Місто

«Наша воля міцна»: житомиряни створили новий патріотичний мурал

2 June 2022, 18:46

У Житомирі позаду кінотеатру «Україна» створили патріотичний мурал «Воля». Над його створенням впродовж двох тижнів працювали художники, волонтери та звичайні житомиряни. Цей мурал є третім етапом ініціативи «Мистецтво у бункері: арттерапія для дітей Житомира», яка відбувається в рамках проєкту «Підтримка мам та дітей в умовах війни в Україні», розповідають організатори.

«Сьогодні завершили роботи над розписом цього муралу, це одна з трьох частин великого проєкту, який має назву «Підтримка мам та дітей в умовах війни в Україні». Його основна мета в тому, щоб через арттерапію, через творчість допомогти дітям і батькам переключитися, покращити свій психоемоційний стан», – розповідає авторка ідеї, голова Житомирської обласної молодіжної громадської організації «Паритет» Наталія Тарасенко.


Авторка нового муралу, житомирська художниця Анастасія Сладковська переконана, що навіть у такий нелегкий час треба популяризувати українське мистецтво, бо це теж наша потужна зброя.

«В цьому муралі слово «воля» я зобразила в такій стабільній формі прямокутника і трикутника. Це форма, яка стабільно і чітко стоїть, що символізує, що наша воля непохитна, а шрифт металевий символізує, що воля наша міцна. Використала петриківський розпис, а також зелень – це як символ життя, що проростає і відновлюється», – говорить художниця-муралістка Анастасія Сладковська.

Для створення муралу обрали спеціальну фарбу, каже художниця.

«Ми використовували найкращу фарбу, це гумова фарба, фасадна, яка використовується навіть на асфальті, вона дуже стійка. І ми використовуємо художні балони, фарби майже не вигорають. На створення малюнка пішло 10 літрів фарби й близько 30 балонів», – каже Анастасія Сладковська.

До процесу створення муралу долучилися і дорослі, і маленькі житомиряни, каже співкоординаторка проєкту Аліна Кундіч.

«Приблизно у нас взяло участь півсотні учасників, це діти і дорослі, жінки і чоловіки. Наймолодшій учасниці чотири рочки, звати її Олександра. Чому ця стіна? Тут непогана прохідність, ходять діти, батьки, жителі повертаються з роботи, це центральна частина міста. Тепер стіна має набагато привабливіший вигляд», – зазначає координаторкою акцій з тактичного урбанізму Аліна Кундіч.

Житомиряни кажуть: у такий спосіб вирішили підняти настрій собі та перехожим.

«У воєнний час, коли сирени, коли думки тільки про негативне, ми вирішили відволіктися від метушні переключитися на щось красиве і приємне. На картині є дуже яскраві фарби, які надихають на гарний настрій та перемогу», – говорить Олена.

«Я сюди вкладала свою душу і хотіла, щоб все було гарно», – каже Аліна.

«Це однозначно позитив, віра в перемогу, в майбутнє, це яскравість нашого сьогодення, яке прийде в майбутньому. Це об’єднує, дає впевненість в тому, що я долучаюсь до життя міста – своїми руками, своїм розумом, своїм натхненням. І це має бути в перспективі в майбутньому», – каже Вікторія.

Нагадаємо, у рамках проєкту «Мистецтво у бункері: арттерапія для дітей Житомира» діти та батьки упродовж травня 2022 року розмальовували сховище у підвалі житлового будинку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мурал стінопис картина арттерапія мистецтво мистецтво у бункері  
Матеріали по темі