Економіка

В Україні падіння зарплат у приватному секторі становить 25-50% порівняно з довоєнним часом, - НБУ

8 June 2022, 11:28

Більшість українських підприємств не можуть виплачувати своїм співробітникам зарплату на довоєнному рівні.

Про це зазначається у макроекономічному та монетарному огляді Національного банку України, оприлюдненому 6 червня.

«За різними опитуваннями падіння зарплат у приватному секторі в середньому становило від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом. За опитуванням НБУ, найбільше таких у добувній промисловості і будівництві. Поступово зростає частка підприємств, що зменшили оплату праці на 10–50%, зокрема в енергетиці, секторі послуг, транспорті та торгівлі. С/г підприємства переважають серед тих, хто не змінив або навіть підвищив зарплати», - йдеться у повідомленні.

Нацбанк з посиланням на дані кадрового порталу grc.ua зазначає, що зарплати в травні були на 10–60% нижчі за довоєнні (залежно від виду діяльності). Водночас у травні порівняно з квітнем зросли зарплати для водіїв, медиків та фармацевтів, у переробній промисловості та сільському господарстві. Дещо краща ситуація в бюджетному секторі – персонал частково відправляли в простій з виплатою 2/3 зарплат.

«Утім доходи домогосподарств підтримуються соціальними виплатами, підвищенням пенсій та зростанням грошових виплат військовим», - констатує Нацбанк.

Скріншот з огляду НБУ

Щодо ринку праці, то за опитуваннями НБУ, стабілізувалася частка підприємств, що суттєво скоротили (понад 30%) працівників, та таких, що не змінили їх кількість. Середньозважений рівень зайнятості поліпшився, що може пояснюватися сезонністю. Крім того, він все ще на 25% нижчий, ніж до війни (на 40% на початку березня). Зростання кількості вакансій суттєво поступається приросту резюме навіть для спеціалістів ІТ.


Скріншот з огляду НБУ

Як повідомляв Житомир.info, станом на 1 травня 2022 року кількість безробітних в Україні, зареєстрованих у Державній службі зайнятості, становила 283,4 тис. осіб, зокрема, у Житомирській області нараховувалось 12,1 тисячі осіб, які шукали роботу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: зарплата робота НБУ ринок праці вакансія  
Матеріали по темі