодує, що хата, яка пережила дві війни, третю таки не витримала.

Житомиряни, які втратили житло внаслідок ворожих бомбардувань, отримають з міського бюджету кошти на оренду житла – від 5 до 10 тис. грн. Щоб отримати цю компенсацію, людина має прийти в ЦНАП на вулиці Михайлівській і подати заяву на отримання матеріальної допомоги для оренди житла у зв’язку з втратою житла. Про це 3 травня в коментарі Житомир.info сказав мер Житомира Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, у вечірньому зверненні 28 квітня мер Житомира розповідав, що з 2 травня почнуть збирати групами людей і роз’яснювати, як буде проходити відновленні їх житла, виплата компенсації чи надання допомоги у будівельних роботах і матеріалах, а всім тим, хто втратив житло, з міського бюджету даємо компенсацію на оренду житла допоки не буде відновлене їх помешкання. До цього, 15 квітня 2022 року, рішенням виконкому Житомирської міської ради була утворена комісія для обстеження зруйнованих і пошкоджених об’єктів, яких задокументовано 180, з них повністю зруйновано 18 і частково пошкоджені – 162. 22 квітня у Житомирі комісія проводила обстеження будівлі гуртожитку на Корбутівці, який був зруйнований внаслідок ворожого авіаудару 8 березня.

Як повідомляв Житомир.info, 27 квітня 2022 року Мінрегіон надав роз’яснення щодо фіксації руйнувань для ліквідації наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури населених пунктів в умовах воєнного стану. 28 квітня міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов відвідав громади Житомирської області, які найбільше постраждали внаслідок російської збройної агресії: вранці він побував у Коростені, а ввечері у Житомирі біля зруйнованого ліцею № 25 разом з керівником ОВА провів брифінг для журналістів щодо відновлення зруйнованих об’єктів.

Анна Максимова, фотокореспондентка Житомир.info

Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: житло обстріл руйнування війна 
Матеріали по темі