Політика

Естонія хоче допомогти Житомирщині відновити інфраструктурні об’єкти, які були зруйновані

9 May 2022, 13:30

Північні громади Житомирщини зазнали масових бомбардувань ворожої авіації. І хоча оцінка завданої шкоди триває, вже зрозуміло, що потрібні мільярди гривень на відбудову.

Храм, школа, пожежна частина, домівки мирного населення та міст - це лише частина об’єктів, які постраждали через озброєну агресію росії у Малині.

«Близько 500 об'єктів пошкоджено, понад 100 знищено, серед них 70% житловий фонд. На жаль, сьогодні люди залишилися без домівки і без установ, де можна було жити та розвиватися», - говорить Малинський міський голова Олександр Ситайло.

Постраждалі громади відвідала заступниця голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк. За її словами, іноземні партнери, зокрема Естонська республіка, готові допомогти Україні відбудувати інфраструктуру, яку знищили окупанти, наразі вирішують, які об'єкти є першочерговими для населення.

«Я впевнена, що в парламенті ми законодавчо забезпечимо виконання і ухвалення всіх ініціатив, щоб наші громадяни України, які мають зруйноване або пошкоджене житло, не чекали репарації росії, а вже змогли мати компенсацію після тих програм, які ми ухвалили на рівні законодавства і до яких, я сподіваюся, долучаться наші іноземні партнери», - говорить голова політичної партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Постійних авіаударів зазнавала й Овруцька громада.

«Понад 100 приватних будинків не лише в Овручі, це ще населені пункти, і до 30 багатоповерхівок. Понад 150 млн коштів потрібно, щоб відновити, це не враховуючи критичну інфраструктуру, яка надає послуги», – каже Овруцький міський голова Іван Коруд.

Народний депутат України Арсеній Пушкаренко входить до делегації, яка веде перемовини з Естонією. За його словами, питання логістики наразі є надважливим для всієї України, відбудова мостів у пріоритеті, тому на Житомирщині їх планують відновити за кошти іноземних партнерів.

«Зруйнований міст. Таких мостів у нас декілька в області – це у Коростенському районі, зокрема Народницька громада, і в Овручі. Сьогодні ми працюємо над тим, щоб ці мости максимально швидко відновити, адже це логістика. Взагалі мости – це робота бізнесу, зручність для людей, питання ціни на продовольство і швидка допомога. Є принципова згода щодо участі Естонської Республіки у відновленні об'єктів у Житомирській області», - говорить народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Нагадаємо, на брифінгу в Києві 6 травня міністерка закордонних справ Ева-Марія Лійметс повідомила, що Естонія у допомозі з відбудовою України планує зосередитися на Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна обстріл ВР руйнування Естонія Малин Овруч Шуляк Пушкаренко  
Матеріали по темі