Політика

У росії заарештували ексглаву «Нафтогазу», колишнього нардепа-мажоритарника від Житомира Ігоря Бакая

15 May 2022, 10:26

У росії в Підмосков'ї затримали колишнього радника Президента України Леоніда Кучми Ігоря Бакая. Колишній глава «Нафтогазу» перебував у федеральному розшуку за шахрайство.

Про це 14 травня повідомив сайт «Фокус» із посиланням на «Комсомольську правда», яка в свою чергу посилається на свої джерела.

«58-річний Ігор Бакай очолював Державне управління справами України, був радником президента Леоніда Кучми, а також ініціював створення НАК "Нафтогаз України" в 1998-2000-х роках і став першим головою її правління. Після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах у 2005 році пішов у відставку та поїхав у Росію. В березні 2005 року він одержав громадянство РФ», – нагадує видання.

Проти Ігоря Бакая було порушено низку кримінальних справ за звинуваченням у перевищенні влади та зловживанні службовим становищем. Йому інкримінувалися зловживання службовим становищем і незаконне відчуження державного майна. Він був оголошений у міжнародний розшук і 28 червня 2005 був затриманий російською міліцією в Москві, але в той же день відпущений.

У 2022 році Бакай був заарештований за підозрою в шахрайстві, кримінальну справу на нього було порушено в Молдові ще у 2018 році. Але оскільки Ігор Бакай перебуває в Росії, правоохоронцям Молдови довелося просити допомоги в російських колег.

Колишнього радника Леоніда Кучми було оголошено у федеральний розшук. Декілька днів тому співробітники ДПС зупинили автомобіль на Красногірському шосе для перевірки документів, у якому перебував Ігор Бакай. У процесі з'ясувалося, що водій перебуває в розшуку. Бакая затримали, зараз він перебуває під арештом.

«На 6 кілометрі Красногірського шосе було затримано 58-річного громадянина, який перебуває у федеральному розшуку МВС та Національного центру боротьби з корупцією Республіки Молдова за підозрою у скоєнні шахрайства в особливо великому розмірі. Затриманого поміщено під арешт», — повідомило джерело видання «Комсомольська правда».

«Фокус» зазначає, після отримання громадянства РФ Ігор Бакай і його дружина Наталія Козицька зайнялися агробізнесом. Бакай став засновником компанії ТОВ «Індустріальна група "Російський ведмідь"».

Нагадаємо, у жовтні 2017 року Бакай був затриманий у Москві за звинуваченням у шахрайстві та взятий під варту. Згідно з матеріалами слідства, він уклав від імені своєї нової компанії договір позики з гірничо-металургійним холдингом «Металоінвест», засновником якого є Алішер Усманов. У призначений термін фірма Бакая гроші повернути не змогла. Суму збитків оцінили в 630 мільйонів рублів.

Слідство тривало до 2020 року. Ігоря Бакая за шахрайство в особливо великих розмірах засудили до чотирьох років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном 4 роки. Під час слідства Бакай був визнаний банкрутом, як і його дружина.

Згідно із законодавством Молдови, Ігореві Бакаю загрожує термін від 8 до 15 років.

Як повідомляв Житомир.info, в 2000 році Ігор Бакай був обраний до Верховної Ради від Житомира: на довиборах по мажоритарному округу №64 (м.Житомир) кандидата від «Демократичного союзу» підтримали 56,8% виборців.

Житомир.info за матеріалами «Фокусу»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бакай затримання рф  
Матеріали по темі