Влада

Починає діяти закон про призначення на державну службу без конкурсу та подання декларації

19 May 2022, 17:35

З 20 травня 2022 року набирає чинності закон, який дозволяє на період воєнного стану призначати державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування без конкурсу.

Про це 19 травня повідомляє пресслужба Національного агентства України з питань державної служби.

«Президентом України підписано Закон № 2259 – IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану». Зазначеним законом внесено зміни, зокрема до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», та передбачено спрощену процедуру вступу на посади державної служби та посади в органах місцевого самоврядування у період дії воєнного стану. Такі особи призначаються без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачена законом, на підставі поданої заяви, заповненої особової картки встановленого зразка та документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, освіти та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства, встановленими щодо відповідних посад. Звертаємо увагу, що Закон опубліковано 19 травня 2022 року у газеті Верховної Ради «Голос України» та набирає чинності 20 травня цього року», - йдеться у повідомленні.

В роз’ясненні до нововведень зазначається, що тепер для призначення достатньо заяви, заповненої особової картки та документів, що підтверджують наявність громадянства України, освіти, досвіду роботи згідно з вимогами, встановленими щодо відповідних посад.

Передбачається, що кандидатам не доведеться подавати електронну декларацію про майновий стан і доходи, сертифікати володіння державною мовою. Крім того, щодо кандидатів у цей період не проводиться спеціальна перевірка, передбачена Законом України «Про запобігання корупції», та перевірка, передбачена Законом України «Про очищення влади».

У разі призначення за спрощеною процедурою слід врахувати такі обставини:

призначені без конкурсу службовці не зможуть бути переведені на інші посади держслужби або посади в органах місцевого самоврядування;

після припинення чи скасування воєнного стану, але не пізніше 6-ти місяців з дня його припинення чи скасування, на такі посади оголошуються конкурси;

граничний строк перебування призначеної без конкурсу особи на посаді - 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану;

особи, призначені у період дії воєнного стану посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників комунальних підприємств, установ, організацій подають декларацію, сертифікат про володіння державною мовою, протягом трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану;

службовці, звільнені з посад служби в органах місцевого самоврядування у період дії воєнного стану, протягом одного року після припинення чи скасування воєнного стану можуть бути прийняті на рівнозначні або нижчі посади служби в органах місцевого самоврядування без проведення конкурсу.

Нагадаємо, 13 травня в програмі «Тема дня» керівник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко розповідав, що деякі працівники ОДА звільнилися після початку повномасштабного російського вторгнення.

Як повідомляв Житомир.info, за словами мера Сергія Сухомлина, станом на 14 квітня 2022 року в Житомирській міській раді залишалося приблизно 20% працівників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: держслужба закон НАДС призначення вакансія  
Матеріали по темі