Економіка

Бюджет Житомира недоотримує ПДФО від бізнесу, змін по єдиному податку немає, - перша заступниця мера

3 June 2022, 12:38

В бюджеті Житомирської міської територіальної громади зараз є недоотримання податку на доходи фізичних осіб від бізнесу, але це компенсується збільшенням надходжень цього виду податків по бюджетній сфері.

Про це в інтерв’ю 3 червня повідомила перша заступниця мера Житомира Світлана Ольшанська.

«Ми бачимо недоотримання ПДФО стосовно бізнесу, але водночас є перевиконання цього виду податків по бюджетній сфері. Це за рахунок збільшення виплат військовим, правоохоронцям. Тому у нас є виконання по ПДФО, але саме за рахунок тих, хто отримує кошти з бюджету. І ми розуміємо, що це тривожний показник для бюджету, бо економіка падає, це відображається в зарплатах по найманих працівниках. А щодо бюджетників, то на рівні держави це – переливання з одного кошика в інший, це не про розвиток. Такий показник не показує розвиток регіону або міста», - сказала Світлана Ольшанська.

Вона зауважила, що занепокоєння щодо сплати єдиного податку, який платять підприємці на спрощеній системі, наразі немає.

«Якщо говорити про єдиний податок, то у порівнянні з 2021 роком «просідання» немає. Ми також спілкувалися з податковою: на сьогоднішній день немає таких коливань, які б викликали занепокоєння. Так, є коливання по найманих працівниках, і ми бачимо зменшення ПДФО, бо десь бізнес оптимізувався, десь немає можливості виплати навіть тієї мінімальної заробітної плати, бо відсутня реалізація, експорт і все інше. Десь, можливо, люди просто виїхали», - сказала перша заступниця мера.

Світлана Ольшанська також розповіла про зміни у роботі великих підприємств Житомира.

«Є певні зміни кількості працівників: по «великому колу» платників податків ми бачимо, що менше сплачують заробітну плату найманим працівникам. Відсоток скорочення назвати не можу, бо сьогодні всі статистичні форми на рівні держави зведені до мінімуму. Тому наша статистика – це виключно спілкування з бізнесом, коли ми обдзвонюємо, запитуємо. Статистика сьогодні максимально спрощена, і ті форми статистичної звітності, які є, вони не дають навіть можливості приймати певні управлінські рішення, щоб зрозуміти певні галузі, як це було раніше», - зазначила Світлана Ольшанська.

Повністю інтерв’ю з першою заступницею мера Житомира читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, до загального фонду бюджету Житомирської міської територіальної громади за І квартал 2022 року надійшло 581,5 млн грн, що на 17% більше, ніж у відповідний період минулого року, але майже на 29 млн грн менше від запланованого.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ольшанська бюджет бізнес ПДФО 
Матеріали по темі